• No results found

Onderstaand een leeg en ingevuld format van MediaLab. Vervolgens een uitvergroot beeld van de personages aan de hand van het format. De personages zijn gebaseerd op bevindingen uit de literatuur en kenmerken als geslacht, leeftijd en koop- en eetgedrag uit de enquête die is ingevuld door webshop klanten van Chocolatemakers.

BIJLAGE 4: ADVIESRAPPORT

INLEIDING

Nederlanders eten steeds meer chocolade. Veel merken proberen hun cacao duurzamer in te kopen, dit is dan ook een steeds groter wordende trend. Hoewel merken steeds meer bezig zijn met het verduurzamen van het product, blijkt uit een onderzoek van GFK dat de consument meer op de smaak let dan op het keurmerk (4).

Chocolatemakers is een bedrijf dat chocolade produceert. Zij zijn het enige chocolademerk in Nederland dat alle schakels van de keten zelf in de hand heeft waardoor alles zo duurzaam mogelijk geproduceerd kan worden. Ieder jaar meert de boot, Très Hombres, aan in Amsterdam. Zij vervoeren cacaobonen, koffiebonen en whisky vanuit de Dominicaanse Republiek op alleen windenergie. Ook komen er elk jaar 130 fietsers vanuit Duitsland naar Amsterdam om 18.000 repen mee terug te nemen.

Om meer naamsbekendheid te creëren voor Chocolatemakers en haar initiatieven is er gekeken naar de kansen in de markt voor nieuwe producten. Uit een enquête onder de webshop klanten van Chocolatemakers is gekeken naar vragen als waarom de klanten voor de repen van Chocolatemakers kiezen, welke producten zij nog terug zouden willen zien en wat Chocolatemakers volgens hun nog beter zouden kunnen doen.

De resultaten van de enquête laten zien dat seizoensgebonden producten, witte chocolade en bonbons het meest werden opgegeven als suggestie voor een nieuw product of reep. In het onderdeel ‘concept ideeën’ zijn deze suggesties verder uitgewerkt.

OPZET ONDERZOEK

Om erachter te komen wat de klanten van Chocolatemakers missen in het huidige assortiment is er een enquête opgezet. Het eerste deel van de enquête had betrekking op het koop- en eetgedrag van de respondent. Het tweede deel van de enquête bevatte de volgende vragen:

- Waarom kies je voor de chocoladerepen van Chocolatemakers? (Meerdere antwoorden mogelijk)

- Welke producten zou Chocolatemakers volgens jou moeten maken? (Open vraag) - Heb je nog een suggestie voor een nieuwe reep? (Open vraag)

- Wat zou Chocolatemakers volgens jou nog beter kunnen doen? (Open vraag)

De enquête is naar 544 consumenten van de webshop van Chocolatemakers gestuurd. 96 klanten hebben gereageerd op deze enquête, waarvan 43 mannen en 53 vrouwen.

Aan de hand van de respons op deze vragen is er een selectie gemaakt van meest gegeven suggesties. De suggesties waar marktpotentieel op zit zijn als concept ideeën verder uitgewerkt. Hierbij zijn ook schetsen gemaakt voor eventuele verpakkingen. Voor- en nadelen van de concepten zijn tegen elkaar afgewogen.

CONCEPT IDEEËN

1. Seizoensgebonden producten

Het product dat het meest als suggestie werd gegeven waren ‘seizoensgebonden’ producten. Vooral pinda- en nootvrije chocoladeletters werden genoemd. Volgens de respondenten is het erg moeilijk om tijdens Sinterklaas chocoladeletters te vinden die pinda- en noot vrij zijn, hier zou potentie op kunnen zitten. Productietechnisch gezien is dit een uitdaging, er moeten nieuwe spuitkoppen aangeschaft worden waardoor investering voor dit nieuwe product nodig is. De investering zou ongeveer een bedrag tussen de €10.000 - €15.000 kosten, dit is inclusief verpakking, apparatuur, ontwerp en tijd. Voor een klein bedrijf als Chocolatemakers is dit een grote investering.

Wanneer het niet mogelijk is om letters te produceren is het ook een optie om een

aanpassing aan de verpakking te maken in het thema van het seizoen en/of de gelegenheid. Dit kan eenvoudig worden gedaan en kan worden besteld in een batch van ongeveer 3000 nieuwe wikkels voor de repen. Dit geldt ook voor andere seizoensgebonden producten naast de chocoladeletters.

De repen kunnen zo ontworpen worden zodat het aantrekkelijk voor de klant is om de repen aan te schaffen voor een bepaalde gelegenheid. Zie onder voor de etiket ideeën, de etiketten zijn gebaseerd op de huidige etiketten van Chocolatemakers.

2. Witte chocolade

Het tweede product dat veel genoemd werd bij de suggesties voor nieuwe producten en/of repen, was witte chocolade. Gekeken naar de productie, is dit een reep wat mogelijk gemaakt kan worden. De reep zal ongeveer uit 33% cacaoboter, 34% suiker en 33%

Chocolatemakers en kan worden gebruikt voor het maken van een reep. Gekeken naar productie is dit net als de seizoensgebonden producten een uitdaging. Doordat de spuitkoppen, die gebruikt worden voor de andere soorten chocolade, sporen kunnen bevatten van de kleur van donkere chocolade is het moeilijk om deze te gebruiken voor het produceren van de witte chocolade. Dit betekent dat dit ook een investering zal zijn, deze zal wel kleiner zijn dan voor de seizoensgebonden producten in verband met de bestaande receptuur. Dit is niet het enige probleem, de witte couverture wordt elders geproduceerd door

verschillende redenen.

3. Bonbons

Een suggestie die ook een paar keer werd gegeven waren (pinda- en noot vrije) bonbons. Dit product heeft minder marktpotentieel dan de seizoensgebonden producten en de witte chocoladereep. Met een nieuwe mal en het gebruik van de huidige tempereer methode zou dit mogelijk, maar

doordat het maken van bonbons bepaalde technieken met zich meebrengt zou dit bij Chocolatemakers zelf niet geproduceerd kunnen worden. Dit houdt in dat er een chocolatier in handen moet worden genomen. De kosten van de verpakking komen hier ook nog

bovenop.

Voor de positionering van het product moet er duidelijk worden gemaakt dat de repen pinda- en nootvrij zijn, dit kan door het toevoegen van een klein logo dat aangeeft dat de repen geen sporen van noten en pinda’s bevatten (zie naast). Voor veel consumenten kan dit (nog) niet duidelijk zijn. Op dit moment onderscheidt

Chocolatemakers zich in haar verpakkingen, door de basis kleuren en niet te veel extra’s valt deze erg op in het schap. Met toevoeging van wat kleine details voor bijvoorbeeld Sinterklaas behoudt

Chocolatemakers haar uitstraling maar geeft het de klant wel een

extra reden de reep mee te nemen. Marketing acties, als korting en winacties, zullen Chocolatemakers helpen met het verkopen van meer repen.

CONCLUSIE

Gekeken naar de productie- en verpakking technische aspecten, kan er geconcludeerd worden dat het op de markt zetten van een nieuw product de nodige kosten met zich meebrengt. Tot nu toe heeft Chocolatemakers het de investering nog niet waard gevonden om een witte chocoladereep op de markt te brengen.

Om chocoladeletters te produceren voor Sinterklaas, is een investering van €10.000 - €15.000 nodig voor verpakking, apparatuur, ontwerp en tijd. Het is aan het bedrijf om de overweging te maken of de investering de moeite waard is. Een oplossing zou kunnen zijn om een aanpassing aan de

verpakking te doen om producten ‘seizoensgebonden’ te maken, dit geldt voor Sinterklaas, Kerst en Pasen. Op deze manier blijft de investering laag en geeft het de klanten een extra reden om de chocoladerepen te kopen tijdens deze feestdagen.

GERELATEERDE DOCUMENTEN