ROB DE NIJS

In document 't Zonneke WZC Zonnewende. Februari 2022 (pagina 24-29)

Rob De Nijs is geboren op 26 december 1942, in Amsterdam. Twee jaar later krijgt Rob er een broertje bij, Bert.

Rob zit op een creatieve openluchtschool en ontplooit er zijn talenten. Tijdens schoolvoorstellingen staat Rob steevast op het podium. Hij is er in zijn sas.

Van thuis uit wordt Rob erg gestimuleerd, wat zeker niet vanzelfsprekend was in die tijd. Hij mag muzieklessen volgen en leert er accordeon spelen.

Op z’n 18e wordt Rob lid van een bandje en neemt er de zang voor zijn rekening. Broer Bert speelt gitaar. In den beginne heten ze “The Apron Strings”, later wordt dit “Rob de Nijs en de Lords”. Ze treden regelmatig op. Zingen is echter niet Robs enige passie. Ook het toneel en theater trekt hem erg aan waardoor de muziek even op de achtergrond verdwijnt. Tot in 1962, dan bereikt de band de inale van de talentenjacht Tuk op Talent en slepen ze de hoofdprijs in de wacht. Ze mogen maar liefst drie singles opnemen met platenmaatschappij Phonogram. De eerste twee plaatjes scoren niet, het derde (Ritme Van De Regen) is wel een succes. Er

worden bijna 100 000 exemplaren van verkocht en jonge snaak Rob De Nijs wordt instant een ster. Hij treedt veel op en is regelmatig te zien op televisie. Heel (vrouwelijk) Nederland ligt aan zijn voeten. Het megasucces duurt tot halverwege de jaren 60. Rob breekt met zijn band en de hits blijven uit. Tijden veranderen en nieuwe bewogen groepen doen hun intrede. Zij brengen muziek die Rob ook wel zou willen maken, zijn platenmaatschappij is hier echter niet voor te vinden.

In 1967, Rob is er dan 25, woont hij samen met een vriendin en diens dochter in een krot. Het zijn harde tijden voor de zanger. Hij treedt op in lokale cafés en zijn familie springt regelmatig bij. Het grote publiek is Rob uit het oog verloren.

Privé gaat het hem beter af. In 1968 huwt hij met Elly Hesseling. Zij blijven gehuwd tot in 1981.

Ze krijgen geen kinderen.

Rob gaat werken en zingen in een café van zijn schoonvader in Bergen Op Zoom. Professioneel blijven het zwarte tijden. In 1969 doet hij mee aan de voorrondes van het Eurovisie

Songfestival, maar dit draait uit op niets.

Als jongeling speelde Rob graag en goed theater en toneel. Hij pikt deze draad terug op door mee te spelen in de musical “Cajun Fiksjun” van Harrie Geelen. Het voorzichtige begin van zijn acteercarrière leidt tot nieuwe rollen. Zo doet hij mee in de succesvolle kinderserie “Oebele”, acteert hij in de musical “Salvation” en sluit hij zich aan bij het Tingel Tangel Theater waar hij enkele geslaagde voorstellingen speelt. Rob De Nijs staat er terug en platenmaatschappij

Phonogram wil hem ook graag terug als zanger gelanceerd krijgen. Ze besluiten hem samen te brengen met de populaire zanger, producer en liedjesschrijver Boudewijn de Groot. Het blijkt een gouden zet te zijn. De eerste singles “Jan Klassen De Trompetter”, “Dag Zuster Ursula”,

“Malle Babbe”, “Zet een kaars voor je raam vannacht” en “Het werd zomer” worden hits en worden vaak op de radio gedraaid. In 1973 verschijnt zijn eerste echte elpee “In De Uren Van De Middag”. Zijn songs, teksten en zang worden bewierookt door vriend en vijand. De critici zijn het erover eens: Rob De Nijs is volwassen geworden en heeft zijn ware stem gevonden. De samenwerking tussen de Groot en De Nijs blijft behouden. Ook het volgende album “Kijken Hoe Het Morgen Wordt” is erg geslaagd.

In 1980 ontmoet Rob Belinda Meuldijk. De twee worden een liefdeskoppel en Belinda wordt Robs liedjesschrijver. In 1984 huwen ze. Samen krijgen ze twee zonen: Robbert en Yoshi.

In 1982 start Robs eerste theatertournee, een droom die uitkomt. De energieke shows geven zijn carrière een enorme boost. Het nieuwe dubbelalbum “Springlevend” is een samenvatting van zijn tournee.

In 1987 viert Rob zijn 25-jarige jubileum als artiest met een nieuw album “Zilver”. Belangrijke nummers uit de jaren tachtig zijn onder meer “Zondag”, “Dat is alles”, “’N beetje meer”, “Alles wat ademt”, “Ontmoeting” en “Ik hou alleen van jou”.

Het buitenland lonkt al een tijdje maar het is moeilijk er voet aan wal te krijgen. In 1990 onderneemt Rob nog maar eens een poging met het Engelstalige album “Stranger in your land”. Helaas slaat het ook dit keer niet aan. In Nederland blijven ze van hem houden. Zijn nieuwe platen worden er steeds goed ontvangen. In 1996 brengt hij het nummer “Banger hart”

In februari 2000 wordt Rob geëerd voor zijn verdienste in de Nederlandse muziekindustrie en het Nederlandse lied. Hij krijgt de onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

In de jaren die volgen blijft het prijzen en onderscheidingen regenen. Ondanks zijn bijna pensioengerechtigde leeftijd blijft zijn agenda goed gevuld. Hij blijft nieuwe platen maken en optreden in uitverkochte theaters.

In 2005 eindigt zijn huwelijk met Belinda Meuldijk. Drie jaar later trouwt hij met Henriëtte (“Jet”) Koetschruiter met wie hij een jarenlange buitenechtelijke relatie had. In 2012 wordt hun liefde bezegeld met een zoon, Julius. Ondanks zijn scheiding blijft Belinda in zijn leven en werken ze samen aan zijn muziek.

Ook professioneel zit hij in die periode niet stil. Hij heeft een rol in een televisieprogramma, is special guest tijdens het optreden van de Toppers in de Amsterdam Arena en geeft een concert in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Tussen 2010 en 2019 brengt hij nog drie nieuwe albums uit.

In 2019 raakt bekend dat Rob lijdt aan de ziekte van Parkinson en dat hij zal moeten stoppen met optreden. Hij plant een laatste album “’t Is mooi geweest” en een gelijknamige tournee.

Zijn tournee moest worden uitgesteld omwille van de Coronapandemie. In november 2021 was het dan zo ver. Rob nam in het Antwerpse Sportpaleis afscheid van zijn Vlaamse fans. In april 2022 staat hij in de (reeds uitverkochte) Ziggo Dome in Amsterdam, om er daarna deinitief mee te stoppen.

MUSEUM

VAN DE MAAND

LOUVRE

Het Louvre is centraal gelegen in Parijs, aan de Seine. Het bestaat al als kasteel en paleis vanaf de late 12e eeuw. Het is door de eeuwen heen steeds groter geworden. Het was gedurende hele lange tijd het paleis van de Franse koningen, vanaf Karel V tot en met de Zonnekoning Lodewijk XIV. In 1682 besluit Lodewijk XIV te verhuizen naar het jachtpaviljoen van zijn vader in Versailles, dat hij liet ombouwen tot een vorstelijke residentie. Vanaf dan krijgt het Louvre andere functies.

Sinds 1793 doet het Louvre voor het eerst dienst als museum. Zo behoort het bij de oudste musea te wereld. Het museum dankt zijn collectie o.a. aan koningin Maria de Medici, Kardinaal Richelieu en Napoleon Bonaparte.

Het Louvre is het best bezochte museum ter wereld. Dat komt waarschijnlijk omwille van haar ongeloolijke collectie West-Europese schilderkunst en beeldhouwkunst, van de

middeleeuwen tot 1848. Het museum heeft ook nog andere indrukwekkende deelcollecties, zoals kunst uit de antieke periode van Grieken, Romeinen en Etrusken, Egyptische oudheden, kunstschatten van het Midden-Oosten, een collectie toegepaste kunst, een collectie prenten, graiek en tekeningen en de collectie Islamitische kunst. Het Louvre heeft ongeveer 35 000 kunstwerken te kijk staan: schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen, keramiek,

archeologische- en kunstobjecten zoals klokken, meubels, porselein, wandtapijten en nog veel meer. Daarnaast heeft het museum ook nog 460 000 objecten staan die het publiek niet te

Jaarlijks krijgt het Louvre ruim 9 miljoen bezoekers over de vloer. Dit resulteert in lange wachtrijen aan de ingang. Ook binnen in het museum zelf kan het –zeker aan bepaalde kunstwerken zoals de “Mona Lisa”- druk zijn. Iedereen wil dat mysterieuze schilderij van de beroemde Da Vinci wel eens met zijn eigen ogen bekijken. Het schilderij is kleiner dan je zou denken en wordt beschermd door kogelvrijglas.

Omdat het museum zo groot is reken je best een hele dag uit voor je bezoek.

Wat opvalt als je het plein voor het Louvre betreed is de glazen piramide. Dit bouwwerk staat er sinds 1989 en bestaat uit een metalen frame met glas eroverheen. Het werd tevens de hoofdingang van het museum.

In document 't Zonneke WZC Zonnewende. Februari 2022 (pagina 24-29)

GERELATEERDE DOCUMENTEN