• No results found

4.6.1 Ziekteverlof (=verlof wegens medische redenen) Artikel 82

§1. De medewerker die afwezig is wegens ziekte of ongeval van gemeen recht krijgt ziekteverlof.De opname van ziekteverlof gebeurt steeds volgens het prestatieregime.

§2. Het ziekteverlof maakt geen einde aan de stelsels van:

1° verlof voor deeltijdse prestaties;

2° loopbaanvermindering.

De medewerker blijft het gewaarborgd loon ontvangen dat verschuldigd is voor deze deeltijdse prestaties.

§3. Bij samenloop van ziekteverlof en alle andere vormen van verlof, loopt het ziekteverlof door. Er wordt hiervoor geen compensatiedag gegeven.

Voor samenloop van ziekteverlof en jaarlijkse vakantiedagen gelden specifieke regels. Deze zijn opgenomen in artikel 74§6

Artikel 83

De medewerker met ziekteverlof staat onder het toezicht van het geneeskundig controleorgaan dat wordt aangeduid door de werkgever.

Voor de alle medewerkers wordt de ziektecontrole toegepast volgens de bepalingen opgenomen in een intern reglement.

Deze bepalingen zijn in overeenstemming met artikel 31 van de arbeidsovereenkomstenwet en de wet van 13 juni 1999 betreffende de controlegeneeskunde.

RECHTSPOSITIEREGELING ZORGBEDRIJF OUDERENZORG GENK GOEDGEKEURD IN RAAD VAN BESTUUR 05 NOVEMBER 2020 36 4.6.2 Ziekteverlof statutair medewerkers

Artikel 84

§1. Op het moment van de vaste benoeming worden aan de statutaire medewerker onmiddellijk 63 ziektekredietdagen toegekend. Vanaf het vierde jaar worden per volledig jaar dienstactiviteit 21 ziektekredietdagen toegekend aan het stelsel van ziektekredietdagen, tenzij anders bepaald.

§2. Voor elke dag ziekteverlof wordt een dag afgetrokken van het aantal ziektekredietdagen.

Voor de opgenomen ziektekredietdagen wordt salaris betaald.

§3. De ziektekredietdagen worden pro rata toegekend. Als deze berekening leidt tot een niet geheel getal wordt het aantal ziektekredietdagen waarop de medewerker recht heeft afgerond naar boven, tot het eerstvolgende gehele getal.

§4. Ziektekredietdagen opgebouwd bij een vorige openbare dienst zijn overdraagbaar voor de vast aangestelde statutaire medewerker.

Artikel 85

Zodra de aanstellende overheid heeft vastgesteld dat de vast aangestelde statutaire medewerker zijn ziektekredietdagen heeft opgebruikt en indien de betrokken medewerker nog altijd ziek is, kan Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk de medewerker doorverwijzen naar de federale medische dienst die bevoegd is voor de eventuele verklaring tot definitieve ongeschiktheid, met het oog op een eventuele vervroegde pensionering om gezondheidsredenen.

Artikel 86

In afwijking op artikel 85, wordt de vast aangestelde statutaire medewerker ambtshalve op pensioen gesteld vóór de uitputting van zijn ziektekredietdagen indien hij sinds zijn 60ste verjaardag 365 kalenderdagen ziekteverlof heeft opgenomen. Zijn pensioen gaat in vanaf de 1ste dag van de maand volgend op deze waarin zijn 365ste dag ziekteverlof viel.

Artikel 87

De vast aangestelde statutaire medewerker die tijdens een opdracht bij een buitenlandse regering, een buitenlands openbaar bestuur of een internationale instelling, met pensioen wordt gesteld wegens invaliditeit en een pensioenuitkering van die overheid of die instelling ontvangt, kan vóór de uitputting van zijn ziektekredietdagen definitief ongeschikt worden verklaard.

RECHTSPOSITIEREGELING ZORGBEDRIJF OUDERENZORG GENK GOEDGEKEURD IN RAAD VAN BESTUUR 05 NOVEMBER 2020 37 4.6.3Halftijds ziekteverlof

Artikel 88

§1. De medewerker die na een afwezigheid wegens ziekte, ongeval van gemeen recht of arbeidsongeval geschikt wordt geacht om zijn functie terug op te nemen met deeltijdse prestaties kan:

- verplicht worden om zijn functie terug op te nemen met een tewerkstellingsbreuk van minimaal 19/38

De toestemming wordt verleend voor een periode van ten hoogste twee maanden. Deze periode kan maximaal 2 keer verlengd worden op dezelfde wijze met een periode van telkens ten hoogste twee maanden.

§2. De afwezigheid tijdens een periode van deeltijdse prestaties wegens ziekte wordt beschouwd als ziekteverlof.

§3. De medewerker die een volledige werkdag vakantie wil nemen tijdens de periode van de deeltijdse prestaties wegens ziekte, moet het aantal uren verlof opnemen overeenkomstig de resterende tewerkstellingsbreuk.

§4. De afwezigheid tijdens een periode van deeltijdse prestaties wegens ziekte wordt voor de vast aangestelde statutaire medewerker aangerekend op het aantal nog beschikbare ziektekredietdagen pro rata de afwezigheid bedoeld in §1.

§5 In uitzonderlijke situaties kan de directie een uitzondering toestaan op de bepalingen in

§1 tot en met §4 van dit artikel.

4.6.4Verlof wegens arbeidsongeschiktheid Artikel 89

§1.Verlof wegens arbeidsongeschiktheid wordt toegestaan voor de duur van de afwezigheid naar aanleiding van:

1° een arbeidsongeval;

2° een ongeval op de weg naar en van het werk;

3° een ongeval van gemeen recht, veroorzaakt door de schuld van een derde;

4° een beroepsziekte;

5° de vrijstelling van arbeid van de zwangere medewerker of de medewerker die borstvoeding geeft en dat werkt in een schadelijk arbeidsmilieu, nadat vastgesteld werd dat geen aangepaste of andere arbeidsplaats mogelijk is;

6° de dagen afwezigheid wegens ziekte die zich voordoen binnen de zes weken voor de werkelijke bevallingsdatum. Bij de geboorte van een meerling wordt die periode verlengd tot acht weken.

Voor de statutaire medewerker worden die dagen aangerekend op het beschikbare ziektekrediet vermeld in artikel 85, behalve voor de toepassing van artikel 89§1, wat de afwezigheden vermeld onder punt 1 tot en met 4 betreft.

RECHTSPOSITIEREGELING ZORGBEDRIJF OUDERENZORG GENK GOEDGEKEURD IN RAAD VAN BESTUUR 05 NOVEMBER 2020 38

§2.In de gevallen waarin de afwezigheid in de in §1, 1° tot en met 4°, vermelde oorzaken, te wijten is aan een verantwoordelijke derde partij, ontvangt de medewerker het salaris alleen als voorschot, dat nadien verrekend wordt op de door de derde verschuldigde vergoeding en dat op de derde te verhalen is. Om het bedoelde salaris als voorschot te kunnen bekomen moet de medewerker Zorgbedrijf Ouderenzorg Genk in alle rechten, vorderingen en rechtsmiddelen laten treden die de getroffene mocht kunnen doen gelden tegen de persoon die verantwoordelijk is voor het ongeval, en dit tot het bedrag van het salaris.

Artikel 90

De medewerker die het slachtoffer is van een arbeidsongeval of een beroepsziekte behoudt het recht op betaling van de toelagen, voor prestaties die hij normaal had moeten presteren indien hij niet tijdelijk arbeidsongeschikt was geweest ingevolge dit arbeidsongeval of beroepsziekte.

4.7 Disponibiliteit door ziekte of invaliditeit