• No results found

RADIATORFOLIE EN LEIDINGISOLATIE

In document QUICKSCAN ENERGIEBESPARING (pagina 23-26)

Een goede manier om de stralingswarmte van de radiatoren en convectorput de kamer in te leiden is door de achterzijde van de radiator en zijkanten van de convectorput te beplakken met radiator folie. Hierdoor wordt de warmte die de radiator aan de achterkant uitstraalt naar de wand, gereflecteerd naar de woon of slaapkamer. Kosten voor radiatorfolie voor uw woning bedragen maximaal € 40 euro. Dit is een leuke doe het zelf klus.

Voor uw leidingwerk liggen er ook nog kansen om energie te besparen en warmteverliezen te minimaliseren.

CV leidingen verliezen veel warmte wanneer deze niet geïsoleerd zijn. Door leidingisolatie in onverwarmde ruimten (zoals kruipruimte, hal etc.) toe te passen voorkom je onnodig warmteverlies in je leidingen. U kunt uw leidingen isoleren met speciale isolatiekokers voor leidingwerk maar ook met bijvoorbeeld isolerende bandage-folie (stralingsprincipe). Voor circa € 20 euro zou u alle leidingen binnen uw woning kunnen isoleren.

24 8. CONCLUSIE/SAMENGEVAT

Op basis van de quickscan adviseren wij om op onderstaande volgorde de maatregelen in de komende jaren uit te laten voeren. Hiervoor kunt u een meerjarenplan opstellen. Het betreft de volgende maatregelen:

- Inplannen afspraak voor vloerisolatie opgespoten PUR(indicatie kosten) € 1.875,-

- Radiatorfolie en leidingisolatie € 60,-

- Aanschaf zonnepanelen (5*250) = (1250 WP systeem) € 2.250,- - Endoscopisch onderzoek + Isoleren gevel met EPS parels € 396,- - Waterzijdig inregelen verwarmingsinstallatie € 300,-

- LED verlichting plaatsen na einde levensduur spaar- en halogeenlampen vanaf € 6,50 per spot

- Vervangen beglazing in bestaande kozijnen € 462,-

Het totaal van de bovengenoemde maatregelen komt neer op € 5.356,-. Er van uitgaande dat u de komende 15 jaren jaarlijks een besparing van 35% op uw energielasten realiseert met bovengenoemde ingrepen, valt te concluderen dat het bedrag van € 5.356,- binnen het theoretische investeringsbudget valt van € 9.212,54,- (zoals genoemd in hoofdstuk 3.1).

Opmerkingen:

 Het waterzijdig inregelen van uw c.v. systeem is een zeer interessante maatregel om te overwegen.

Dit kan zorgen voor een energiebesparing en comfortverbetering (warmteafgifte en reactiesnelheid van het warmte afgifte systeem) in overleg met uw installateur kunt u nagaan of dit in het verleden reeds is gedaan;

 Het isoleren van de gevels zal in uw situatie comfort en energiebesparing opleveren. Belangrijk aandachtspunt is dat u endoscopisch onderzoek laat doen door een gecertificeerd isolatiebedrijf om met zekerheid te zeggen dat er geen spouwmuurisolatie aanwezig is in de spouw. Wanneer er wel isolatie aanwezig is in de spouw adviseren wij u om de spouw niet na te isoleren, omdat de kans op vochtdoorslag dan heel groot is;

 Een zonneboilersysteem is een interessante en duurzame installatie. Mocht u twijfelen tussen zonnepanelen en een zonneboiler, dan is de investering in zonnepanelen economisch rendabeler;

 Het is aan te bevelen voor uzelf een stappenplan te maken en de komende jaren budget te reserveren om stapsgewijs het energieverbruik van uw woning te minimaliseren.

Naast het nemen van bouwtechnische en installatietechnische maatregelen is de gerealiseerde besparing uiteindelijk afhankelijk van uw gedrag. Uit onderzoek is gebleken dat door alleen gedragsverandering al 15% op de energielasten bespaart kan worden.

Net zoals je in een Toyota Prius 1 op 9 kunt rijden, kunt u in een duurzame / energiezuinige woning nog steeds een hoog energie verbruik hebben. Gedrag en bewust omgaan met energie is dus de succesfactor van uw uiteindelijke energiebesparing per jaar.

Mocht u nog vragen hebben over de geadviseerde maatregelen dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Besluit u over te gaan tot het uitvoeren van maatregelen dan kan het Duurzaam Bouwloket u ondersteunen bij het aanvragen van subsidie, offertes en onderhandelingen met bedrijven en wellicht aanvragen bij u in de buurt combineren zodat er een inkoopvoordeel kan ontstaan.

Met vriendelijke groet, Duurzaam Bouwloket

25 9. DUURZAAMHEIDSLENING GEMEENTE HOORN

Particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VVE) in de gemeente Hoorn kunnen een

duurzaamheidslening aanvragen om hiermee energiebesparende en duurzame maatregelen in de eigen woning te financieren. Een deel van de lening kan worden gebruikt voor bouwkundige maatregelen die samenhangen met de duurzame maatregel. De leningen worden niet verstrekt voor nieuwbouw. De gemeente Hoorn heeft jaarlijks € 250.000,- beschikbaar. Als de pot leeg is, kunt u dat jaar niet meer lenen.

Hoeveel kan ik maximaal lenen?

 particuliere woningeigenaren kunnen minimaal € 2.500 en maximaal € 25.000 lenen

 VVE's kunnen minimaal € 15.000 en maximaal € 100.000 lenen

Wat is de looptijd van de lening?

De lening loopt maximaal 15 jaar. Bij een lening lager dan € 7.500 is de looptijd maximaal 10 jaar.

Wat is het rentepercentage van de duurzaamheidslening?

Als u gebruik maakt van de duurzaamheidslening, betaalt u altijd 3% minder rente dan het normale markttarief. U betaalt minimaal 0,5% rente. De rente is tijdens de hele looptijd vast.

Kan ik de rente die ik over de duurzaamheidslening moet betalen van de belasting aftrekken?

Ja, de rente die u over de duurzaamheidslening betaalt, is in principe gewoon aftrekbaar van de belasting onder de noemer woningverbetering. Vraag dit wel even na bij uw financieel adviseur. Het kan namelijk zijn dat deze regel in uw situatie afwijkt.

Hoeveel moet ik aflossen?

U betaalt de lening terug volgens de afspraken die SVn met u maakt. Vervroegd aflossen is altijd boetevrij toegestaan.

Mag ik de lening combineren met subsidies?

Ja, dat kan.

Kan ik de lening ook aanvragen voor een nieuwe woning?

Nee, u kunt de lening alleen krijgen voor maatregelen in en aan een bestaande woning.

Kan ik ook een lening aanvragen voor het realiseren van een aanbouw aan een bestaande woning?

Nee, u kunt de lening alleen gebruiken voor energiebesparende en duurzame maatregelen. U kunt bijvoorbeeld wel een lening aanvragen voor het isoleren van de aanbouw.

Kan ik de lening ook gebruiken voor bijkomende bouwkundige aanpassingen?

Ja, dat kan. Maximaal 30% van het leningbedrag kan besteed worden aan woningverbetering. Dan gaat het om bouwkundige aanpassingen die nodig zijn om energiemaatregelen te realiseren of andere onderhouds- of verbetermaatregelen die een relatie hebben met de te realiseren energiemaatregel. Voorbeelden zijn aanpassing/vervanging van kozijnen, dankconstructies, schilderwerkzaamheden of ander onderhoud.

Heb ik een maatwerkadvies nodig om een lening te kunnen aanvragen?

Nee, dat is niet nodig.

Kunnen huurders, woningcorporaties of bedrijven gebruik maken van deze lening?

Nee, alleen natuurlijke personen die eigenaar-bewoner zijn van een bestaande woning en Verenigingen van Eigenaren van bestaande woningen/appartementen kunnen een duurzaamheidslening aanvragen.

26 Zijn er ook nog andere regelingen?

Ja, sinds januari 2014 bestaat het Nationaal Energiebespaarfonds. U kunt bij dit fonds een Energiebespaarlening aanvragen. Meer informatie hierover vindt u

opwww.ikinvesteerslim.nl en www.overheid.nl .

Voor welke energiebesparende maatregels kan ik een lening krijgen?

De maatregelen die op de Duurzaam Bouwen Lijst Hoorn vermeld staan zijn:

A. Isolatie

 Vloer-, gevel- en dakisolatie met een Rc-waarde, die groter is dan of gelijk aan 2,50 m2 K/W;

 Spouwmuurisolatie met een Rc-waarde, die groter is dan of gelijk aan 1,3 m2 K/W;

 Isolerende beglazing met een U-waarde die kleiner is dan 1,2 W/m2K (HR++ glas);

 Geïsoleerde buitendeur met een U-waarde die kleiner of gelijk is aan 2,0 W/M2K (zonder brievenbus).

B. Warmteterugwinning

 Voorziening om warmte uit douchewater terug te winnen.

In document QUICKSCAN ENERGIEBESPARING (pagina 23-26)

GERELATEERDE DOCUMENTEN