• No results found

De voorlopige concepten

6CONCEPTEN - HOOFDSTUK

6. Confrontatie tussen product en context

6.4 De voorlopige concepten

6.3.2 Resultaten confrontatiematrix

Na het doorlopen van alle beslissingsmomenten is de confrontatiematrix uit figuur 30 het resultaat. Twee elementen zijn typerend voor de confrontatie van context, de tien woonmilieus en twee niet-woonmilieus, en het product, de creatieve broedplaats met al zijn mogelijke kapitaaleigenschappen. De intrinsieke eigenschappen, die bij iedere broedplaats aanwezig moeten zijn, zijn in de derde rij van boven gemarkeerd met een X. Dit zijn intrinsieke eigenschappen van een creatieve broedplaats of van vastgoedontwikkeling.

Ten tweede is het typerend dat er grofweg vier typen broedplaatsen uit de confrontatie voort komen. Deze zijn in de laatste kolom weergegeven (figuur 30). Hieronder worden hun meest opvallende eigenschappen benoemd waaruit ook de naam is afgeleid. Vervolgens wordt ieder concept kort toegelicht.

Type A – Expose: kent vooral culturele kapitaaleigenschappen en heeft veel extraverte eigenschappen;

Type B – Interact: kent als enige type veel sociale kapitaaleigenschappen;

Type C – Attract: kent vooral kapitaaleigenschappen gericht op uitstraling en aantrekkingskracht;

Type D – Innovate: kent alleen kapitaaleigenschappen gericht op cultuurinnovatie.

volledig in het middelpunt staan en waar volop mogelijkheden worden geboden om de cultuurproductie te presenteren aan bezoekers. De broedplaats kenmerkt zich vooral door kapitaaleigenschappen die een culturele impact nastreven.

Context Expose: Het zijn de woonmilieus in en direct rondom het centrum waar Expose het beste in gedijt.

Deze milieus vragen niet om een sociale impact omdat de sociaal-economische status al relatief hoog is.

De werkloosheid en bijstandsafhankelijkheid zijn hier immers laag. Ook vragen deze milieus om weinig economische impact. Dit komt eveneens doordat de werkgelegenheid hier laag is en de welstand hoog, maar ook omdat de milieus al als zeer attractief worden ervaren. Dit uit zich in de hoge ozb-waarden die in deze milieus aanwezig zijn. Zo ontstaat er volop ruimte om in te zetten op het culturele kapitaal van de creatieve broedplaats en op de culturele impacts die dit heeft op de omgeving. En dat is ook waar in deze milieus vraag naar is. Het blijkt immers dat de waardering van de nabijheid van culturele mogelijkheden in deze centrumstedelijke-milieus zeer waarschijnlijk één van de redenen is dat voor deze woonmilieus wordt gekozen door bewoners. Daarnaast hebben deze milieus naast een woonfunctie vaak ook een centrumstedelijke functie voor de stad. Culturele voorzieningen maken daar deel van uit. Door middel van extraversie, zichtbaarheid en manifestatie kan de aanwezigheid van de creatieve broedplaats en de cultuurproductie die op deze plek plaatsvindt naar buiten gebracht en geconsumeerd worden.

Kansen en doelstellingen Expose: Expose speelt in op het belang van de culturele functie van centrumstedelijke woonmilieus, op het belang van een innovatieve culturele productie en op het belang van netwerken door vooral gebruikers te selecteren die hun netwerk willen vergroten. Expose heeft in deze context de volgende doelstellingen:

Ontmoeting: vergroten van de sociale cohesie door te voorzien in programmering die ruimte biedt voor culturele uitingen die uitnodigen tot kennisname;

Extraversie en zichtbaarheid: het versterken van de culturele functie van centrumstedelijke woonmilieus door de creatieve bedrijvigheid zichtbaar aanwezig te laten zijn;

Cultuurinnovatie: het stimuleren van de vernieuwing in cultuurproductie door creatieve ondernemers met verschillende professionele en etnische achtergronden bij elkaar te plaatsen;

Kunstenaarsschap: het kunstenaarschap stimuleren en professionaliseren door te waarborgen dat een substantieel deel van de broedplaats gebruikt wordt door startende of professionele kunstenaars;

Cultuurmanifestatie: meer mensen de mogelijkheid geven cultuur te ervaren door het aantal plekken waar publiekelijk toegankelijke culturele manifestaties gehouden worden te vergroten.

6.4.2 Broedplaatsconcept Interact

In Interact staat de interactie tussen de broedplaatsgebruikers en de buurt met zijn bewoners centraal in de cultuurproductie en het creatieve ondernemerschap die in de broedplaats plaatsvinden. Interact kent veel sociale kapitaaleigenschappen.

Context Interact: De stedelijke waarde van Interact komt vooral tot uiting in broedplaatseigenschappen die een sociale impact op de wijk hebben. De wijken waarvoor Interact daarom het meest geschikt is, kennen een relatief lage sociaal-economische status. Dit uit zich in een hoge werkloosheid, grote mate van bijstandsafhankelijkheid en lage ozb-waarden. Ook wonen in deze wijken vaak relatief veel etnische minderheden. Tot slot worden de woonmilieus van Interact vaak gekenmerkt door een hoge mutatiegraad.

Enige flexibiliteit van het concept is daarom gewenst om op termijn in te kunnen spelen op een veranderende context.

Kansen en doelstellingen Interact: Interact maakt gebruik van de invloed die community art projecten kunnen

hebben op individueel niveau van deelnemers aan de projecten. Daarnaast speelt Interact in op het vergroten van de kansen van omwonenden op de arbeidsmarkt, het bieden van kansen aan creatieve ondernemers uit de wijk en op het positieve economische effect dat de aanwezigheid van creatieve bedrijvigheid kan hebben op de wijk. Interact heeft in deze context de volgende doelstellingen:

Ontwikkeling en visie: aanleren van nieuwe vaardigheden en visies bij omwonenden door ze mee te laten participeren in de programmering.

Sociale cohesie: vergroten van de sociale cohesie door te voorzien in een laagdrempelige toegang en in programmering die tegemoet komt aan een brede hoeveelheid aan voorkeuren van verschillende (etnische) groepen en die uitnodigt tot deelname.

Aansluiting: het vergroten van de lokale identiteit door een deel van de broedplaatsgebruikers te kiezen uit de desbetreffende wijk.

Perceptie: het vergroten van de lokale identiteit door met de programmering aandacht te schenken aan de perceptie over de buurt en groepsidentiteit.

Attractie: het vergroten van de aantrekkelijkheid van de wijk door het programmeren van een publiekstrekker (bv. horeca).

Extraversie en zichtbaarheid: het vergroten van de aantrekkelijkheid van de wijk door de creatieve bedrijvigheid zichtbaar aanwezig te laten zijn.

Cultuurmanifestatie: meer mensen de mogelijkheid geven cultuur te ervaren door het aantal plekken waar publiekelijk toegankelijke culturele manifestaties gehouden worden te vergroten.

6.4.3 Broedplaatsconcept Attract

Attract is een broedplaats voor extreem extraverte creatieve bedrijvigheid en diverse (culturele) publieksfuncties die gezamenlijk een sterk imago op kunnen bouwen en publiek trekken. Attract kenmerkt zich door kapitaaleigenschappen die uitstraling en aantrekkingskracht tot gevolg hebben.

Context Attract: Attract is geschikt voor de twee niet-woonmilieus; leegstaande kantoren locaties en leegstaande industriële locaties. Doordat hier geen bewoners in de buurt aanwezig zijn, vraagt de context niet om sociale impacts. Alle aandacht dient bij dit type broedplaats uit te gaan naar het trekken van mensen en aandacht naar de locatie met als doel dat de plek op levendige wijze deel uit gaat maken van de stad.

Doordat de revitalisatie van de locatie vaak het doel is van de betrokken investeerders, moet het concept flexibel genoeg zijn om mee te kunnen gaan in dit proces. De broedplaats moet met de revitalisatie van de locatie mee kunnen gaan.

Kansen en doelstellingen Attract: Attract speelt in op de levendigheid die bepaalde soorten creatieve bedrijvigheid hebben en hun aantrekkende werking op bewoners en bezoekers. Ook speelt het belang van netwerken bij Attract een belangrijk rol; er worden creatieve ondernemers geselecteerd die hun netwerk willen vergroten. Attract heeft in deze context de volgende doelstellingen:

Attractie en imago: het vergroten van de aantrekkelijkheid van de locatie door het programmeren van één of meerdere publiekstrekkers (bv. horeca, club) en te kiezen voor een functiesamenstelling die gezamenlijk een sterk imago op kunnen bouwen;

PMC-innovatie: het creeren van nieuwe Produktmarktcombinaties door functies gezamenlijk in te laten spelen op de marktvraag;

Extraversie en zichtbaarheid: het versterken van de zuigende werking naar de locatie door de creatieve bedrijvigheid zichtbaar aanwezig te laten zijn;

Cultuurmanifestatie: meer mensen de mogelijkheid geven cultuur te ervaren door het aantal plekken waar

6

publiekelijk toegankelijke culturele manifestaties gehouden worden te vergroten.

6.4.4 Broedplaatsconcept Innovate

Innovate is het broedplaatsconcept waar creatieve ondernemers zich volledig kunnen richten op cultuurinnovatie en interne efficiëntie. Innovate kent alleen kapitaaleigenschappen gericht op cultuurinnovatie.

Context Innovate: Innovate is geschikt voor locaties die op bijna geen van de mogelijke impacts van creatieve broedplaatsen zitten te wachten. Er is niet sprake van een lage sociaal-economische status, de woonmilieus worden attractief gevonden en de bewoners hebben deze woonmilieus ook niet uitgekozen op de nabijheid van culturele voorzieningen. Dit betekent niet dat in deze woonmilieus geen creatieve broedplaatsen gerealiseerd kunnen worden. Voor introverte, op interne efficiëntie en cultuurinnovatie gerichte broedplaatsen zijn deze woonmilieus een geschikte locatie.

Kansen en doelstellingen Innovate: Innovate speelt in op het belang van een innovatieve culturele productie en op het belang van netwerken door creatieve ondernemers te selecteren die hun netwerk willen vergroten.

Innovate heeft in deze context de volgende doelstellingen:

Cultuurinnovatie: het stimuleren van de vernieuwing in cultuurproductie door creatieve ondernemers met verschillende professionele en etnische achtergronden bij elkaar te plaatsen.

Kunstenaarsschap: het kunstenaarsschap stimuleren en professionaliseren door te waarborgen dat een substantieel deel van de broedplaats gebruikt wordt door startende of professionele kunstenaars.