© Malmberg, ’s-Hertogenbosch blz. 1 van 2

Kom als leerkracht goed voor de dag tijdens het WK. Mijn Malmberg selecteerde 25 weetjes; voor elke speeldag één. De weetjes sluiten waar mogelijk aan bij de landen die de betreffende dag spelen.

Wist u dat:

1

Het nog nooit is voorgekomen dat een organiserend land er tijdens het WK al na de eerste ronde uit lag?

2

Zuid-Korea voor de zevende keer op rij aanwezig is op het WK? Slechts vijf andere landen zijn sinds 1986 tot en met 2010 ook elke keer aanwezig geweest: Argentinië, Brazilië, Duitsland, Italië en Spanje.

3

Er in totaal 64 wedstrijden worden gespeeld?

Deze wedstrijden zijn verdeeld over 25 speeldagen. Er zullen 48 wedstrijden gespeeld worden in de eerste ronde, acht wedstrijden tussen de laatste zestien overgebleven landen, vier kwartfinales, twee halve finales, één wedstrijd voor de derde en vierde plaats en één finale.

4

Nederland in totaal 29 keertegen

Denemarkenspeelde? Nog nooit troffen de landen elkaar tijdens een WK-kwalificatie of WK-eindronde. Nederland won elf keer van Denemarken. Denemarken won acht keer van Nederland en tien keer was het gelijkspel.

Doelsaldo: Nederland 55 – Denemarken36.

5

Het voor het eerst is dat zowel Noord- als Zuid- Korea is geplaatst voor het WK?

6

Dit het eerste WK is dat op het continent Afrika wordt georganiseerd?

7

Het snelste doelpunt ooit al na 11 seconden werd gescoord door HakanSükür (Turkije) tegen Zuid-Korea in 2002?

8

Er 853 kwalificatiewedstrijden zijn gespeeld om te bepalen welke landen naar het WK mochten gaan?

9

Nederland slechts één keer tegen Japanspeelde?

Dat was een vriendschappelijke interland in 2009 en deze wedstrijd eindigde in 3-0 voor Nederland.

10

Alessandro Del Piero (Italië) het laatst gemaakte doelpunt ooit scoorde tijdens de halve finale tegen Duitsland in 2006? Hij scoorde in de blessuretijd na de verlenging, in de 121eminuut.

11

De wedstrijden in negen Zuid-Afrikaanse gaststedenworden gespeeld? Dit zijn:

Johannesburg, Kaapstad, Port Elizabeth (Nelson MandelaBay), Durban, Bloemfontein (Mangaung), Tshwane (Pretoria), Nelspruit, Rustenburg en Polokwane.

12

Fransman LucienLaurentin 1930 het eerste WK- doelpunt (tegen Mexico)scoorde?

13

De wereldbeker, vlak voor het WK van 1966in Engeland, van een tentoonstelling werd gestolen? Een paar dagen later vond de hond Pickles tijdens een wandeling de bokaal terug onder een hoop bladeren.

(2)

© Malmberg, ’s-Hertogenbosch blz. 2 van 2

14

Nederland twee keer vriendschappelijk tegen Kameroenspeelde? Eindstanden 0-0 en 1-0.

15

Brazilië het enige land is dat aan alle WK’s meedeed?

16

Er een speciale WK-balis? Deze heetde

‘Jabulani-bal’. De naam komt uit de taal van de Zulu’s, de grootste etnische groepering van Zuid-Afrika. Het betekent ‘feestelijk vieren’.

Fabrikant Adidas heeft de bal elf kleuren gegeven, die symbool staan voor de elf officiële talen en elf Zuid-Afrikaanse stammen in het WK-gastland.

17

De snelste hattrick ooit gemaakt isdoor de Hongaar LaszzloKiss, tegen El Salvador in 1982?

Hij scoorde in de 70e, 74e en 77e minuut.

18

De Pool Ernst Willimowski de enige speler is die in één wedstrijd vier keer scoorde en toch verloor? Dat was tegen Brazilië in 1938. De uitslag was 6-5.

19

De monsterscore van het WK werd gehaald in de voorronde van het WK in Zuid-Korea en Japan? Australië won toen met 31-0 van Samoa?

20

De Uruquayse speler José Batista de speler is die het snelste het veld is uitgestuurd? In de wedstrijd tegen Schotland (Mexico, 1986) kreeg hij al na 56 seconden rood.

21

Op het WK in Brazilië (1950) voor het eerst in de WK-geschiedenis met rugnummers werd gespeeld?

22

De WK-finalein 1962 voor het eerst live op televisiete zien was? Dat was tijdens het WK in Chili.

23

Er op het WK in West-Duitsland in 1974 voor het eerst een rode kaart werd uitgedeeld? Dit was aan de Chileen CarlosCaszely.

24

De Franse scheidsrechter Michel Vautrot in de eerste helft van de halve finale tussen Italië en Argentinië (1990), acht minuten te lang liet doorspelen? Hij was de tijd vergeten.