• No results found

2.1 Afhalen en brengen van de kinderen 2.1.1. Ouders

Bij het afhalen van de leerlingen wachten de ouders op de stoep totdat de kinderen door de gemachtigde opzichter zijn overgezet. Het afzetten ’s morgens gebeurt snel en efficiënt vermits er te weinig parkeerplaats is. Kinderen waarvan de ouders niet of te laat zijn komen opdagen, worden door de gemachtigde opzichter naar de

naschoolse opvang gebracht waar ze opgevangen worden totdat de ouders hen zijn komen halen.

2.2 Lesurenregeling

Ma – Di – Do –Vrij: 08.35 – 12.10 13.15 – 15.05

Woe: 08.35 – 12.10

(Opvang: Alle schooldagen, behalve woensdag, van 7h30 tot ongeveer 17h30, 1€/h) Lestijden: Voormiddag: 08.35-09.25

09.25-10.15

10.15-10.30 speeltijd 10.30-11.20

11.20-12.10 Namiddag: 13.15-14.05

14.05-14.15 speeltijd 14.15-15.05

2.3. Toezicht en kinderopvang 2.3.1 Toezicht

Elke speeltijd wordt er met 3 leerkrachten toezicht gehouden, ook tijdens de middagspeeltijd.(eetzaal+buiten)

2.3.2 Kinderopvang (voor- en naschoolse opvang)

Alle schooldagen van 07.30 tot 08.15 (daarna bewaking op de speelplaats) Van 15.05 tot 17.30

Geen naschoolse opvang op woensdag.(’t huis) 2.4. Leerlingenvervoer

De leerlingen worden, mits betaling(zie tarieven) en indien gewenst met de schoolbus aan huis opgehaald en teruggebracht.

2.5. Schoolverzekering

Onze school is verzekerd bij “ethias”. Deze verzekering beslaat vooral lichamelijke schade en is een aanvullende verzekering. (betaalt enkel het remgeld = verschil tussen de werkelijke kosten – tussenkomst van de ziekteverzekering) In uitzonderlijk gevallen is er ook een kleine tussenkomst voor schade aan essentiële voorwerpen zoals: bril, gehoortoestellen, beugels…

Werkwijze: Gewoon melden op het secretariaat. Er wordt dan een aangifteformulier meegegeven. Dit moet ingevuld worden door de behandelende arts, de

ouders(bankrekeningnummer en klever ziekenfonds) en door de school. Het ingevulde formulier moet dan terug binnengebracht worden op school. Alle facturen en rekeningen moeten zorgvuldig bijgehouden worden en dienen als bewijs. Het ziekenfonds maakt ook een verschilnota(wat zijn niet terugbetalen) op dat dan eveneens op school moet binnengebracht worden. Het verschil zal dan door de verzekering op de rekening van de aanvrager teruggestort worden.

2.6. Schooltoeslag

Kinderen vanaf 3 jaar die Nederlandstalig kleuter-, lager of secundair onderwijs volgen in Vlaanderen of Brussel kunnen als extra rekenen op een jaarlijkse schooltoeslag als het inkomen van de ouders (of de ouder en eventuele partner waar het kind is

gedomicilieerd na een echtscheiding) voldoet aan de inkomensvoorwaarde.

De schooltoeslag wordt ontvangen van uw uitbetaler van het Groeipakket.

Ouders die met hun kinderen in Vlaanderen wonen, zullen vanaf september 2019 (schooljaar 2019-2020) hun schooltoeslag niet meer moeten aanvragen. Voor een kind dat al gekend is binnen het Groeipakket wordt het recht op een schooltoeslag

automatisch onderzocht en toegekend.

De schooltoeslag wordt één maal per jaar toegekend, aan het begin van het schooljaar (september of oktober).

Meer informatie :

https://www.groeipakket.be/

2.7. Uiterlijk voorkomen

Vanzelfsprekend zijn kledij, schoeisel, haartooi en algemene verzorging verzorgd, eenvoudig en vooral hygiënisch. Er wordt de nodige afstand genomen van allerlei tijdelijke bewegingen. Het algemeen voorkomen mag vooral niet aanstootgevend zijn.

Enkele concrete voorbeelden:

o Een petje op de speelplaats: kan, maar van aan de rij (eerste bel) en tijdens de lessen worden geen petten toegestaan.

o Extra korte bloesjes, navel bloot, spaghettibandjes,… kan niet.

o Jongens in onderhemd, ontbloot bovenlijf kan niet.

o Piercings en tatoeages kunnen niet.

Gebruik gezond verstand, schooluren zijn nu eenmaal geen vakantietijden !

2.8. Afspraken zwemmen

De turnkleding is verplicht tijdens de gym-lessen. Ze bestaat uit gymschoenen, die geen strepen op de vloer maken of turnpantoffeltjes, sportbroekje of legging in donkerblauw of zwart en de turn T-shirt met het logo van de school. Alle nieuwe leerlingen in het lager onderwijs ontvangen de eerste T-shirt gratis. Een bijkomend of

nieuw exemplaar zijn tegen € 9 / stuk te koop bij de leermeester L.O of op het secretariaat. Voor en na de turnles krijgen de leerlingen de kans zich om te kleden.

We dragen de sportkleding niet de hele dag. We laten ons turngerief regelmatig wassen.

Het zwemgerief bestaat uit een passend zwembroekje of badpak. Gewone korte zomerbroeken als zwembroek zijn niet toegelaten in het zwembad. Turn- en zwemgerief worden best van een naam of kenteken voorzien. Badmuts is niet verplicht. Zwemgeld, € 1,5 per beurt, wordt verwerkt in de schoolrekening. Na elke zwembeurt drogen we ons degelijk af, kleden ons warm aan.

We verbruiken geen snoep of frisdrank tijdens of na de zwemles. Zwemles is een verplichte activiteit. Indien men om een gegronde reden de turn- of zwemles niet kan bijwonen volstaat een briefje van de ouders. Koud weer wordt als reden niet

aanvaard. De niet-zwemmers dienen toch mee te gaan en betalen € 1 voor de bus.

Voor niet-deelname aan turn- of zwemles voor langere periode is een vrijstelling op basis van een doktersattest vereist

Het zesde leerjaar zwemt gratis.(ministeriële richtlijnen)

2.9. Verloren voorwerpen

De school is niet aansprakelijk voor diefstal of verlies van persoonlijk materiaal van kinderen. Dure spulletjes laten we daarom best thuis (juwelen, horloges). Indien een kind iets verloren heeft, kan het steeds terecht bij de klasleerkracht of directeur. Het mogelijke wordt gedaan om het verloren voorwerp te vinden. De school houdt verloren / gevonden voorwerpen bij tot het einde van het schooljaar. Probeer alles zoveel mogelijk van een naam of kenteken te voorzien zoals afgesproken op de info-avonden.

2.10. Verkeer en veiligheid

De ouders bespreken met hun kinderen de veiligste schoolroute van thuis naar school en van school naar huis. De ouders zorgen ervoor dat kinderen, die met de fiets naar school komen, over een fiets beschikken die verkeerstechnisch in orde en veilig uitgerust is.

Het is belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven en hun kinderen ondersteunen om de verkeersregels na te leven.

We klimmen niet over afsluitingen en lopen ook niet om een bal te gaan halen. De schoolpoort en het hek worden tijdens de schooldag dicht gedaan. Aan de ouders wordt gevraagd hun kind aan de kant van de schoolpoort te komen afhalen.

De leerlingen die niet door u worden afgehaald, worden aan de schoolpoort overgezet door een leerkracht. De leerlingen worden enkel aan de hoofdingangen

overgezet en afgehaald door ouders of andere volwassenen, behalve voor de opvang.

2.11. Verjaardagen

Verjaardagen van leerlingen zijn zeker momentjes om elk kind even persoonlijk in de bloemetjes te zetten. Een kleine traktatie mag zeker, maar we overdrijven zeker niet.

We vermijden frisdranken en chips. De attentie vanwege de leerling wordt steeds bedeeld net voor het naar huis gaan. Gebruik zeer gezond verstand, opbod onder ouders is absoluut uit den boze.

Kaartjes voor verjaardagsfeestjes worden niet op school bedeeld. Bedeel ze zelf even voor de genodigden. Meestal vallen steeds dezelfde kinderen uit de boot wat erg pijnlijk kan overkomen en soms leidt tot uitsluiting in de klasgroep.

Op de speelplaats verbruiken we alleen gezonde dingen; wat fruit, een koek, een boterhammetje, een klein snoepje kan. (eventueel in de brooddoos bij de

boterhammetjes) Koekjes ontdoen we van de verpakking in de klas. Liefst koekjes zonder verpakking in de brooddoos meegeven.

Elke dinsdag is het “fruit op school” en wordt er door alle kinderen fruit gegeten.(Dit wordt verzorgd door onze ouderraad.) Dit project kadert binnen het thema “Oog voor lekkers” en wordt voor een groot deel gesubsidieerd door de overheid.

Bijdrage inzamelen voor attenties voor leerkrachten moet tot een absoluut minimum beperkt blijven. Het mag zeker niet leiden tot enige morele druk of uitsluiting. Het blijft bij een leerling-initiatief op basis van vrijwilligheid en haalbaarheid. Leerkrachten vragen absoluut niet om ‘beloningen’ voor geleverde prestaties of bijzondere gebeurtenissen.

2.12. Leefregels voor leerlingen

- Pestgedrag: Wordt niet getolereerd. We vragen ook aan de ouders om dit onmiddellijk te melden zodat we kort en krachtig op de bal kunnen spelen.

- houding t.o.v. elkaar en de leerkrachten: We zijn beleefd en respectvol en letten zeker op ons taalgebruik.

- gezonde voeding en hygiëne: Geen snoep mee naar school. Enkel droge koek voor onder de speeltijd. (Een klein snoepje NA de boterhammetjes is toegelaten.)

- alle afval in de container. Papier in de papiercontainer.

- Taalgebruik: Op school spreken we AN.

- zorg voor materiaal:

Alle leerboeken, werkboeken, schriften en een beperkt aanbod van allerhande schoolgerief wordt via de school gratis ter beschikking gesteld. Leerboeken worden gekaft.

Bij verlies of opzettelijke beschadiging van welk schoolmateriaal dan ook moeten de ouders de tegenwaarde vergoeden. We houden boeken, schriften en kaften netjes.

Er worden geen persoonlijke aantekeningen gemaakt in handboeken. We voorzien alle materiaal van een naam

- en klasaanduiding. We dragen zorg voor alle gerief alsof het ons persoonlijk bezit was. Alle handboeken worden op het einde van het jaar door de leerkracht

ingezameld.

- spelen op de speelplaats: De leerlingen van de lagere school spelen op de grote speelplaats, de kleuters en het 1ste lj.(indien nog gewenst) op de kleine speelplaats.

- veiligheid op school: Er worden geen voorwerpen gebruikt of meegenomen die de veiligheid in gevaar brengen.(mes, zwaard, darts, pijl en boog,…)

- evacuatie van de school: Zie brand-evacuatieplan.

- Bij het niet naleven van afspraken i.v.m. pesten, veiligheid,…worden de leerlingen op het matje geroepen bij de bewaker van dienst, de klasleerkracht en zo nodig bij de directeur. Wanneer de regels dan nog niet nageleefd worden, worden de ouders verwittigd en uitgenodigd voor een gesprek.

Hoofdstuk 3 Schoolverandering

3.1. De verantwoordelijkheid voor het veranderen van school in de loop van een schooljaar ligt bij de ouders.

3.3. Bij verandering van school door een leerling worden tussen de betrokken scholen leerlingengegevens overgedragen onder de volgende gezamenlijke voorwaarden:

1° de gegevens hebben enkel betrekking op de leerlingspecifieke onderwijsloopbaan :

2° de overdracht gebeurt enkel in het belang van de persoon op wie de onderwijsloopbaan betrekking heeft;

3° tenzij de regelgeving de overdracht verplicht stelt, gebeurt de overdracht niet indien de ouders er zich expliciet tegen verzetten, na, op hun verzoek, de gegevens te hebben ingezien.

3.4. Een kopie van een verslag of een gemotiveerd verslag van een CLB moet verplicht overgedragen worden van de oude school naar de nieuwe school. Ouders kunnen zich tegen deze overdrachten niet verzetten.

3.5. Gegevens die betrekking hebben op schending van leefregels door de leerling mogen nooit aan de nieuwe school doorgegeven worden.

3.6. Bij schoolverandering deelt de school het aantal halve dagen ongewettigde afwezigheid van het lopende schooljaar mee aan de nieuwe school.

3.7. Schoolverandering van het gewoon naar het buitengewoon basisonderwijs kan onmiddellijk zodra de ouders over een verslag beschikken.