• No results found

Wat is de omvang van de doelgroepen?

7 I NTERNE ANALYSE

8.2 Wat is de omvang van de doelgroepen?

Het is van belang te weten hoe groot de doelgroepen zijn, zodat je ze beter met elkaar kunt vergelijken. In dit hoofdstuk wordt gekeken hoe groot de doelgroepen zijn van de stichting en hoe groot de doelgroepen zijn in heel Nederland.

8.2.1 Gezinnen met een ernstig zieke tiener

De volledige doelgroep ‘gezinnen met een ernstig zieke tiener’ is omvangrijk. Stichting Lucai werkt niet met een standaard lijst aan ziektes die geaccepteerd worden voor een

zijn dan ook altijd een schatting, omdat er altijd ziektes en dus personen niet meegenomen worden die misschien wel welkom zijn in de vakantieweken. De schatting wordt toch gemaakt, om een idee te geven van de omvang van de doelgroep.

Om te bepalen hoe groot de volledige doelgroep is, moet eerst in kaart worden gebracht hoeveel tieners er in Nederland zijn. Daarna wordt bekeken hoeveel tieners hiervan een langdurige aandoening hebben. Voor een lijst van de langdurige aandoeningen die hierin meegenomen zijn, kunt u terecht bij Bijlage 4.

Nederland

Onderstaande tabel van CBS Statline laat zien hoeveel tieners er in totaal in Nederland zijn.

Tabel 1. Bevolking naar leeftijd

Bron: (CBS Statline, 2013a)

In totaal waren er in 2012 599.009 12 tot 15-jarigen en 998.095 15 tot 20-jarigen in Nederland. Uit een andere tabel van het CBS blijkt dat in 2012 20,3% van de 12 tot 16-jarigen en 27% van de 16 tot 20-jarigen minimaal één langdurige aandoening heeft. Dit zijn op dit moment de meest recente cijfers van het CBS.

Tabel 2 .Langdurige aandoeningen

Bron: (CBS Statline, 2013b)

Omdat de leeftijdsgroepen in deze tabellen niet exact overeenkomen, kan er niet precies uitgerekend worden hoeveel tieners er langdurig ziek zijn. Om toch een schatting te hebben, wordt er 20,3% van 599.009 genomen. Dat geeft 121.599 langdurig zieke 12 tot 15-jarigen. In de leeftijdsklasse 15 tot 20-jarigen komt men uit op 269.486 langdurig zieken. Er kan dus uitgegaan worden van 391.085 langdurig zieke 12 tot 20-jarigen binnen Nederland.

Dit geeft het beeld dat de omvang van de daadwerkelijke doelgroep van de vakantieweken significant groot is. In het achterhoofd moet hierbij wel worden meegenomen dat niet deze

hele doelgroep binnen de ‘ziekte-eisen’ van de stichting zullen vallen: in de lijst met langdurige aandoeningen komen ook aandoeningen aan de elleboog, pols of hand of bijvoorbeeld suikerziekte voor. Deze aandoeningen vallen niet onder de criteria voor een Lucaiweek.

Ex-gezinnen

Uiteraard zijn er ook een aantal gezinnen al op vakantieweek geweest bij Stichting Lucai. Dit zijn in totaal 77 gezinnen. Van deze gezinnen zijn er negen gezinnen waarvan de tiener inmiddels is overleden.

8.2.2 Goodwill

Hieronder vallen sponsors, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en actiebedenkers.

Sponsors

Er bestaat een sponsorlijst waarop ongeveer 30 sponsors staan. Deze lijst is te vinden in Bijlage 9.

Vrijwilligers

De vrijwilligers werken vooral tijdens de vakantieweken, als activiteitenbegeleider of als gastheer/vrouw. Het vrijwilligersbestand van Stichting Lucai bestaat tot nu toe uit 70 vrijwilligers (Stichting Lucai, 2012b; Velzen, A. van, 2014).

In heel Nederland doen veel meer mensen aan vrijwilligerswerk. De meest recente cijfers van het CBS over vrijwilligerswerk in Nederland gaan over het jaar 2013. Toen berekende het CBS dat 49% van de Nederlanders vrijwilligerswerk verricht (CBS Statline, 2013c).

Cijfers over vrijwilligerswerk in Nederland (CBS Statline, 2013c).

Donateurs, ambassadeurs en actiebedenkers

Stichting Lucai gaat graag samenwerkingen aan met bedrijven of personen die hen voor langere tijd willen steunen, zoals de sponsors. Echter werkt de stichting ook graag samen met scholen, zoals De Eindhovense School en het Hervion College. Deze scholen nemen projecten voor de stichting op in het lesschema en bieden op deze manier hun steun. Deze groep wordt onder een ander kopje dan ‘sponsor’ genoemd, omdat ze niet simpelweg geld of tijd in de stichting steken, maar wel moeite en goodwill tonen door hun leerlingen te verbinden aan de stichting. Ook serviceclubs werken op deze manier, zoals de JCI die tot eind 2014 Stichting Lucai als landelijk goede doel heeft gekozen. De verschillende kamers van de JCI bedenken projecten en acties voor de stichting (JCI, 2013). Het aantal structurele

samenwerkingsverbanden ligt op dit moment rond de vijf (Spank, P. van der, 2014b).

Uiteraard zijn er ook individuen die acties bedenken voor de stichting. Zo werd er met Pasen eens een paashaasrun georganiseerd en bakten sommigen mensen koekjes of taarten. Daarnaast heeft de stichting ook contact met ziekenhuizen, artsen en andere verzorgenden. Zij

zorgen voor naamsbekendheid van de stichting onder de gezinnen die in aanmerking komen voor een vakantieweek (Spank, P. van der, 2014b).

Het aantal donateurs en actiebedenkers is erg wisselend en daar is geen schatting van te geven. Het aantal ambassadeurs ligt rond de tien (Spank, P. van der, 2014b).

In totaal is de huidige groep ‘goodwill’ dus ongeveer 120 man groot, met daarbij wisselende aantallen donateurs en actiebedenkers.

8.2.3 Sporters voor Lucai

De doelgroep Sporters voor Lucai bestaat uit ex-sporters die de berg al op zijn geweest voor de stichting en uit mensen die zich op hebben gegeven voor komende reizen. Op dit moment zijn er vier reizen naar de Mont Ventoux geweest, de eerste in het jaar 2012. Hierbij zijn in totaal ongeveer 100 sporters de berg op zijn gegaan voor de stichting. Een lijst van de sporters in 2012 en 2013 is te vinden in Bijlage 5. In september 2014 stond er een reis naar de Stelvio gepland, waaraan 16 deelnemers hebben meegedaan (Hagemeijer, K, 2014). Het aantal ex- sporters is dus 116 man groot.

Het exacte aantal dat voor een goed doel sport, is onbekend. Het aantal mensen dat zich tijdens een sportevenement laat sponsoren voor een goed doel, neemt wel toe volgens Dedan Schmidt, ad-interimdirecteur van het CBF (ING, 2014; CBF, 2014).

9 M

ARKTANALYSE

9.1 Wat zijn de ontwikkelingen in het werkveld van Stichting Lucai?