• No results found

1.9 (DES)INVESTERINGEN VASTGOED

OMSCHRIJVING BEGROTING UITGAVEN

Sociale en fysieke

activiteiten E 250.000 E 90.000

Scoren in de wijk E 10.000 E 30.000 Inzet huisbewaarders,

wijk- en gebiedsregie E 330.000 E 400.000 Cameratoezicht E 200.000 E 140.000 Personenalarmering E 140.000 E 110.000

TOTAAL E 930.000 E 770.000

TABEL 18: Begroting en Uitgaven 2016 leefbaarheid 6

1.1 MISSIE, VISIE EN KOERS | 1.2 STAKEHOLDERS EN PRESTATIEAFSPRAKEN | 1.3 BETAALBAAR WONEN | 1.4 HUISVESTING BIJZONDERE DOELGROEPEN | 1.5 BETAALBAARHEID | 1.6 PLANMATIG EN NIET PLANMATIG ONDERHOUD | 1.7 VERENIGING VAN EIGENAREN 1.8 ENERGIEBESPARING | 1.9 (DES)INVESTERINGEN VASTGOED | 1.10 PRETTIGE WOONOMGEVING | 1.11 OVERLAST | 1.12 VEILIGHEID

1 2 3 4 5

Betrokken & actieve bewoners

Patrimonium draagt bij aan de (financiële) onder-steuning van de buurtpreventieprojecten (oren en ogen in de wijk) en het Buurtouderproject (aanspreken jongeren op ongewenst gedrag). Dit zijn bewoners uit de wijk. De jongerenproblematiek vraagt in een aantal buurten om een intensieve integrale inzet. Dit doen we door middel van een integrale aanpak onder regie van de Gemeente Veenendaal samen met de ketenpartners op gebied van hulpverlening, onderwijs, welzijn, corporaties en justitie. We richten ons op het investeren in de contacten met de jongeren en het aandacht schenken aan de problematiek. Het betreft

zowel groepsaanpak, individuele aanpak als gezins-aanpak. De trajecten variëren van vrijwillig tot drang en dwang. In diverse wijken zijn weer trappenhuis-gesprekken gevoerd. We zoeken onze bewoners op en gaan met ze in gesprek om ze te betrekken bij de zaken die spelen in en om de woning en woongebouwen.

Projecten gebiedsregisseurs samen met bewoners Door de gebiedsregisseurs zijn in 2016 vele grote en kleine projecten uitgevoerd samen met onze bewoners.

Ze doen tevens de (bewoners)begeleiding van de onderhoudsprojecten. In 2016 zijn de eerste afspraken gemaakt om te komen tot gebiedsvisie voor de buurt

“Franse Gat”. Een overzicht van de sociale en fysieke projecten waar we aan hebben bijgedragen is

opgenomen in hoofdstuk 6, bijlage 2. Hieronder zijn er een drietal uitgelicht en kort beschreven voor een impressie.

Portiekgesprekken

Samen met het wijkteam hebben in verschillende buurten in diverse trappenhuizen portiekgesprekken plaatsgevonden. Reden was veelal om met bewoners in gesprek te komen over vooral de vervuiling in het trappenhuis alsook over de vervuiling van de buitenruimte. De nieuwe manier van afvalscheiding (afvalscheiding ACV), dus het aanbieden van vuil, speelde daarin ook een belangrijke rol. Tijdens deze gesprekken is gebleken dat buren elkaar niet kennen en zich niet bewust zijn van hun rol ten aanzien van de leefbaarheid in de directe woonomgeving. Deze bewustwording, elkaar leren kennen, samen zorgen voor de leefbaarheid in het trappenhuis en de directe buitenruimte draagt er aan bij dat bewoners elkaar durven aanspreken en in contact komen met elkaar.

Met bewoners zijn ook afspraken gemaakt over de leefregels. In het verlengde hiervan ontstond

Schrijverspark schoon en is een aanzet gemaakt met het opstarten van nieuwe buurtpreventersprojecten.

Schrijverspark Schoon

Tijdens de portiekgesprekken met de ouders gaven de betreffende kinderen aan ook graag mee te willen helpen aan een schone woonomgeving. Samen met het wijkteam en de schone buurtcoaches hebben de kinderen een aantal weken achter elkaar op

6

Schrijverspark

1.1 MISSIE, VISIE EN KOERS | 1.2 STAKEHOLDERS EN PRESTATIEAFSPRAKEN | 1.3 BETAALBAAR WONEN | 1.4 HUISVESTING BIJZONDERE DOELGROEPEN | 1.5 BETAALBAARHEID | 1.6 PLANMATIG EN NIET PLANMATIG ONDERHOUD | 1.7 VERENIGING VAN EIGENAREN 1.8 ENERGIEBESPARING | 1.9 (DES)INVESTERINGEN VASTGOED | 1.10 PRETTIGE WOONOMGEVING | 1.11 OVERLAST | 1.12 VEILIGHEID

Bestuursverslag Patrimonium woonservice 2016

p32

afgesproken momenten zwerfafval opgeruimd in de buurt. De kinderen konden op deze manier punten sparen voor een tafeltennistafel (hufterproof) op hun verharde speelterrein. Deze actie zorgde ook voor veel bewustwording bij de kinderen.

Veilig spelen in de wijk

In de buurt Engelenburg-noord heeft het wijkteam, samen met de wethouder met een aantal verontruste moeders gesproken die zich zorgen maakten over hun kinderen. Er zouden regelmatig kinderen gepest worden en niet meer buiten durven spelen. Ook ouders zouden hierdoor slaags zijn geraakt met elkaar.

De gesprekken hebben geleid tot het maken van een plan van aanpak en een aantal activiteiten die samen met de moeders en kinderen verder is uitgewerkt.

Zo hebben we:

• Flatgesprekken gevoerd om te peilen of dit signaal breder werd gedeeld.

• Overleg met de scholen gehad o te bespreken of zij dit herkenden en hoe we konden samenwerken.

• Samen met de kinderen spelregelborden gemaakt.

Algemene ledenvergadering Vereniging van eigenaren De gebiedsregisseurs vertegenwoordigen Patrimonium in de VvE’s tijdens de Algemene Ledenvergaderingen en onderhouden ook de contacten met de besturen en beheerders. Er wordt op verschillende manieren met bewoners gecommuniceerd (Facebook, internet, nieuwsbrieven, brieven en enquêtes) en overlegd en daar waar mogelijk wensen gehonoreerd. Daar waar dit niet kon, zijn alternatieven aangedragen.

Met bewonerscommissies is ook overleg geweest over zaken die in de woonomgeving hebben gespeeld.

Scoren in de wijk

Het project Scoren in de wijk wil door middel van sport en sociale activiteiten kinderen van 8 tot 12 jaar in diverse wijken in Veenendaal op speelse wijze vroeg-tijdig (aan)leren en laten ervaren dat verantwoordelijk-heid dragen voor de eigen leefomgeving belangrijk is en dat een positieve omgang met alle bewoners de wijk tot “de leukste wijk van Nederland” kan maken.

Voor dit project wordt een stichting (met een extern bestuur) opgericht. Dan kunnen ook fondsen worden geworven. Het project is vanaf september 2016 uitge-breid naar drie wijken. Met de gemeente Veenendaal is overleg gaande om te komen tot een meerjarige bijdrage aan dit project, zowel in geld als inzet van mensen. In ieder geval is een bijdrage van de gemeente voor 2017 zeker gesteld.

1.11 OVERLAST

In 2016 waren er 131 leefbaarheidsdossiers. De 27 zaken onder ‘overige’ hadden onder andere te maken met overlast van jongeren, huisdieren en leefgeluiden.

Van de 131 leefbaarheidsdossiers zijn er in 2016 69 afgerond. 62 zaken lopen in 2017 nog door. De overlast van hangjongeren in sommige wijken (Engelenburg, Grote Pekken, De Shelter, West en incidenteel in het Prins Willem Alexanderpark) blijft een belangrijk aandachtspunt en vraagt een intensieve integrale aanpak. Deze overlast heeft een negatief effect op de veiligheidsbeleving van onze bewoners.

1.12 VEILIGHEID

Diverse bewoners ervaren hun woonomgeving als onveilig als gevolg van criminaliteit, hangjongeren en maatschappelijke onrust. Patrimonium richt zich met haar ketenpartners op een integrale aanpak van de jongerenproblematiek en maatschappelijke onrust.

Wij spelen een belangrijke rol bij het terugdringen van verschillende vormen van onveiligheid en haken hiervoor aan bij diverse initiatieven die lokaal en landelijk zijn opgezet. Door samenwerking wordt een breed netwerk opgebouwd, wat kansen creëert in maatschappelijk, veiligheids- en sociaal opzicht.

Al onze nieuwbouw woningen van de laatste 15 jaar zijn voorzien van het Politie Keurmerk Veilig Wonen (PKVW). Het afgegeven certificaat verloopt na een jaar of tien. We zijn bezig met de uitwerking van een totaaloverzicht voor alle woningen met PKVW en de data waarop de certificaten verlopen. We hebben

Wonen onder voorwaarden 31

Klachten tuinonderhoud 8

Stank, vervuiling rommel en/of

schoonmaak 19

Zaken met een vervolg in 2017 62

TABEL 19: Overzicht leefbaarheidsdossiers

6

1.1 MISSIE, VISIE EN KOERS | 1.2 STAKEHOLDERS EN PRESTATIEAFSPRAKEN | 1.3 BETAALBAAR WONEN | 1.4 HUISVESTING BIJZONDERE DOELGROEPEN | 1.5 BETAALBAARHEID | 1.6 PLANMATIG EN NIET PLANMATIG ONDERHOUD | 1.7 VERENIGING VAN EIGENAREN 1.8 ENERGIEBESPARING | 1.9 (DES)INVESTERINGEN VASTGOED | 1.10 PRETTIGE WOONOMGEVING | 1.11 OVERLAST | 1.12 VEILIGHEID

1 2 3 4 5

namelijk beperkt het PKVW geactualiseerd en aangepast op basis van latere eisen.

Op het gebied van veiligheid is door middel van zes veiligheidsavonden aandacht besteed aan jongerenoverlast, buurtpreventie, woninginbraken, babbeltrucs en brandveiligheid in complexen voor ouderen, huiselijk geweld, radicalisering en de Ramadan. Deze avonden zijn integraal door diverse ketenpartners en (allochtone) zelforganisaties georganiseerd. We hebben meegewerkt aan diverse PKVW projecten en voorlichtingsavonden, aan het Mobiele Media Lab van de Politie (vijf bijeenkomsten) en aan drie rondes langs de wijken met de buurtent inbraakpreventie.

Woninginbraken

Om woninginbraken te voorkomen is samen met de gemeente, het openbaar ministerie, politie en Bureau Regionale Veiligheidsstrategie Utrecht een gezamen-lijke aanpak afgesproken. Dit richt zich op het Politie Keurmerk Veilig Wonen (bewoners krijgen de gelegenheid om tegen een geringe huurverhoging inbraakbeveiliging aan te brengen), voorlichtings-activiteiten, sociale controle, repressie en nazorg met betrekking tot de slachtoffers en de daders (dader en locatiegerichte aanpak).

De jongerenproblematiek vraagt in een aantal buurten om een intensieve integrale inzet. Integrale aanpak onder de regie van de gemeente is gericht op gebied van hulpverlening, onderwijs, welzijn, wonen en justitie. We richten ons op het investeren in de

contacten met de jongeren en het schenken van aandacht aan de problematieken achter de voordeur.

De trajecten variëren van vrijwillig tot drang en dwang.

Cameratoezicht

Met cameratoezicht in een aantal hoogbouw-complexen willen we het gevoel van veiligheid van bewoners vergroten en gedragsbeïnvloeding bereiken.

Het wordt ook ingezet om kosten van schades te verhalen, criminele activiteiten op te lossen en deze terug te dringen. Ons project cameratoezicht voorziet de centrale ruimten (entrees, trappenhuizen, liften en bergingen) van 31 flatgebouwen van intelligente camera’s. De politie vraagt heel regelmatig

camera-beelden op voor onder andere: overlast jeugd, diefstal, vernieling, mishandeling, criminele activiteiten en inbraak. Hiervoor is een convenant afgesloten. Op basis van de beelden doen we regelmatig aangifte. Daar waar mogelijk brengen we de kosten die we maken in rekening bij de veroorzakers. Op basis daarvan zijn rekeningen verstuurd met een totale waarde van ruim

€ 15.000.

6

1.1 MISSIE, VISIE EN KOERS | 1.2 STAKEHOLDERS EN PRESTATIEAFSPRAKEN | 1.3 BETAALBAAR WONEN | 1.4 HUISVESTING BIJZONDERE DOELGROEPEN | 1.5 BETAALBAARHEID | 1.6 PLANMATIG EN NIET PLANMATIG ONDERHOUD | 1.7 VERENIGING VAN EIGENAREN 1.8 ENERGIEBESPARING | 1.9 (DES)INVESTERINGEN VASTGOED | 1.10 PRETTIGE WOONOMGEVING | 1.11 OVERLAST | 1.12 VEILIGHEID

DE SAMENWERKING