• No results found

Ik ben Sonja Gordijn Ik sinds bijna het begin bij Lucai Ik ben begonnen met het bellen van de ziekenhuizen om bekendheid bij hun te krijgen en daarna ben ik ingestroomd als vrijwilliger bij de vakantieweken.

Panelgesprek met zeven mensen uit de doelgroepen van Stichting Luca

B: Ik ben Sonja Gordijn Ik sinds bijna het begin bij Lucai Ik ben begonnen met het bellen van de ziekenhuizen om bekendheid bij hun te krijgen en daarna ben ik ingestroomd als vrijwilliger bij de vakantieweken.

C: Ik ben Jeanne. Ik ben eigenlijk begonnen bij de Pius X-kerk bij de schilderijen. In de weekenden en als vanzelf eigenlijk doorgestroomd naar de vakantieweken. En ik zei net dat ik geloof ik de eerste vakantieweek niet heb meegedraaid, maar vanaf de tweede vakantieweek ben ik erbij geweest.

D: Ik ben Karin en ik ben actief tijdens de vakantieweken.

E: En ik ben Hans en ik ook actief bij de vakantieweken sinds een jaar ongeveer.

F: Ik ben Niek en ik ben een keer met Lucai meegeweest naar de Mont Ventoux. Zodoende. Met je mooie prestatie. Je bent drie keer naar boven geweest toch?

F: Ja, ik ben drie keer naar boven geweest met de fiets.

G: Ik ben Ellen Couwenberg en ik ben al vanaf het begin betrokken bij Lucai. Ik heb de Pius X-kerk, de kunstcollectie mee opgetuigd en daarna iedere vakantieweek wel meegeholpen.

Mooi clubje! De meeste van jullie heb ik wel een paar keer gezien tijdens een vakantieweek, maar sommige ook niet. Ik heb 2,5 jaar geleden stage gelopen bij Lucai op kantoor, daar heb ik met de communicatie geholpen bij Karin en Arnoud. En ik ben af en toe meegeweest bij een vakantieweek om hier en daar wat te helpen. Nu ben ik dus bezig met een afstudeeronderzoek voor Lucai. Wat is eigenlijk doe, mijn hoofdvraag is:

Hoe kan Stichting Lucai haar website, social media en nieuwsbrief het best inzetten om de verschillende doelgroepen van passende informatie te voorzien en de klantrelatie te behouden en verdiepen? Dat is nogal

een mond vol, het komt er op neer dat ik de verschillende doelgroepen die zij hebben vragen ga stellen over hun communicatie en dan vooral over de social media en hun website. En hoe zij dat graag zouden willen zien. Wat voor berichten willen ze, wat voor onderwerpen, wat voor teksten, wat voor video’s.

Dan heb ik het over verschillende doelgroepen. In dit onderzoek hebben we dit ingedeeld in drie grote groepen. Uiteraard de gezinnen zelf met een zieke tiener, de groep wel goodwill en de sporters. Hoe ik heb ik dat onderzoek opgezet? Eerst met deskresearch en daarna met fieldresearch, waarvoor we hier vanavond bij elkaar zitten.

Wat opvallend was wat tijdens de interviews naar voren kwam is dat de mensen behoefte hadden aan meer video’s. Dus ik ben heel benieuwd hoe jullie daar tegenover staan. Daarvoor wil ik jullie eerst even twee video’s laten zien en dan wil ik graag horen wat jullie mening daarover is.

*video 1: vakantieweek Lucai voortaan maandelijks. (1:18)

De algemene vraag: wat vinden jullie van zo’n video? A: Ik vind het heel mooi. Ik vind het heel duidelijk van die weken. G: Ja, heel sprekend.

B: Je ziet heel goed wat er gebeurt. A: Was dit op SkyRadio?

Nee, omroep Brabant.

C: Ik kan me zo voorstellen dat het misschien wel meer leeft voor mensen die daar misschien naar toe willen gaan. Ik vind alleen wel dat als je dat op social media gaat zetten dat je moet uitkijken wat je filmt, dan moet je toch wel heel duidelijk vragen of zij daarmee akkoord gaan, want ik vind niet dat je zomaar iedereen kan filmen. Ik vind het wel prima, maar je moet daar dus wel voorzichtig mee zijn. Maar dit is wel een heel helder filmpje.

Het is een helder filmpje, de boodschap komt dus blijkbaar ook goed over. Dan hebben we nog een ander filmpje dat ook het verhaal van Lucai vertelt. Dat is een wat langer filmpje.

* video 2: achter de schermen bij Stichting Lucai. (3:31)

Dat was dus een wat langer filmpje. Wat is jullie eerste indruk hiervan?

B: Ik vind dat hier iets minder aan bod komt wat de gezinnen kunnen verwachten. Ik vind hier dat hun eigen verhaal wat meer op de voorgrond is gekomen en dat vind ik niet nodig voor de stichting.

D: Ik denk dan dat je twee filmpjes moet maken. Een waar de geschiedenis naar voren komt en de ander waar wat ze tijdens de vakantieweken doen.

De laatste video die we hebben gezien is een stuk langer. Vinden jullie dat dan ook geschikt, even afhankelijk van het onderwerp, als je zo’n langere video op social media voorbij ziet komen, zou je dat dan kijken? C: Nee, dat is te lang.

G: Nee, te lang.

F: Dit zou, als je het mij vraagt, veel meer iets zijn voor de website. Voor als je interesse al gewekt is.

Dus daar zou een langere video wel geschikt zijn. En de lengte van het eerste videootje dat is wel goed voor social media?

C: Ja G: Ja

F: Ik vond die ook wel wat dynamischer hoor

Ja, het gaat wat sneller he? F: Ja

C: Zou het niet ook zo kunnen zijn dat mensen die een ziek kind hebben, zich juist aangesproken voelen door het verhaal van die mensen? Dat het mensen die een ziek kind hebben meer ligt, dan het eerste filmpje.

D: Daarom zat ik te denken aan twee filmpjes.

Ja, het een sluit het ander ook niet uit. Het gaat inderdaad meer om waar je het filmpje liever ziet. Een langer filmpje dus liever op een website en een korter filmpje is geschikter voor social media. Dat is hier de conclusie toch?

F: Ja G: Ja

Er zijn wat berichtonderwerpen waarover Lucai nu al post, en ik wil graag weten hoe jullie je daarover voelen, wat vind je van de manier van posten op dit moment. Dit is een bericht over een activiteit die is geweest. KW1C heeft een bepaalde actie gehad, vinden jullie dat leuk om te lezen?

G: Ik ook, maar dat komt doordat je betrokken bent, dus is het altijd de vraag als je niet betrokken bent of je dat dan helemaal gaat lezen.

Maar voor jullie zelf? G: Ja

A: Ja

E: Ik vind het wel leuk

C: Ik vind het fijn, dat als ik ben ingepland, dat ik dan van tevoren weet oh, deze mensen zijn er allemaal en donderdag en vrijdag zie ik dan van: ohja dat hebben we allemaal gedaan.

Inderdaad de vakantieweken, ik ga ervan uit dat jullie het allemaal leuk vinden om daarover te lezen. In het geval van de weken plaatsen ze nu vaak foto’s, zouden jullie het leuk vinden om daar korte video’s van te zien? Bijvoorbeeld van een activiteit die ze hebben gedaan. Is dat leuk? Of is daar eigenlijk geen behoefte aan en voldoet een foto of een stukje tekst?

E: Aangezien ik betrokken ben, vind ik dat juist wel weer leuk.

G: Wie wil je bereiken, dat is eigenlijk altijd de vraag die je moet stellen. Dus als wij het zijn, zijn wij natuurlijk wel geïnteresseerd.

F: Ik ben natuurlijk al iets minder betrokken, jullie zijn al betrokken als vrijwilligers. Als er continu filmpjes voorbij komen, dan zou ik eerder verder scrollen. Ik zou niet elk filmpje kijken. Foto’s vind ik vaak al genoeg, je ziet al iets voorbij komen en als je meer wilt kun je verder klikken en een filmpje moet je eerst echt aanklikken voordat je iets ziet.

G: je kunt het natuurlijk wel een keer doen denk ik, maar niet te vaak F: Nee tuurlijk, een keer kan wel!

Duidelijk. We plaatsen af en toe ook wel eens iets over bepaalde randzaken, zoals bijvoorbeeld Wereldlichtjesdag of als er iets is voor KWF of Kika, in dit geval heeft Karin twee weken terug een stukje geplaatst over de salarissen van goede doelen. Hoe leuk vinden jullie dat? Lees je dat?

G: Ja ik lees dat wel. C: Ik ben het tegengekomen

A: Ik lees het niet. Het heeft niet specifiek met Lucai te maken, dus dan eh ja. G: Ik denk omdat we toch wel weten dat het zo is, dus dan lees je het minder snel. B: Ik kan het me niet herinneren

De vraag om hulp, delen jullie dat wel eens?

C: Dat is alweer een poosje, ik heb het wel eens gedaan. Ik heb het nu niet gedaan. A: Nee, dat doe ik niet.

G: Ik doe het eigenlijk wel ja.

C: Maar ik denk eerlijk ook dat dat komt doordat we een jaar stil hebben gezet. Daardoor word je eigen betrokkenheid minder.

E: Ja G: Ja A: Ja klopt

Wat vinden jullie in het algemeen van de schrijfstijl van Lucai? Past het bij Lucai? Klopt het bij het beeld dat je hebt van Lucai?

C: Ik vind de website wel. Ik vind dat er wel dat ik Arnoud en Karin daarin terug kan herkennen. Een zekere warmte.

B: Ik vind de website heel duidelijk, alleen hij is al een paar jaar hetzelfde. C: Ja ik heb vandaag nog gekeken.

B: Ja ik ook, maar ik vind niet dat er veel verandering in zit. Dat mag wel een geüpdatet worden. C: Dat klopt, ik zag wel een paar puntjes.

De website is heel statisch, je komt gelijk op een lap tekst terecht. De nieuwe updates komen op Facebook en af en toe op Twitter. Wat vinden jullie daarvan? Bijvoorbeeld testimonials van mensen die zijn geweest. Is er

nu niet. Maar dat zou bijvoorbeeld op de website geplaatst kunnen worden en dan daarnaar verwezen vanaf de social media. Dan gebeurt er ook wat op de website.

C: ja B: ja G: ja

C: Dan is ‘ie ook wat actueler.

G: het nadeel van Facebook, dat ben je weer gauw kwijt. Dat lees je en dan is het weer weg, terwijl de website is iets blijvend. Dus de belangrijkste dingen moeten op de website. Zoals testimonials en info over de

vakantieweken en wanneer ze zijn. Dat mag best dynamisch zijn. E: Is er ook een kopje nieuws ofzo?

Dat is er wel, maar de laatste update kan ik je zo even niet vertellen

F: Ja, dat is het risico van nieuwskopjes. Die zijn niet up to date en dan knappen mensen af. Wat je kan doen is aan de zijkant van je site een blok waar automatisch je facebook updates in komen te staan.

Ja, dat is zo op de SvL-site, daar is een Twitterfeed. G: Ohja.

D: Kunnen ze dat op die andere website dan niet inbouwen?

Tuurlijk. E: Alles kan.

C: Ik heb ooit ook echt heel lang moeten zoeken naar de vakantieweken van het jaar daarop. Ik wist niet waar ik het kon vinden, heb echt gezocht. Toen dacht ik dat ik bij nieuws moet zoeken, maar, ja.

E: Ja jullie kijken natuurlijk ook al veel langer tegen die website aan, ik ken het niet zo goed. G: ja, ja ja.

E: Ik heb m misschien twee keer gezien. Ik zie niet dat het hetzelfde is.

F: Maar wat is je doel met je website? Wil je zo veel mogelijk unieke bezoekers krijgen of wil je dat dezelfde mensen vaak terugkomen?

Het voornaamste doel is informatie verschaffen.

F: Dan moet je ook niet teveel eisen aan je website stellen denk ik. A: Wie houd die eigenlijk bij?

Karin.

A: ja kijk, da’s echt een hoop werk hè. F: Want hoe is jullie bereik op Facebook?

Sinds kort hebben ze bijna 900 likes. Nu gaat Facebook Twitter voorbij qua aantal volgers. Ik denk zelf mede doordat de updates op FB komen en alleen doorgestuurd worden naar Twitter. Maar Facebook groeit wel. De website loopt dus wat achter en er gebeurt niet veel, er mag wat meer gebeuren.

A: ja B: ja C: ja

De online communicatie zelf. Wat vinden jullie van de frequentie van de berichten?

G: Ik vind dat ze tijdens de vakantieweken heel goed aanwezig zijn, maar daar tussendoor vrij weinig tot niets. En dan valt het heel erg dood. Dus nu vorige week zag ik heel veel berichten en nu zal het een aantal weken weer heel rustig zijn.

A: ja

C: bedoel je ook de mails van Karin?

Het is dus vooral gecentreerd rondom de vakantieweken. Merken jullie dan zelf ook dat een week is geweest, Hey leuk Lucai en dat het daarna wegzakt?

D: Ja, en dat begint dan pas weer een paar dagen voor een nieuwe week.

Dus het zou beter zijn als ze tussendoor ook dingetjes blijven posten zodat ze meer in je hoofd blijven zitten. G: Ja, als er 900 likes zijn is dat wel belangrijk ja.

Hebben jullie zelf behoefte aan een nieuwsbrief? C: wat zou er in staan?

Wat zou je er in willen zien? Je zou er aan kunnen denken dat een vrijwilliger in het zonnetje wordt gezet, hetzelfde bij een sporter of sponsor. Eigenlijk vooral achtergrondinformatie, een kleine samenvatting van wat gaat er gebeuren en wat is er gebeurd?

E: ik zou het persoonlijk leuk vinden, die achtergrondinformatie enzo. Mis ik wel.

G: Ik zou dat wel belangrijk vinden, zeker betreffende die sportactiviteiten, daar krijg je als vrijwilliger weinig van mee.

A: Ja

C: hetzelfde is als wat G net zei: hoe meer informatie je krijgt, hoe meer je betrokkenheid vergroot. En die zwakt nu gewoon af, doordat je zo weinig weken hebt. En dan met een nieuwsbrief heb je dan zoiets van: Ohja! Ik ben vrijwilliger bij Lucai!

G: Maar dan zou zo’n nieuwsbrief dus ook niet 1x per jaar moeten komen, maar frequenter C: ja dat zou ik zeker doen

E: Per kwartaal ofzo C: eens per maand

G: ja of eens per twee maanden

D: Ja en als straks de vakantieweek maar twee keer per jaar, dan moeten ze toch minimaal in die tussenliggende periode moet dan zo’n nieuwsbrief komen

E: nou wil je mensen erbij houden wel ja A: ja absoluut.

Dus minimaal een keer per kwartaal, maximaal een keer per maand. E. Ja, en nu hebben we niks dus alles is mooi meegenomen.

G: Maar je moet natuurlijk wel iets nieuws te melden hebben. Want als je er alleen maar oninteressants in zet, dan heeft die nieuwsbrief geen waarde meer. Maar de frequentie is daarbij wel belangrijk.

En zo’n ‘in het zonnetje’ is dat leuk?

B: Ja en iemand die in een vakantieweek is geweest en de ervaring.

A: Ja en dat je gewoon op de hoogte blijft van het reilen en zeilen. Ik kwam laatst G tegen en toen vroeg ik van ja weet jij dit of dat en dat wisten we niet. Met zo’n nieuwsbrief weet je dat dan. Dat is wel heel fijn.

Hebben jullie zelf nog opmerkingen over website, nieuwsbrief, social media?

E: ja misschien iets met betrekking van de communicatie naar de vrijwilligers toe. Kan me herinneren dat we in het begin iets toegestuurd kregen van wanneer je kon. En verleden keer was dat anders.

C: ja nu is het datumprikker, het was busybee. Toen kon je zien wanneer iemand anders ook kon.

D: toen kon je een beetje plannen van god, ze heeft er al drie op die dag, wanneer kan ik dan nog meer? Maar nu zie je dat niet meer. Dus dan ja, dat is een beetje jammer

E: ja dat bedoelde ik. Nou kregen we verleden keer wel een excelbestandje met de verschillende activiteiten erin C: dat is wel leuk

E: vond ik heel leuk! Misschien kan daar een combinatie van gemaakt worden, dat je met het plannen meteen ziet welke activiteiten er zijn

B: Ik weet ook dat we een keer vooraf al een berichtje van Karin kregen van wie er komt, welke mensen en waarom ze er zijn

B: Maar dat is wel fijn, zodat je iets meer weet over de mensen die er zijn

A: Zo zat ik ook met de vraag: is de doelgroep veranderd? Dat overviel mij. Ik dacht dat ik vrijwilliger was voor mensen met een kind die kanker had maar dat is dus veranderd

G: nee maar het is altijd voor levensbepalend of levensbedreigend ziek geweest he A: met zo’n nieuwsbrief kan je dat dan duidelijk maken

D: de laatste week was dus alleen met een verstandelijke beperking

Van dit soort dingen weet ik niet heel veel, maar dat kan ik natuurlijk wel doorgeven aan Karin, dan weet zij ook wat er speelt. Ik weet dat ze wat aan het zoeken zijn met de doelgroep, misschien een week voor anorexiapatienten. Omdat het zo lastig blijkt de gezinnen te bereiken.

G: ik denk dat je daar wel heel voorzichtig mee moet zijn, omdat sommige vrijwilligers en sponsoren voor de doelgroep hieraan deelnemen en dat als je dat gaat veranderen…

A: ik had zelf het gevoel dat Lucai niet genoeg gezinnen kon krijgen en daardoor maar gingen zoeken naar andere doelgroepen

Ik weet het fijne er niet van, maar ik geef het door.

C: Ik heb Karin wel laatst gesproken en toen zei ze: ‘ik vind het zo lastig dat ik moet gaan leuren om iets te geven’.

A: Dan is de vraag: is het nog wel nodig?

B: Ik denk dat het vooral voor hun belangrijk is om meer naamsbekendheid te krijgen.

En dan was ik benieuwd dat het bestuur vorig jaar is uitgebreid. Is dat iets wat jullie horen/weten? A: Ja we weten het wel, maar we horen het niet

E: Je kunt het op de website zien hè

B: We hebben wel een bijeenkomst gehad bij Karin thuis waar daarover wat dingen verteld werden.

Maar er is niet een mail uitgegaan? G: Nee

C: Dat mis ik ook erg, informatie naar vrijwilliger doormailen F: Maar dit gaat meer over interne communicatie

Klopt. Maar stel jij zou een bericht over het bestuur krijgen in je nieuwsbrief, spreekt je dat aan?

F: Ik zou dan aan een Facebookberichtje genoeg hebben. Voor mij is FB de enige informatievoorziening van Lucai en je scrollt erdoorheen en ik lees altijd een regel of kop en dan bepaal ik zelf of ik het aanklik ja of nee. Dat is best wel goed. En die pieken en dalen snap ik wel, want er is niets zo erg om iets te posten als je niets te melden hebt. Dat is niet bij voorbaat heel erg.

Daarom ben ik ook aan het kijken van goh, wat zouden onderwerpen kunnen zijn waarover ze kunnen posten wanneer er geen vakantieweek is.

C: Maar ik denk dat je ook altijd een vorm van interne communicatie hebt die je niet ergens post F: Maar dat is wel een heel ander proces dan dat jij nu onderzoekt toch?

Klopt en dat is ook een vraag vanuit Lucai dat dat onderzocht wordt en dat is waarschijnlijk ook wat ik ga doen nadat ik ben afgestudeerd.

E: Nog een klein vraagje mbt de doelgroepen. De vrijwilligers, als er een andere doelgroep wordt gezocht dan moet er ook gekeken worden naar de vrijwilligers.

A: Ja dat is heel belangrijk

E: ik heb bijvoorbeeld helemaal niks met anorexiapatiënten, dat kan wel eens een probleempje opleveren. G: Dat is ook wat ik net bedoelde, dat als zoiets zou veranderen, dat dat wel gecommuniceerd wordt naar