• No results found

Interviewee (Male, 30+, works on Texel) Speaker 2: Interviewer

In document Locals’ Sense of Texel (pagina 47-65)

INTERVIEW GUIDE TEXEL ISLANDERS IntroductionIntroduction + showing student card

Speaker 1: Interviewee (Male, 30+, works on Texel) Speaker 2: Interviewer

Speaker 2: Bedankt allereerst voor uw tijd. Nou dan ga ik beginnen. Want als ik het goed heb

gelezen komt u zelf niet van Texel, klopt dat?

Speaker 1: Helemaal juist.

Speaker 2: En kunt u dan wat over uzelf vertellen?

Speaker 1: Ik kom, nou eigenlijk, mijn familie woont in het Zuiden van het land, 30 kilometer

onder Eindhoven, tegen de Belgische grens. Daar heb ik zelf tot mijn 18de/19de gewoond. Toen ben ik zoals velen gaan studeren. En ik wilde de wijde wereld ontdekken. Dus ben ik dat hele kleine dorpje met 2800 inwoners, heb ik achte mij gelaten en dan ben ik eerst in Den Bosch HBO Commerciele Economie gaan doen. En aansluitend heb ik mijn master Marketing nog gedaan aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. 3 weken voor mijn scriptieverdediging, startte ik met mijn eerste werkdag en dat was op het hoofdkantoor van Centerparcs in

Rotterdam. Ik ben toen ook vanuit het Zuiden richting Rotterdam verhuisd waar ik dus gewoond heb totdat ik op 1 september 2016 alweer begon hier, bij VVV Texel als directeur. Dus dat is eigenlijk eventjes alles in een notendop mijn achtergrond.

Speaker 2: En nou bent u in 2016 begonnen met directeur Texel. Waar heeft u daarvoor

gekozen? Vooral omdat het een eiland is.

Speaker 1: Ja, nou, het had vooral te maken met de uitdaging. Het is meeste zakelijk, de

motivatie. Ik ben niet naar Texel gegaan, alleen omwille van het eiland wat misschien veel mensen doen he, maar ik had na 11,5 jaar Centerparcs wel zo’n beetje alle commerciel van de organisatie gezien en heb ook internationaal gewerkt. En ik wilde gewoon heel graag een andere uitdaging maar dan ook echt buiten Centerparcs want het was mijn eerste werkgever na mijn studie. En ik dacht, het is voor mij ook heel gezond om eens een keer in een andere keuken te gaan kijken. Om te zien of ik met dezelfde potten en pannen ook nog steeds goed kan koken. En toen is het via via deze vacature toen onder mijn aandacht gekomen, via een relatie. En zo ben ik uiteindelijk gaan solliciteren. Kijk maar, in eerste instantie VVV en Texel, ja die combinatie zag ik in eerste instantie totaal niet. En ik zag het dus ook niet zitten. Pas nadat ik mij ging verdiepen in waar staat die VVV Texel voor? Ik kende Texel zelf natuurlijk, doordat ik met mijn ouders verschillende keren ook op Texel op vakantie ben

48

geweest. Maar het was met name de VVV waardoor je heel erg aan het twijfelen ging, dat dus niet meer van deze tijd is. Maarja, dat blijkt op Texel dus niet.

Speaker 2: Ja, oké en heeft je nooit tegengehouden omdat het een eiland is?

Speaker 1: Nooit nee, maar goed daar ben ik misschien. Kijk, ik heb geen kinderen, mijn

vriendin werken bij TUI en die is daar inkoopmanager dus die reist ook veel dus voor ons is het denk ik ook een beetje ons leven, en dat Nederland niet zo groot is. En wij zijn niet gebonden aan 1 specifieke plek. Dus, wij zijn daarmee denk ik ook heel flexibel, dus nee of het nou Texel was geweest of London of ergens in Zuid Europa ofzo. Ik denk niet dat dat zo heel veel had uitgemaakt.

Speaker 2: U woon nu ook zelf op het eiland?

Speaker 1: Ja, sinds 31 augustus 2016. Toen ben ik met 3 koffers en een grote weekentas met

de boot het eiland op gegaan. En, ik heb wel de luxe dat mijn vriendin nog steeds in

Rotterdam in het appartement woon. Dus ik ben 2 weekenden in de maand in Rotterdam. Om eventjes lekker in de stad te zijn en met vrienden en het sociale leven. En de rest van de tijd ben ik gewoon, gewoon hier op het eiland.

Speaker 2: En ja, u woont er nu dus 2,5 jaar, heeft u al wel een beetje het thuisgevoel?

Speaker 1: Ik zit hier heel erg op mijn plek, kijk ik ben geen Texelaar en dat zal ik ook nooit

worden want dan moet je echt geboren, getogen en volgens mij ook aan beide kanten je grootouders, moeten dan ook van Texel komen enzovoorts. Maar die groep, die wordt steeds kleiner.

Speaker 2: Dat wordt steeds kleiner inderdaad. Veel mensen gaan weg. Maar wat voor gevoel

komt er bij u naar boven als u over Texel praat?

Speaker 1: Ja, kijk ik zie Texel dus niet door de ogen van een toerist. Omdat ik hier woon,

werk en leef en tegelijkertijd als ik dat zeg, dan realiseer ik mij wel dat Texel een heel

bijzonder stukje Nederland is om te wonen. En om te werken en om te leven. Je hebt hier aan de ene kant, is het, het hier prachtig mooi, met natuur en met 30 kilometer strand. En dat zijn allemaal zaken die er zo onder je neus liggen en waar je heel erg van kunt genieten.

Tegelijkertijd is er ook een hele mooie infrastructuur en dus de voorzieningen zijn hier ook gewoon. Ik denk dat ook dankzij het toerisme, dat er een bioscoop is, een Albert Heijn en Kruidvat en Etos en een Jumbo. Dat heel veel van die voorzieningen er niet zouden zijn geweest op het moment dat er geen toerisme was. Het is dus en dat is denk ik een hele bijzondere combinatie. Een kracht is het beschermd natuurgebied en tegelijkertijd heb je die ook behoorlijk goed ontwikkelde infrastructuur.

Speaker 2: Ja, van alle gemakken voorzien dus.

Speaker 1: En je kunt er sporten, en er zijn 150 restaurants en andere horecagelegenheden. Je

weet dat het wel zo ingericht is omdat er toeristen op vakantie gaan naar Texel.

Speaker 2: Op dit moment zit u hier voor uw werk, maar wat zou voor u een reden kunnen

49

Speaker 1: De kwaliteit van het leven, dat is een reden. Wat voor mij ook een reden is om te

blijven is een zakelijke uitdaging.

Speaker 2: En wat zou voor u een reden kunnen zijn om het eiland te verlaten?

Speaker 1: Nou, dat zou vooral meer een privé aangelegenheid zijn, maar niet door het eiland

zelf. Het eiland zelf is absoluut niet, want het is echt geweldig. Echt leuk.

Speaker 2: U zegt nu zelf al van nou ja, het is echt leuk hier op Texel. Waarom denkt u ook

dat toeristen naar Texel komen?

Speaker 1: Nou, eigenlijk al voor hetgeen wat ik net al eventjes aanstipte dus de natuur in

combinatie met de goede voorzieningen. En wat een toerist zelf vaak ook zegt, Texel is Nederland in het klein. Er is een beetje van alles wat. Je hebt de stranden, je hebt het bos. Je hebt landbouw, de visserij, je hebt een aantal dorpjes. Het is dus wat dat betreft, heeft dat heel veel van een klein stukje Nederland. En dan ook nog eens in een vorm van een eiland. Dus ik ben het ook eigenlijk niet eens met die mensen die zeggen dat Texel, Nederland in het klein is, ik zeg nee; het is nog iets bijzonderder dan dat. Maar ik denk dat dat wel de reden is, dus die enorme diversiteit in combinatie met het eiland. Het feit dat mensen de boot moeten pakken, zorgt er voor dat men, ja, je hebt de boot net vanmorgen genomen, maar ze hebben het gevoel alsof ze echt alle zorgen achterlaten en ze krijgen een gevoel van vrijheid en ontspanning. En, en, en , bijna een soort van ik ben in het buitenland maar toch net niet gevoel. En ik denk dat dat de kracht is.

Speaker 2: En als dit dan vergelijkt met bijvoorbeeld andere eiland in de Waddenzee? Je hebt

er een paar op een rij.

Speaker 1: Nou ja, dan is het denk ik de reistijd, bereikbaarheid is natuurlijk een enorme pre.

En ik denkt dat dan toch de infrastructure, de voorzieningen, dan toch echt ook een belangrijke rol spelen. Ieder op eigen manier prachtig. En bedienen allemaal denk ik een bepaalde doelgroep. Maar er zijn er bij die zijn natuurlijk heel klein. Er zijn erbij die hebben beperkte voorzieningen, infrastructuur. Ik bedoel, als ik kijk naar het buureiland Vlieland. Prachtig en leuk, maar ik fiets daar in anderhalf uur, diets ik daar zeg maar met dat fietspad op het eiland. Nou, dan heb je 1 dorpsstraat met een paar restaurantjes, that is it. En de vuurtoren natuurlijk. Weet je dat is niet, dat is totaal anders op Texel. Dus ik denk dat dat uiteindelijk ook, en Texel is daarmee denk ik ook qua oppervlakte de grootste van onze Nederlandse Waddeneilanden. En ik denk dat dat veel mensen ook wel heel erg fijn vinden, want daarmee is het ook groot genoeg om uiteindelijk, ja, iedereen zijn plekje daarin te vinden.

Speaker 2: Ja zeker, en als u kijkt naar het erfgoed? Nouja, bijvoorbeeld Texel staat bekend

om zijn natuur, natuurlijk erfgoed maar het heeft qua cultuur ook genoeg te bieden.

Speaker 1: Ik vind wel, dat daar nog heel veel te winnen valt in onze communicatie daarover.

Er zijn hier nogal behoorlijk wat dingetjes die uniek zijn. Niet alleen naar Texel maar voor Nederland. Ik denk als je kijkt naar de rede van Texel. Wellicht heb je daar nog nooit van gehoord, de rede van Texel, dat je hebt bij Oudeschild, het vissersplaatsje. De rede van Texel was gedurende het VOC tijdperk, wat Schiphol nu is.

50

Speaker 1: De rede van Texel dus als er echt iets is, als je het hebt over de cultuurhistorie, is

dit een echt internationaal groot ding. Dus daar worden nu ook steeds meer ontdekkingen gedaan van wat er op de bodem ligt. Tientallen schepen zijn vergaan door slecht weer. Daar liggen ondenkbaar veel schatten op de bodem van de Waddenzee.

Speaker 2: Maar dat is wel interessant.

Speaker 1: Dat is, dat is zeker bijzonder. Nou, dan heb je nog het hele schapenboeren en dat is

dan meer dan denk ik, ja dat ik ook wel heel erg cultuurhistorie met een typisch kenmerk het landschap. Kijk, weet je, ze zullen voor de natuur blijven komen de mensen, maar als je ze dan daarmee ook nog een klein beetje cultuur kunt meegeven, dan denk ik dat dat ook voor de mensen heel interessant is.

Speaker 2: Klopt. En hoe denkt u over de groei van het toerisme op het eiland?

Speaker 1: Nou, weet je we hebben ongeveer 1,2 miljoen toeristen op Texel. Dat is het

kengetal wat we op dit moment gebruiken met 4,3 miljoen overnachtingen.

Speaker 2: Oké.

Speaker 1: En dat is dan nog exclusief de dagtoerist. Dus de mensen die misschien in de kop

van Noord Holland op vakantie zijn, in Schagen of hier in Den Helder of? Ja, en die dan met de fiets met de boot naar Texel gaan om een dagje te fietsen. En ’s avonds weer terug naar de stad gaan, zit daar niet bij inbegrepen. En, weet je, ik denk dat dat eigenlijk ook het beste uit te drukken is in wat mijn strategisch plan, oftewel een gouden regels is: Niet meer, niet minder maar beter. Ik zeg dus niet dat er meer gasten moeten komen, dat denk ik namelijk dat dat niet zou moeten. Maar ook niet minder, want we hebben hier ook een economie met zijn allen draaiende te houden. Waarbij iedereen een goede boterham moet kunnen verdienen. Het punt waar wij nu staan qua aantal bezoekers dat is denk ik zodanig in orde dat we daarmee niet de toekomst van het eiland in het gedrang moeten brengen. Want ik denk wel namelijk als je meer toeristen zou gaan krijgen op het eiland, dan komen namelijk onze kernwaarden meer en meer in verdrukking, is mijn overtuiging. Dus de natuur, de mooie stranden en alles wat daar verder bij hoort. Ik denk als er nog meer mensen komen, dan komen die zaken in steeds meer in de verdrukking en dan denk ik dat juist, in de wetenschap, dat mensen elders gaan kijken. Dus weet je het toerisme is de levensader van het eiland. En 70 tot 80 procent van de lokale economie is direct of indirect verbonden met het toerisme. Ik heb je net al gezegd, we hebben hier een infrastructuur, ja die hebben we te danken aan het toerisme. Dit is dus het gaat altijd weer om de balans, je moet steeds heel zorgvuldig kijken naar de balans dat zowel de kwaliteit van het wonen en het leven en het werken, het vakantievieren, die moeten op orde zijn. Ja, en dat is natuurlijk soms op een heel klein stukje Nederland, een eiland, is dat

natuurlijk soms best lastig. Want je hebt met heel veel mensen te maken, met heel veel organisaties en veel partijen.

Speaker 2: En nou als u kijkt van de laatste jaren is eigenlijk het toerisme flink gestegen.

Speaker 1: Ja dat is toch al wel een tendens.

Speaker 2: En waar denkt u aan dat dat vooral aan ligt want je hebt natuurlijk Lonely Planet

51

Speaker 1: 2016, ik vind dat de impact daarvan, kwantitatief he, dus kijkend naar aantallen,

dat dat heel erg te over zien is. Je ziet wel dat er meer nationaliteiten komen, dus ik denk dat we met name meer exposure hebben gekregen in landen waar we niet bekend waren. Maar het is niet zo dat dat verantwoordelijk is voor honderdduizenden extra toeristen. Absoluut niet, kijk daar spelen, denk ik, maar goed, dan ga je op een heel hoog niveau meer op Macronivea kijken naar wat gebeurt er nou in de wereld? He, en dan heb je te maken met hoe het gaat met een economie. Hoe zit het met het veiligheidsaspect in de wereld, het gevoel van veiligheid maar ik hoef ik jou dan ook niet uit te leggen dat de aanslagen in Egypte, Tunesië, Turkije, in allerlei landen. Maar dat er natuurlijk een enorme impact heeft op keuzes die mensen maken. Voor de bestemming waar ze naartoe gaan. Iets wat ik met name in de laatste jaren meer en meer bespeur is het stukje duurzaamheid en met name ook een stuk bewustzijn bij de consument. Dat er dus ook steeds meer discussie is, ja, moet ik zomaar elke keer in het vliegtuig willen pakken met die kerosine die uitstoot en zo. Het is natuurlijk alles behalve duurzaam. Dat is het grootste dat er is, na de kolencentrales die langzaamaan gaan sluiten. Meer en meer krijgen mensen dat stukje milieu en duurzaamheid bewustzijn. En dan heb je ook nog zo dat on klimaat, denk ik, als je dat zo vergelijkt met de afgelopen decennia, dat wij steeds vaker te maken krijgen met warmere temperaturen. Als je kijkt afgelopen jaar, hoe goeie dagen wij hebben gehad, dat is bizar. Dat heeft gelijk natuurlijk ook weer invloed op het gedrag van de consument in Nederland, die dan zegt ja, waarom zou ik naar Spanje, Italië gaan terwijl ik hier zo, dichtbij de deur ook prachtig op vakantie kan gaan. Kijk en dan is het denk ik Texel en in haar vorm, als eiland, met die boot die op een hele betrekkelijke korte afstand natuurlijk vaart, het is goed bereikbaar en het heeft voor iedereen iets te bieden. Ja, ik denk dat de combinatie van een aantal van die hele grote factoren en die hele bijzondere positionering eigenlijk heel erg aantrekkelijk is voor een hele grote groep mensen.

Speaker 2: Ja oke, en wat wordt er precies gedaan om het toerisme in goede banen te leiden?

Speaker 1: Nouja, daar zijn we eigenlijk constant mee bezig, weet je, in de basis is dat

natuurlijk gewoon door gesprekken te voeren met de stakeholders op het eiland. Die daar ook een rol in hebben is de gemeente Texel, de ondernemers organisatie TOP, het Texelse

ondernemers platform. Maar wat je met elkaar denk ik heel duidelijk moet vaststellen is welke koers willen wij varen als bestemming. Kijk, ik kan als ** wel zeggen dat ik vind dat we willen niet nog meer toeristen maar als het eialdn dat wel vindt, dan moet ik mijzelf aan passen maar wat heel belangrijk is dat wij met elkaar een gemeenschappelijke visie hebben waar wij aan werken. Ik denk dat ik heus wel durf te stellen dat iedereen het er wel mee eens is dat we niet nog meer mensen willen hebben op het eiland. Nou, dan is vanuit het

gemeentebeleid, is dat denk ik heel concreet te maken, om zo te zeggen nou daar moet dus veel beter handhaving gedaan worden. Handhaving op bijvoorbeeld logies en de B&B sector met het AirBnB verhaal.

Speaker 2: Want jullie hebben natuurlijk al wel een stop op de bedden?

Speaker 1: Elke Texelaar, elke inwoner heeft het recht om als jij een koopwoning hebt dan

mag jij daar gewoon tot een maximum van 6 bedden verhuren. Dus en, ik gun elke Texelaar daarin weer om mee te profiteren van de goede economie op het eiland, allen ik vind wel dat iedereen wel moet voldoen aan de spelregels en de wet die daarvoor geldt. Maar het gebeurt wel dat woningaanbod dat hier wordt verhuurt aan toeristen, daar rust eigenlijk geen

recreatieve bestemming op, bijvoorbeeld als een totale woning.

52

Speaker 1: Ja, absoluut en die dan gewoon het hele jaar al verhuur worden en die niet voldoen

aan de voorwaarden die voor een bed en breakfast gelden. Want dan moet er een woonfunctie zijn, dan mag geen keuken zijn voor die mensen en ja daar zijn allerlei spelregels en dus. Ik denk dat de gemeente daar een hele belangrijke rol heeft om daarvoor te zorgen. Zodat dat goed gereguleerd blijft, want op het moment dat je al die woningen aan toeristen gaat

verhuren, dan gaan de prijzen alleen maar omhoog. Er is geen woonruimte voor jonge mensen op het eiland. Dus die gaan noodgedwongen wegtrekken. Daardoor hebben de ondernemers weer te weinig mogelijkheden om mensen aan te nemen dus ontstaan er steeds meer

vacatures. Zo krijg je op een gegeven moment een enorme cyclus die heel lastig af te remmen is. Dus weet je, kijk, we kunnen helaas de boot niet stil laten leggen om te voorkomen dat mensen naar Texel komen. Dus als VVV bijvoorbeeld, wat ik dan wel probeer te doen is ook gewoon heel goed te bepalen waar doen wij wel promotie en hoe doen we promotie en waar

In document Locals’ Sense of Texel (pagina 47-65)