• No results found

Vivera wijkteams; een begrip in elke wijk

In document Programma Sociaal Domein (pagina 69-73)

De gemeente en maatschappelijke partners zijn in 2016 in alle wijken Vivera wijkteams gestart. Inwoners kunnen naar de wijkteams voor al hun vragen over inkomen, wonen, zorg en welzijn; voor hulp voor zichzelf of als ze iets voor een ander willen doen.

Het doel van deze nieuwe manier van werken is eerder en betere zorg en ondersteuning dichtbij bieden. Eind 2018 moet dit leiden tot 10% minder Wmo-maatwerkvoorzieningen. De wijkteams gaan de komende jaren mede de agenda van het sociale domein bepalen omdat:

 we in het instrument wijkteams een deel van het antwoord zien op vraagstukken uit de andere thema's;

 de wijkteams een andere manier van organiseren van de hulpverlening, welzijn en ondersteuning in Zwijndrecht betekent. Deze is nieuw en vraagt om een andere manier van werken.

Deze manier van werken leidt tot nieuwe organisaties, een nieuwe subsidierelatie, een andere vorm van accountschap en opdrachtgever- en opdrachtnemerschap.

Vraagstukken

De Vivera wijkteams zijn een instrument om uitvoering te geven aan de ambities uit het Wmo-beleidsplan Drechtsteden 2015-2018 en ambities uit het Raadsprogramma Zwijndrecht. Vanuit dat oogpunt bezien, is er een aantal vraagstukken.

1. Doorontwikkeling inhoudelijke agenda Vivera wijkteams a. Hoe krijgen we optimale samenhang en samenwerking

met de andere taken en domeinen (denk bijvoorbeeld aan individuele maatwerkvoorzieningen SDD,

CJG/Jeugdteam en Beschermd wonen en opvang?

b. Hoe zorgen we voor betere aansluiting tussen de wijkteams en het hele welzijnsveld in Zwijndrecht?

c. Hoe zorgen we ervoor dat inwoners echte passende en individuele oplossingen krijgen die bijvoorbeeld bestaan uit informele oplossingen enerzijds en geïndiceerde zorg en ondersteuning anderzijds?

d. Hoe bereiken we de groep (kwetsbare) ouderen?

e. Hoe versterken we informele netwerken en kunnen we sleutelfiguren en vrijwilligers beter benutten?

f. Hoe versterken we de signaleerkracht in de samenleving?

2. Duurzaam opdrachtnemerschap voor de uitvoering van het welzijn en de taken van de Vivera wijkteams

a. Hoe zorgen we ervoor dat er gewerkt wordt volgens één dienstverleningsconcept?

b. Hoe zorgen we ervoor dat professionals van welzijn en de hulpverlening elkaar goed weten te vinden en gebruik maken van elkaars expertise en mogelijkheden?

c. Hoe zorgen we voor de laatste stap in de transformatie, namelijk het efficiënter en effectiever werken? Op dit moment gaat kost overleg en afstemming tussen de betrokken organisaties veel tijd. Bovendien wil de gemeente een verschuiving van overhead naar uitvoeringskracht in de wijken (efficiency).

d. Hoe zorgen we ervoor dat professionals van welzijn en de hulpverlening elkaar goed weten te vinden en gebruik maken van elkaars expertise en mogelijkheden t.b.v.

ondersteuning van inwoners?(effectiviteit van de inzet vergroten).

3. Gebiedsgerichte aanpak; hoe benutten we alle cijfers en gegevens uit monitoren en onderzoek om uitvoering te kunnen geven aan de proactieve, wijk- en buurtgerichte integrale werkwijze? Met

69 andere woorden hoe kunnen we onze voorzieningen en

professionals zo organiseren dat ze op de juiste plek en juiste moment beschikbaar zijn voor onze inwoners? Zo licht als

mogelijk, zo zwaar als nodig. We benutten hiervoor onder andere het instrument ‘De Straatkubus’.

Doelen en meetgegevens

Doel: Inwoners van Zwijndrecht zijn zo goed als mogelijk in staat om deel te nemen aan de samenleving. Inwoners zijn zelfredzaam of krijgen ondersteuning om de zelfredzaam te vergroten. Inwoners die dat nodig hebben, weten de weg naar zorg en ondersteuning goed en snel te vinden.

 Percentage inwoners dat de wijkteams en het welzijn (coöperatie) kent en weet te vinden;

 Klantervaringen van de wijkteams en het welzijn (coöperatie);

 Rapportcijfers van de klanten van de wijkteams en het welzijn;

 Benchmark van de Vivera wijkteams ten opzichte van de sociale teams in andere, vergelijkbare gemeenten in het land;

 Effectmeting. Leidt de investering die we doen in de wijkteams en het welzijn (de coöperatie) tot een besparing op de

maatwerkvoorzieningen van 10%.

Oplossingen en activiteiten

Het model van de coöperatie is een oplossing voor de ambities die we binnen het Wmo domein in Zwijndrecht hebben en waarmee de taken slimmer gaan organiseren. De coöperatie wordt gezien als oplossing door:

 meer samenwerking en rendement tussen de professionals van de domeinen welzijn en de hulpverlening

 klanten van de wijkteams daardoor meer gebruik maken van diensten, activiteiten en vrijwilligers die vanuit het welzijn worden georganiseerd

 de medewerkers gaan werken vanuit 1 dienstverleningsconcept

 de herkenbaarheid van welzijn en de wijkteams wordt vergroot doordat het onder 1 (Vivera) vlag wordt georganiseerd

 de efficiency en effectiviteit wordt vergroot. Onder meer doordat er 1 opdracht komt voor 1 opdrachtnemer. Minder inzet van management en accounthouders ten behoeve van

uitvoeringskracht in de wijken.

Partnerschap

De gemeente heeft de rol van opdrachtgever. De gemeente geeft de kaders in de vorm van een opdracht en geeft aan welke output zij verwacht. De betrokken organisaties nemen de opdracht aan als één opdrachtnemer. Gemeente stuurt op de opdracht. Opdrachtnemer en opdrachtgever werken in 2017 en 2018 in co-creatie aan de oprichting van de coöperatie die uitvoering geeft aan de brede welzijnsaanpak.

Planning

 De vier kernpartners Diverz, MEE, SWOZ en Vivenz en gemeente leveren medio 2017 een inhoudelijke ontwikkelagenda Vivera wijkteams en het welzijn op voor 2017 en 2018

 De vier kernpartners formaliseren de samenwerking tussen de Vivera wijkteams en het welzijn door dit voorjaar een coöperatie op te richten waarin alle taken worden ondergebracht

Gemeente geeft één integrale subsidieopdracht voor het welzijnswerk en de Vivera wijkteams voor 2018.

Budget

De intentie is om met de al beschikbare middelen de coöperatie vorm te geven en in te richten.

Evaluatie

Deze zal plaatsvinden via de evaluatie van het programma Sociaal Domein die twee keer per jaar aan de raad wordt aangeboden.

70

Aantekeningen

71

72

In document Programma Sociaal Domein (pagina 69-73)