• No results found

Welke organisaties bevinden zich in het internationale werkveld van Stichting Lucai en hoe maken deze organisaties gebruik van online

7 I NTERNE ANALYSE

9.3 Welke organisaties bevinden zich in het internationale werkveld van Stichting Lucai en hoe maken deze organisaties gebruik van online

contentmarketing?

Buiten Nederland zijn er ook stichtingen die zich in hetzelfde soort werkveld bevinden.

Om een beeld te krijgen van de internationale markt, wordt gekeken naar de volgende stichtingen:

 Beyond the Moon (België)

 The Family Holiday Association (VK)

Er wordt gekeken naar Make-A-Wish International om te kijken of de contentmarketing van deze stichting verschillen vertoont met Make-A-Wish Nederland. Beyond The Moon uit België heeft een zeer vergelijkbare missie als Stichting Lucai. The Family Holiday Association heeft een wat bredere doelgroep dan Stichting Lucai, maar richt zich ook op het hele gezin.

9.3.1 Make-A-Wish International

Make-A-Wish Nederland maakt deel uit van de Make-A-Wish Foundation: de grootste wensvervullende organisatie van de wereld. Het hoofdkantoor staat in Phoenix, USA, waar in 1980 de allereerste wens werd vervuld. Er zijn 37 landen aangesloten bij de foundation. De Make-A-Wish Foundation is begonnen in Amerika waar een zevenjarige jongen uit Arizona, met leukemie, graag politieman wilde worden. Veel kinderen hebben ruim tijd om hun dromen te verwezenlijken. Christopher had dat niet. Zijn moeder, vrienden en een aantal politieagenten lieten zijn wens toch uitkomen door een politie-uniform op maat te maken en een dag te organiseren waarbij hij zich een échte politieman kon voelen. De impact die de vervulling van de wens op Christopher en zijn gezin had, inspireerde hen tot het oprichten van de Make-A- Wish Foundation. De Make-A-Wish Foundation heeft dan ook als missie: 'Het vervullen van hartenwensen van kinderen tussen 3 en 18 jaar die vechten tegen een levensbedreigende ziekte om hoop, kracht en vreugde te brengen.' Make-A-Wish International is de

overkoepelende organisatie (Make-A-Wish International, 2014a).

Website

De website van Make-A-Wish International vertoont overeenkomsten, maar ook verschillen met de website van Make-A-Wish Nederland. Zo heeft de website van International een spierwitte achtergrond in plaats van het zachte bruin van de Nederlandse versie. De overzichtelijkheid en beeld/tekstverhouding zijn vrijwel gelijk aan die van Nederland. De berichten op de website zijn niet ouder dan een week. Eigenlijk is deze website een kleine samenvatting van alle losse Make-A-Wish-websites: er zijn van een aantal landen wensen uitgelicht en er worden wat acties uitgelicht die overal ter wereld worden

gehouden. Hoewel de website een samenvatting is, is de website over het algemeen vrij summier. Er worden wensen uitgelicht, maar verder vind je er alleen wat basisinformatie over de organisatie en kun je lezen hoe je zelf kunt helpen. Er is wel

een social feed op de website te vinden, waar de laatste social media-updates te lezen zijn.

De website van Make-A-Wish International (Make-A- Wish International, 2014a).

Social media

Op Facebook heeft de internationale organisatie 80.775 likes. De IPM+ ligt op deze

Facebookpagina op bijna 6. Dat is vrij laag vergeleken met de andere tot dusver organisaties, maar dat is te wijden aan het hoge aantal volgers. Zo heeft de organisatie de afgelopen 30 dagen bijna 18.500 likes ontvangen, maar door het hoge aantal volgers van de pagina valt de IPM+ laag uit. Het Facebookgebruik is hetzelfde als bij de Nederlandse Make-A-Wish: er wordt vrijwel elke dag iets geplaatst, soms meerdere keren per dag. Bijna elke post bevat een foto. De stichting post over acties die gaande zijn, over wensvervullingen en gerelateerde zaken zoals kerstkaarten. Deze Facebookpagina is wel wat meer gericht op het uitlichten van wensen (Make-A-Wish International, 2014b).

Op Twitter heeft de organisatie bijna 16.000 followers, waarnaar ze ongeveer 1000 tweets per jaar stuurt. Hiertussen zitten veel retweets van de twitteraccounts van Make-A-Wishes over de wereld. Opvallend is dat hierdoor veel tweets onleesbaar zijn, omdat ze in de taal van dat land geschreven zijn. Zo kan het zomaar zijn dat je een Mexicaanse tweet in je tijdlijn hebt staan. Over het algemeen zijn de tweet wel in het Engels geschreven. De instelling reageert ook veel op mensen die tweeten over de stichting. Ze maakt ook veel gebruik van bepaalde hashtags om een evenement of actie te promoten. Bij ongeveer 40% van de tweets is een foto bijgevoegd (Make-A-Wish International, 2014c).

Op LinkedIn heeft de organisatie alleen een bedrijfspagina. Deze heeft 782 volgers. De laatste updates zijn van een week geleden, maar de updates daarvoor zijn van zeven maanden geleden. Dit zijn updates over evenementen (World Wish Day, Giving Tuesday) (Make-A-Wish International, 2014f).

Make-A-Wish International maakt ook gebruik van YouTube en Instagram. Op YouTube wordt ongeveer elke twee maanden een video geplaatst. Dit zijn voornamelijk video’s over wensen die vervuld zijn, maar ook over evenementen zoals World Wish Day. De meeste video’s zijn in het Engels, maar net als op Twitter staat er ook video’s tussen waarin in een andere taal wordt gesproken. Op Instagram worden regelmatig foto’s gepost van de doelgroep en van de wensen die voor hen vervult zijn. Dat is bijna dagelijks en soms ook meerdere malen per dag. Ook evenementen worden hier tentoongesteld door middel van een foto (2014d; Make-A-Wish International, 2014e).

Nieuwsbrief

Je kunt je op de website inschrijven voor een nieuwsbrief, die door de organisatie ‘e-news’ wordt genoemd. Dit is niet duidelijk aangegeven: er staat alleen ‘Connect with us’ en daaronder een balkje waar je je naam en e-mailadres kunt invullen. Dat het hier om een nieuwsbrief gaat, hoe vaak deze verzonden wordt en wat je daarin kunt lezen, wordt nergens vermeld. Je ontvangt ook geen e-mail waarin je je inschrijving moet bevestigen (Make-A-Wish International, 2014a).

9.3.2 Beyond the Moon (België)

Beyond the Moon biedt families met een ernstig ziek kind de gelegenheid om te genieten van een onvergetelijke, kosteloze vakantie in een kindvriendelijke omgeving, om samen een

zorgeloze tijd te beleven, ver weg van ziekenhuizen en behandelingen. Families met een kind tussen de 3 en 18 jaar die lijdt aan een langdurige, ernstige, progressieve, levensgevaarlijke of levensbeperkende ziekte komen hiervoor in aanmerking. Beyond the Moon werkt samen met vaste vakantiepartners en biedt vakantiepakketten aan. In samenspraak met de familie en behandelend arts van het kind wordt een vakantiebestemming gekozen. Het streven van de stichting is om 1 vakantie per week te boeken (Beyond the Moon, 2014a).

Website

Wat meteen opvalt op de website: je kunt voor vier talen kiezen. De tekst is beschikbaar in Nederlands, Engels, Frans en Duits. De website geeft met haar rustige witte en lichtblauwe achtergrond en gele voorgrond een rustig maar vrolijk gevoel. De website is overzichtelijk: de

beeld/tekstverhouding is ongeveer 50% op de homepagina. Het meest

recente nieuws blijft aan kop staan, ook als je naar andere kopjes klikt. In het nieuwskader staat vermeld dat de meeste recente updates ook via Facebook worden verspreid. Hier staat ook een newsfeed van Facebook naast. Opvallend is wel dat er bij de nieuwsberichten geen datum staat. Dat kan als voordeel werken, omdat je het zo niet ziet als een nieuwsbericht heel oud is, maar je kunt zo ook niet zien hoe recent een bericht is. Er is ook een agenda te vinden op de website en je kunt familieberichten lezen van families die via de organisatie op vakantie zijn geweest. Onderaan de website zijn de logo’s van Facebook en LinkedIn te zien. Ook is hier het rekeningnummer te vinden, zodat je direct een donatie kunt doen. Uiteraard is er ook een link waar je een gezin kunt opgeven voor een vakantie (Beyond the Moon, 2014a).

Social media

Op Facebook heeft Beyond the Moon bijna 1250 volgers met een IPM+ van bijna 4 (Pixelfarm, 2014). Gemiddeld post de organisatie drie keer per week een bericht op de Facebookpagina. Dit zijn testimonials, berichten over gezinnen die met de organisatie op vakantie zijn geweest en berichten rondom evenementen en acties van of voor de stichting. Ook zijn er foto’s te vinden van bijvoorbeeld chequeoverhandigingen. Elk bericht bevat een foto. De berichten op de Facebookpagina zijn afwisselend in het Nederlands, Engels, Duits of Frans geschreven (Beyond the Moon, 2014b).

Beyond the Moon heeft wel een twitterpagina, maar hierop hebben ze maar twee volgers en acht tweets sinds juli 2013. Hier wordt dus vrijwel niets mee gedaan (Beyond the Moon, 2014c).

Ook op LinkedIn is de instelling te vinden, ze heeft een bedrijfspagina. Hier volgen 18 mensen de stichting. De eerste twee updates zijn van zes maanden geleden en gaan over certificaten die de organisatie verkregen heeft. Dit zijn de enige berichten op LinkedIn (Beyond the Moon, 2014d).

Nieuwsbrief

De website heeft wel nieuwsbrieven, maar je kunt je hier niet voor inschrijven. Jaarlijks worden aan het eind van het jaar familiegetuigenissen, fondsenwervenden ideeën, sponsornieuws en meer gebundeld in een nieuwsbrief (Beyond the Moon, 2014a).

9.3.3 The Family Holiday Association (VK)

The Family Holiday Association is een organisatie die vakantieweken mogelijk maakt voor families in het Verenigd Koninkrijk die daar zelf de mogelijkheden niet toe hebben. De gezinnen die geholpen worden, zijn vaak getroffen door ernstig financiële problemen met daarbij bijvoorbeeld een langdurige of terminale ziekte, geweld of misbruik, depressies of handicaps. Momenteel helpt het goede doel ongeveer 2000 gezinnen per jaar (Family Holiday Association, 2014a).

Website

De website van The Family Holiday Association ziet er overzichtelijk uit. De kopjes zijn weergegeven met verschillende kleuren, wat het geheel een gezellig uiterlijk geeft. Er zijn verschillende foto’s te zien en er zijn wat kleine bewegende elementen in de website die het een interactief gevoel geven (bijvoorbeeld de vliegende vogels boven het zoekvak). Rechts is direct een Twitterfeed te zien met daaronder het laatste nieuws. Dit laatste nieuws is niet ouder dan een week en is altijd voorzien van een afbeelding. De website bevat testimonials van families die via de organisatie op vakantie zijn geweest, informatie over acties en gerelateerde zaken over bijvoorbeeld nieuwe wetsvoorstellen waar de organisatie mee te maken heeft. De contactgegevens staan links op de website, net als een kader waar je meteen kunt doneren (Family Holiday Association, 2014a).

Op de website zijn ook video’s te bekijken. Er staan zo’n 60 video’s op de website. Er worden per jaar tussen de twee en zes video’s geüpload. Deze video’s gaan over evenementen die ten bate van de stichting worden georganiseerd, advertenties of andere gerelateerde zaken. Zo zijn er video’s te zien van de Minister van Toerisme en Prime Minister over zaken die er toe doen voor de stichting (Family Holiday Association, 2014a).

Social media

De organisatie heeft op Facebook iets meer dan 1100 likes en een IPM+ van 2 (Pixelfarm, 2014). Ze post zo ongeveer om de drie dagen een bericht. Elk bericht bevat een foto of een link naar een interessant stukje tekst of de eigen website voor bijvoorbeeld een testimonial (Family Holiday Association, 2014b).

Op Twitter heeft de organisatie een stuk meer volgers: bijna 4700. Ze post hier ongeveer 600 berichten per jaar over testimonials, binnengehaalde donaties en vragen om hulp. Veel van de tweets zijn erop gericht mensen te laten helpen en participeren in het helpen van de families, bijvoorbeeld door te doneren voor nieuwe caravans (Family Holiday Association, 2014c).

Op LinkedIn heeft de organisatie een pagina met 43 volgers en een groep met 52 leden. De groep is besloten, op de bedrijfspagina staan twee berichten van afgelopen jaar (Family Holiday Association, 2014d).

Nieuwsbrief

Het is even zoeken, maar de organisatie lijkt een nieuwsbrief te hebben. Echter, wanneer je je hiervoor in denkt te schrijven, kom je uiteindelijk terecht op een inschrijfformulier waarmee je je inschrijft voor een donatie-actie. Dat wat een nieuwsbrief lijkt te zijn, is dat dus niet (Family Holiday Association, 2014a).

9.4 Wat zijn best practices buiten het werkveld waarvan Stichting Lucai