• No results found

Opleidingsniveau Beroepsonderwijs Skateboarden

Belangrijk voor de respondent was het dat de baan van hoge kwaliteit was, als het niet aan de eis voldeed had dit een negatieve invloed op de klanttevredenheid. Prijs is ook een belangrijk element,

102

het park in Antwerpen verhoogde zijn prijs, en dit had een negatief effect op de tevredenheid. De respondent geeft ook aan dat er op een gegeven moment een vaste prijs voor alle skateparken in Nederland is afgesproken. Zodat skaters overal met het zelfde bedrag naar toe kunnen en overal kunnen skateboarden. Ook geeft hij aan dat de prijs niet te duur moest zijn omdat anders de jongeren niet naar het skatepark zouden komen. Door de prijs laag te houden blijft de drempel om het skatepark te betreden laag.

Daarnaast geeft de respondent aan dat een skatepark niet alleen een sport faciliteit is maar ook een broedplaats voor creatievelingen.

De respondent gaf aan dat hij, met zijn vrienden, de droom hadden om de skatesport naar een hoger niveau te tillen. Hem is aangeboden het skatepark waar hij vroeger vaak kwam, over te kopen met zijn vrienden. Dit heeft hij afgewezen omdat hij destijds 16 jaar was.

In de stad Eindhoven werd op een gegeven moment, door een samenwerking van verschillende instanties, een skatepark gebouwd. Gedurende de bouw heeft de respondent 2 maal mee geholpen aan de bouw. Vanaf de eerste dag dat het park open ging was de respondent bijna dagelijks

aanwezig. Hij was erg betrokken bij de ontwikkeling van het skatepark en heeft een beleidsplan geschreven voor de organisatie waar het bestuur erg enthousiast over was. Kort daarna werd hij in dienst genomen bij het skatepark. Het skatepark nam een groot deel van zijn tijd in beslag, als de respondent geen muziek aan het maken was, was hij vrijwel altijd in het skatepark. Hierdoor had hij ook bijna geen tijd om naar andere skateparken te gaan, behalve als daar speciale evenementen waren. Na 3.5 jaar moest het skatepark verhuizen naar een nieuwe locatie.

Omdat de respondent zelf een functie binnen een skatepark had, had hij de vrijheid om dat park, naar zo ver dat mogelijk was, aan te passen. Als hij een nieuw obstakel wilde hebben maakte hij dat zelf. Wel geeft hij aan dat hij graag zag dat ieder skatepark een eigen karakter had, en niet dat er overal dezelfde soort skateparken stonden. Hij zag dat de skateparken een verpersoonlijking zijn van de bouwers van het park. Het doel in Eindhoven was voornamelijk om door middel van het park, het niveau van het skaten te verhogen door het park steeds moeilijker te maken. Dit doel wilde ze niet alleen in Eindhoven bereiken maar binnen de hele skateboard scene.

Derespondent zag dat de skateboard scene sterk door trends werd beïnvloed. In de tijd dat het skatepark net open ging kwam er een videogame uit over de sport; Tony Hawk pro skater. Door deze trend kwamen er veel nieuwe mensen bij het skatepark skateboarden. Ook zag hij dat oudere skateboarders die gestopt waren, weer opnieuw kwamen skateboarden omdat er een plek was waar zij altijd konden skateboarden, ongeacht het weer. Toen deze trend terug liep zag de respondent dat ook de bezoekersaantallen terug liepen. Ook verteld hij dat skaters sterk beinvloed worden door gerenommeerde skaters.

De respondent geeft aan dat het skatepark er ook niet alleen was om te skateboarden maar ook een plek was om jongeren van de straat te houden en naast het skateboarden ook de mogelijkheid te geven zich persoonlijk of muzikaal te ontwikkelen.

Stoppen met skateboarden

103

De respondent geeft aan dat intensief skateboarden zijn knieën heeft aangetast. Na een dag skaten liep hij 2 dagen mank. Dit heeft hij nog 2 jaar volgehouden. De aantasting van zijn lichaam heeft er eerst voor gezorgd dat hij op een andere manier ging skateboarden; minder intensief. Toen hij niet meer bij het skatepark in Eindhoven werkte, bedacht hij zich dat het een goed moment te zijn om zijn lichaam rust te gunnen. In de tijd dat hij zijn lichaam rust gunde kreeg hij een hernia. Hierna heeft hij het skateboarden niet meer op het niveau beoefend waarop hij dat eerst deed. Wel geeft hij aan dat hij in gedachten altijd skater is gebleven. Bepaalde obstakels in de stad zag hij nog steeds door de ogen van een skater. Hij geeft ook aan dat skateboarden een sport is waarin je consistent moet zijn.

Na een tijd gestopt te zijn merkte hij dat het skaten niet meer zo goed ging als ervoor. Hij geeft wel aan dat dit geen persoonlijke impact had, en als hij nog een keer skaten hij op een andere manier dan in het verleden skaten en daar geen probleem mee had. Het gevoel van het skateboarden en het nog thuis zijn in de scene is voor de respondent nog steeds belangrijk en zal nog lang zo blijven. Als hij naar een skatepark toe gaat probeert hij de jeugd te helpen met het leren van nieuwe trucs, waar hij veel energie uit haalt.

104

Op zijn zevende woonde de respondent in Tilburg bij een groot open betegeld plein. Er waren daar een aantal mensen, die daar verschillende zaken hadden gebouwd om op te skaten. Destijds hield hij zich bezig met voetballen in die buurt en dan zag hij die personen daarop skateboarden. Hij had zelf een bescheiden skateboard in bezit en werd door de personen die aan het skateboarden waren aangemoedigd om ook te skaten. Destijds focuste hij voornamelijk op andere voetbal waardoor hij de skate sport niet op pakte.

De beoefening van skateboarden volgde nadat hij na voetbal in aanraking kwam met ijshockey, waarna hij geïnteresseerd raakte in street hockey en vervolgens inline skaten. Hij zag mensen in de stad op niveau inline skaten waardoor hij van het steet hockey geïnterneerd raakte in inline skaten.

Hij kende binnen de stad al veel mensen die skateboarden, waarmee hij goed om kon gaan. Daarna is hij begonnen met skateboarden. In totaal heeft hij 6 á 7 jaar geskateboard, voornamelijk voor plezier en minder om een hoog niveau te bereiken. Na de periode van intensief skateboarden is hij weer gaan inline skaten Hij heeft voornamelijk zichzelf geleerd te skateboarden door andere skateboarders in persoon en in media te observeren en daarna te proberen. Hij beoefende de sport elke dag.

Skatepark

Hij gaf aan dat het oude Ladybird skatepark zijn vaste skatepark was.

Hij gaf de voorkeur aan op straat skateboarden en niet zo zeer in een skatepark. Wel ging hij vaak naar het skatepark om andere skateboarder te ontmoeten waarna ze naar een andere plek in de stad gingen om aldaar te skateboarden.

De eisen die hij aan een skatepark zou stellen waren de sfeer die voornamelijk werd gemaakt door de mensen die aanwezig waren in het skatepark. Daarnaast waren de obstakels en het ontwerp van het park belangrijke eisen. Wel geeft hij aan dat als het ontwerp van het park niet aan zijn eisen voldeed, hij zich concentreren op één obstakel waar hij een tijd op kon skaten waardoor het bezoek aan het skatepark het waard was. Prijs was geen selectie criteria.

105

Betrouwbaarheid is een belangrijk punt, bijvoorbeeld bij het oude Ladybird duurde het nakomen van beloftes langer dan verwacht, hij merkte dat dat bij een groep mensen wrong en vragen opriep. Over het algemeen was hij tevreden over de reactie snelheid. Hij was tevreden over de zekerheid van het personeel van het skatepark. Daarnaast geeft hij aan dat hij altijd als individu gezien werd. Ook was hij zeer tevreden over de tastbare zaken.

Buiten skateboarden

De plek waar hij vaak buiten ging skateboarden was op het skateboarden ingericht. Niet zo zeer een buiten skatepark maar een plek die zich goed leende voor het beoefenen van de sport. Aldaar

kwamen veel skateboarders samen, op verschillende tijden op de dag, ’s ochtends tot ’s avonds. Daar beoefende ze niet enkel de sport maar waren ze ook bezig met sociale activiteiten die bij de sport horen zoals het laten zien van nieuwe trucs en filmen van de beoefening van de sport. Met deze groep zijn er ook andere activiteiten ondernomen zoals het maken van reizen naar onderandere Parijs en Dortmund. Dit gebeurde vrij regelmatig (ongeveer eens per week). Tijdens deze reizen ging de groep voornamelijk naar skateparken.

Stoppen skateboarden

Na een lange periode hebben geskateboard raakte hij weer geïnteresseerd in het inline skaten. De voornaamste reden hiervoor was dat in de tijd van zijn afwezigheid van de sport het niveau sterk was toegenomen. Daarnaast merkte hij dat de skateboard sport commerciëler werd, waardoor hij op veel plekken skateboarders zag wat hem tegenstond. Hij zocht een sport die wat minder in de

schijnwerpers stond.

Ook geeft hij aan dat hij gestopt is met inline door gevoeligheid voor blessures. Graag zou hij weer willen skateboarden maar door de gevoeligheid voor blessures waardoor hij wellicht andere verplichtingen zoals werk niet na zou kunnen komen doet hij dit niet. Ook zijn gezondheid is belangrijk geweest in de keuze niet meer te skaten. Hij geeft wel aan weer te willen beginnen met skateboarden maar niet meer op een risico volle manier.

Hij geeft aan dat het gevoel dat hij bij skateboarden heeft niet weg gaat. Hij wil betrokken blijven bij skateboarden en inline skaten ook al beoefent hij de sport momenteel niet.

106

APPENDIX III

Tabel Uitwerking Interviews

Sfeer Skatebaan Personeel Motivatie Capaciteit GelegenheidOmschrijving stop redenenCode stop redenen

Jesse x x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Andere vrijetijdsbestedingG1 Martijn x x Positief Positief Negatief Gelegenheid - Het skatepark slootG2 Ties x x x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Te druk met schoolG3

Job x x Positief Negatief Positief Capaciteit - Vrienden van de respondent stoptenC1 Menno x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Te druk met schoolG3

Tijs x x Positief Negatief Negatief Capaciteit- Mensen waarmee hij skateboarden stopten / Gelegenheid- Combinatie met schoolC1/G3 Jasper x x Positief Positief Negatief Gelegenheid - Het skatepark slootG2

Björn x x x Negatief Positief Positief Motivatie- Sport niet meer interessantM1 Anthony x x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Andere vrijetijdsbestedingG1 Sam x x Positief Negatief Positief Capaciteit- BlessureC2

Derk x Positief Negatief Negatief Capaciteit- geen vrienden om de sport mee te beoefenen/ Gelegenheid- Combinatie met schoolC3/G3 Floriaan x x Positief Negatief Positief Capaciteit - Vrienden van de respondent stoptenC1

Dirk x x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Andere vrijetijdsbestedingG1 Youri x x x Positief Negatief Positief Capaciteit - BlessureC2

Niek nvt nvt nvt Positief Positief Negatief Gelegenheid- Andere vrijetijdsbesteding/ Gelegenheid- Skatebaan ging wegG1/G2 Niels x x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Andere VrijetijdsbestedingG1

Frits x x x Positief Negatief Negatief Capaciteit- Blessure/ Gelegenheid- Combinatie met werkC2/G3 Michiel x Positief Negatief Positief Capaciteit- blessureC2

Wouter x x Positief Negatief Positief Capaciteit- ZiekteC2

Bolo x Positief Positief Negatief Gelegenheid- Te druk met werkG3 Max x x Positief Negatief Positief Capaciteit- BlessureC2

Dennis x x Positief Negatief Negatief Capaciteit- te veel prestatiedruk/ Gelegenheid- Andere interessesC4/G1 Jitze x x Positief Negatief Negatief Capaciteit- Blessure/ Gelegenheid- Combinatie met werkC2/G3

Leeftijd Geslacht Carriére Burgerlijke staatJaren sport beoefendOpleidingsniveauTevreden over skatepark

Jesse 9 man Student Ongehuwd 2 nvt ja

Martijn 13 man Student Ongehuwd 2 HAVO Ja

Ties 13 man Student Ongehuwd 1 HAVO Ja

Job 14 man Student Ongehuwd 1 VMBO Ja

Menno 14 man Student Ongehuwd 3 AtheneumJa

Tijs 14 man Student Ongehuwd 1 HAVO/VWOJa

Jasper 15 man Student Ongehuwd 2 HAVO ja

Björn 15 man Student Ongehuwd 2 HAVO ja

Anthony 16 man Student Ongehuwd 2 HAVO ja

Sam 16 man Student Ongehuwd 3 VMBO Ja

Derk 16 man Student Ongehuwd 4,5 HAVO ja

Floriaan 16 man Student Ongehuwd 1,5 VMBO Ja

Dirk 17 man Student Ongehuwd 3 MBO ja

Youri 21 man Student Ongehuwd 6 HBO Ja

Niek 23 man Student Ongehuwd 7 HBO nvt

Niels 26 man UitzendkrachtOngehuwd 6 HBO ja

Frits 28 man afdelingshoofd skateparkOngehuwd 16 Basisonderwijsja Michiel 33 man Programeur SkateparkOngehuwd 20 Beroepsonderwijsja Wouter 33 man Hulp bij ZorgboerderijOngehuwd 8 Mavo ja

Bolo 34 man Chef Kok Ongehuwd 22 MBO ja

Max 38 man Violist Ongehuwd 23 HBO Ja

Dennis 38 man ZZP Getrouwd 7 HBO ja

Jitze 38 man Zelfstandig ondernemerOngehuwd 28 HBO ja