• No results found

In dit hoofdstuk zal de organisatie onder de loep genomen worden. Wat bied de organisatie aan haar bezoekers en hoe zit de omgeving er uit waar de organisatie binnen opereerd?

Introductie

Ladybird Skatepark is onderdeel van de stichting Hall of Fame Next. En is gevestigd aan het NS-plein in Tilburg. Allereerst zal er een omschrijving worden gegeven van de stichting waarna Ladybird skatepark nader beschreven worden zal.

Hall of Fame:

“De Hall of Fame is een stichting die zich inzet voor de talentontwikkeling van jongeren in Tilburg:

veelal met activiteiten vanuit de urban-scene zoals skaten, graffiti, dans, hiphop en andere

muziekstijlen. In de Hall of Fame is een indoor skatepark gevestigd, je kunt er repeteren met je band of dansgroep en gebruik maken van de theater- en muziekzaal. De Hall of Fame is alle dagen van de week geopend en op vaste tijden kan je skaten, workshops volgen en is het mogelijk zelf iets te organiseren. De Hall of Fame ondersteunt in raad en daad met ruimtes/personeel/ideeën/publiciteit.

We beogen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de cultuur en interesses van de jeugd van vandaag.

Je zou kunnen zeggen dat de Hall of Fame een activiteitencentrum is, maar daarmee doe je tekort aan het open karakter. Wij spreken liever van een ‘cultuurfabriek’: een plaats waar een veelvoud aan activiteiten op cultureel/sociaal/educatief gebied te vinden zijn.” (Bron: Statuten Hall of Fame Next, 2012)

De kernwaarden van de stichting zijn:

- Passie - Do It Yourself - Multidisciplinair

- Waar een wil is, is een weg

- Iedereen verdient een tweede kans - Vele handen maken licht werk - Bundelen van kennis en talent

- Samenbrengen van excentriciteit en maatschappij - Profit-for-non-profit

61 Ladybird Skatepark:

Ladybird Skatepark is begonnen als een, door een groep vrienden, gekraakt binnenzwembad. In dit gekraakte zwembad is uiteindelijk een binnenskatepark gebouwd. Dit mocht echter niet van lange duur zijn en er moest worden verhuisd. De volgende locatie waar het ladybird team neerstreek was een oude kerk waarin opnieuw een skatepark gebouwd werd. Ook dit bleek slechts een tijdelijk onderkomen te zijn waarna het skatepark weer tot een verhuizing werd gedwongen. Deze keer vond het skatepark onderdak in een oude fabriekshal. Vanaf dit moment vind er een omschakeling in de handelingen en de organisatie van het skatepark; de individuen en groepen gaan vanaf nu verder onder een noemer; stichting Hall of Fame Next. Deze organisatie wil meer bieden dan enkel een skatepark. De Hall of Fame heeft eind 2011 haar intrek genomen in een van de oude loodsen van de Spoorzone van Tilburg. Een voormalig NS-terrein waar generaties Tilburgers aan locomotieven en treinstellen sleutelden. De bouw van het skatepark begon in de eerste maanden van het kalenderjaar 2012. In juni 2012 was meer dan de helft van het skatepark klaar, door financiele problemen duurde het echter nog tot november 2012 dat het grootste onderdeel van het nieuwe park; het skatepark, klaar was. Er moest nog tot net voor de kerst worden gewacht voordat het tweede deel van het skatepark; het juniorpark opengesteld kon worden voor het publiek. Sindsdien is het park in constante metamorfose om de bezoekers een breed spectrum aan vernieuwende uitdagingen te bieden waardoor het skate ervaring voor de bezoekende skateboarder niet snel zal stagneren.

Dat Ladybird Skatepark een skatepark is van hoge kwaliteit uit zich in het feit dat Ladybird Skatepark twee jaar op rij (2012,2013) het nederlands kampioenschap skateboarden heeft mogen

verwelkomen in haar skatepark.

(Bron: Versepokoe interview oprichters Hall of Fame Next, Youtube) Missie:

Ladybird Skatepark bied een kwalitatief hoogstaande plek aan voor jong en oud waar zij de skatesport kunnen beoefenen, zichzelf ontwikkelen en ontspanning kunnen vinden.

Visie:

Ladybird skateboard ziet een toekomst voor zich waarin op internationaal niveau de skatesport het zelfde aanzien geniet als andere topsporten.

62 Kernwaarden

Ladybird Skatepark is ontstaan in een milieu waarin vele groepen samenkomen. Het is dan ook met recht een culturele mengpot te noemen. De organisatie heeft door zijn geschiedenis een sterk persoonlijk karakter ontwikkeld met de volgende kernwaarden:

- Passie

o Ladybird skatepark gelooft dat passie voorop staat in alles wat men doet. De passie voor het skateboarden of de hele cultuur zien zij als bron waar de energie van de bezoeker vandaan komt.

- Creativiteit

o Niet alleen creativiteit in het skateboarden maar ook in manier van leven en manier van handelen wordt door Ladybird Skatepark sterk gewaardeerd. Enkel door creativiteit kan een mens groeien, op wel gebied dan ook.

- Do it Yourself

o In de omgeving waarin Ladybird Skatepark is ontstaan is de organisatie vrijwel altijd noodgedwongen geweest om zaken zelf aan te pakken. Zaken waar de organisatie in het begin geen weet van had zijn uitgegroeid tot sterktepunten binnen de

organisatie. Juist door altijd zelf aan de slag te moeten en niet de mogelijkheid te hebben een externe organisatie in te huren is heeft de organisatie een sterke fundering gecreëerd met vele getalenteerde personen die werkzaam zijn voor de organisatie.

- Talentontwikkelen

o Een onderontwikkeld talent is een grote zonde. De organisatie geloofd dat iedereen ergens een talent voor heeft en zal zich op welke manier dan ook inzetten om de talenten van de skaters, vrijwilligers of bezoekers te optimaliseren.

- Eigenzinnig

o De organisatie geloofd dat niemand wijzer geworden is van altijd alles volgens het boekje te doen. Juist door nieuwe manieren te zoeken om problemen op te lossen kan er een echte identiteit gecreëerd worden.

Werknemers

De organisatie van Ladybird skatepark is opgebouwd uit vaste (betaalde) werknemers en een groot aantal vrijwilligers. De taken van de vaste werknemers zijn voornamelijk de werkzaamheden achter de schermen: evenementen organiseren, beheer skatepark en zorgen dat het skatepark schoon blijft.

De vrijwilligers hebben grotendeels publieke functies zoals de entree geld ontvangen en kantine werk.

63 Partners

Ladybird skatepark heeft een aantal locale en nationale partners. Deze zijn als volgt:

Kingdom Skateshop

Kingdom Skateshop is de grootste skatewinkel van Tilburg. In de winkel worden onderandere skateboards, longboards (lange skateboards), speciale skateboard schoenen en skatekleding verkocht. Met de skatewinkel is afgesproken dat Ladybird Skatepark zich niet op de verkoop van skateboards en toebehoren zal richten, zodoende hebben beide organisaties genoeg ruimte om geld te verdienen en te blijven bestaan.

Plywood Constructions

Plywood is een skateboard organisatie die al vanaf 2005 actief is in de skateboard scène. De organisatie richt zich op het ontwerpen en adviseren bij de realisatie van indoor en outdoor skateparken.

Naast het ontwerp neemt de organisatie ook de realisatie in handen ,de organisatie isactief in de realisatie van houten en betonen skateparken .

Vans

Vans is een Amerikaanse fabrikant van sneakers, BMX-, snowboard- en skateboard schoenen en overige schoentypen, met als doelgroep het jeugdsegment van de skateboard-, snowboard- en surf-scenes

Kickramps

Onder de naam Kickramps voert MetaPlus sinds 1989 een uitgebreide lijn skateboard obstakels met een bewezen robuustheid en levensduur voor de specifieke toepassing in de openbare ruimte.

In de afgelopen jaren heeft Metaplus meer dan 500 verschillende skateparks ontworpen en geleverd aan gemeentes in Nederland, Duitsland, Engeland en België.

64 Concurrentie Analyse

In het deel “concurrentie analyse” zullen de concurrenten van Ladybird Skatepark worden

bestudeerd om zo een beter beeld te krijgen van de markt waarin Ladybird Skatepark opereert. De concurrenten van Ladybird Skatepark zullen in verschillende categorieën worden ingedeeld. De categorieën zullen worden bepaald op de afstand van Ladybird Skatepark tot het andere park. Een skater die regelmatig een skatepark bezoekt zal eerder binnen zijn eigen omgeving zoeken naar een skatepark om regelmatig te skateboarden dan iedere keer als hij/zij wil skateboarden een grote afstand te moeten reizen. Door de open grenzen binnen Europa is het voor potentiële bezoekers van Ladybird Skatepark zeer gemakkelijk om ook buiten de landsgrenzen skateparken te bezoeken.

Daarom zullen naast skateparken in Nederland ook de belangrijkste concurrent in België in kaart worden gebracht.

Den Bosch/World Skate Center

Al een hele poos het skatepark bezig met het zoeken naar een grotere locatie. Op het moment zijn ze zelf al bezig met het bouwen van een nieuw indoor park in deze stad. Het huidige park is een klein, maar goed gebouwd park. In de winter is het park lekker warm doordat ze gebruik kunnen maken van een verwarming systeem.

Eindhoven/Area51

Area51 is al jarenlang een van de bekendste skateparken van Nederland. Meerdere jaren werd hier het NK skateboarden georganiseerd.

Het park beschikt over een groot street parcours en een uniek elementen om op te skateboarden.

Nijmegen/Waalhalla

Het skatepark in Nijmegen is uniek omdat het in plaats van hout enkel beton als bouwmateriaal heeft. Hierdoor heeft het park een hoog “straat” gevoel.

Amsterdam/Skatepark Amsterdam

Het skatepark in de Nederlandse hoofdstad staat bekend als een van de beste parken in Nederland.

Het park zal echter verdwijnen door bezuinigingen van de gemeente Amsterdam.

Rotterdam/Skateland

Qua oppervlakte is Skateland Rotterdam een van de grootste parken van Nederland. Na een recente verbouwing is er een gedeelte voor inline skaten veranderd in een skateboard gedeelte waardoor het park nog aantrekkelijker is geworden voor skateboarders. Daarnaast heeft het skatepark een junior gedeeltje voor beginnende skateboarders. In 2011 is het NK skateboarden in het skatepark

georganiseerd.

Den Haag/Sweatshop

Het skatepark in Den Haag vertoont veel gelijkenissen met de stad waar het skatepark staat. Er heerst een grote “straat cultuur” gevoel in het park.

65 Antwerpskate/Antwerpen

AntwerpSkateDepot is een indoor Skate, BMX, rollerblade park in Antwerpen. Het park bestaat uit verschillende onderdelen, opgesplitst in een : Skatepark, Kinderpark en BMX park.

66

De respondent is in aanraking gekomen met de sport doordat zijn broertje de sport beoefende. Hij zag wat zijn broertje deed en raakte geïnteresseerd in de sport. Voor hij daadwerkelijk een

skateboard kocht leek hij video’s van skateboarders. De respondent begon in eerste instantie zelf met skateboarden maar besloot uiteindelijk om zestal lessen te nemen bij Ladybird Skatepark. Naast deze lessen skateboarden de respondent ook vaak “vrij” in het skatepark. De respondent geeft aan dat hij, in de periode dat hij skateboarden, vrijwel iedere dag skaten, voornamelijk op straat maar ook één of twee maal per week bij Ladybird Skatepark waar hij ongeveer vijf uur per keer aanwezig was. De respondent geeft aan dat hij zijn vrienden heeft gemotiveerd om ook een skateboard te kopen, uiteindelijk hadden ze een groep van 3 personen die intensief skateboarden. Deze vrienden zijn eerder gestopt dan de respondent. De respondent geeft aan dat hij erg druk kon zijn en dat skateboarden een uitlaatklep was om al deze energie kwijt te raken.

Skatepark

De respondent geeft aan dat hij een zeer positief gevoel had over het skatepark. Ook geeft hij aan dat hij het gevoel had dat het personeel wist waar ze het over hadden en dat hij het gevoel had dat hij als individu beschouwd werd als hij in het skatepark aanwezig was. De respondent verteld dat er in het skatepark regelmatig stof lag en graffiti op de muren gespoten was, wat niet helemaal zijn ding was, maar dat dit op geen manier zijn tevredenheid over het skatepark beïnvloede. Ook was hij erg tevreden over de skatebaan. Ook was hij erg tevreden over de sfeer die er in het skatepark hing. De respondent zegt dat hij niets aan te merken heeft over het skatepark of de organisatie.

Stoppen met skateboarden

De respondent geeft als voornaamste reden voor het stoppen met skateboarden dat zijn interesses veranderden. Hij zat liever met vrienden en een biertje dan dat hij op een skateboard stond. Door de afname aan interesse is de respondent het skaten naar eigen zeggen “een beetje vergeten”. Wel