• No results found

Gedogen van HDPE-buizen

In document 2 0 0 1 (pagina 72-80)

G r a v e n e n g e d o g e n

Crystal Conduct Infra Broker mag in het weiland van een particulier geen lege HDPE-buizen aanleggen, tenzij er op korte termijn telecom-municatiekabels in de buizen komen. De lege beschermingsbuizen zijn geen onderdeel van een openbaar telecommunicatienetwerk. Het is de eerste keer dat dit in een beschikking is vastgelegd.

Aanmerkelijke marktmacht OPTA wijst een aanbieder met AMM aan als deze op de desbetreffende markt beschikt over (AMM) een marktaandeel van meer dan vijfentwintig procent. Er zijn echter uitzonderingen.

Bij-voorbeeld: de mogelijkheid om de markt te beinvloeden of de ervaring met het verstrek-ken van producten en diensten op de markt. De AMM-aanwijzing leidt tot verplichtingen. Aansluitnet Het gedeelte van het vaste netwerk van KPN tussen de wijkcentrale en de aansluiting bij

de abonnee thuis.

Alfanumerieke nummers Ook wel naamnummers genoemd – verwijzen naar bijvoorbeeld de naam van een bedrijf, organisatie of merk. Doordat de cijfers van de telefoontoetsen corresponderen met letters, correspondeert een woord met een bepaald nummer.

Asymmetric Digital Methode om snel internetverkeer in een richting te sturen en langzamer weer terug. Subscriber Line (ADSL) Bijvoorbeeld 2MB/s heen en 16 Kb/s terug, waardoor er breedbandige diensten

(bijvoorbeeld bewegende beelden) over de telefoonlijn kunnen worden geleverd. Besluit Algemene Regeling behorend bij de postwet waarin de concessiehouder (TPG) bepaalde plichten Richtlijnen Post (BARP) opgelegd krijgt.

Besluit ONP huurlijnen Algemene maatregel van bestuur die verplichtingen beschrijft voor aanbieders van en telefonie (Boht) huurlijnen of van telefoondiensten.

Bijzondere toegang Toegang tot communicatienetwerken op andere punten dan netwerkaansluitpunten die aan de meeste gebruikers worden aangeboden.

Binnenbasisverkeer (biba) Telefoonverkeer binnen een netnummergebied en naar aangrenzende nummergebieden. Buitenbasisverkeer (buba) Interlokaal telefoonverkeer.

Breedband Toegang tot het internet via de kabel, de satelliet of (A)DSL. internettoegang

Briefmonopolie Het exclusieve recht van TPG om brieven tot en met 100 gram te bezorgen.(concessie) Bottom Up Long Run Systeem waarmee de kosten worden berekend voor het afwikkelen van telefoonverkeer.

Incremental Costs- Als uitgangspunt worden de kosten genomen van een efficiënte operator. systematiek (BULRIC)

O P T A C o l l e c t i e 2 0 0 1

B i j l a g e

Carrier-selectie/preselectie Methode waarmee een telefoonabonnee door middel van het intoetsen van vier cijfers, het gesprek via een alternatieve telecommunicatie-aanbieder kan laten afhandelen. Met Carrier-preselectie gebeurt dit automatisch.

Collocatie Het aanbieden van toegang tot het netwerk aan een andere partij tot de huisvesting waarin de centrales zich bevinden.

Concessie(houder) De overheid heeft een aantal taken opgedragen aan TPG. De opdracht bestaat uit de voor-behouden dienstverlening (concessie) en de overige opgedragen dienstverlening. Tot de concessie behoren brieven tot en met 100 gram. Brieven en drukwerk tot en met 2 kilo-gram en pakketten tot en met 10 kilo behoren tot de overige opgedragen dienstverlening. Consultatiedocument Een document over een belangrijk telecommunicatie- of postonderwerp waarmee OPTA aan

geïnteresseerden laat weten wat haar mening is, welke besluiten zij van plan is te nemen en voor welke vragen zij zich gesteld ziet, en hen verzoekt om een reactie te geven. Convergentie Het samenvloeien van meerdere sectoren, bijvoorbeeld telecommunicatie, media,

informa-tie-technologie en omroep.

Embedded Direct Systeem waarmee de interconnectietarieven voor het ophalen van telefoonverkeer worden Costs (EDC)-model bepaald die KPN mag rekenen. Hierbij zijn de feitelijk door KPN gemaakte kosten

bepalend. Ex ante-toezicht Toezicht vooraf. Ex post-toezicht Toezicht achteraf.

Forum voor interconnnectie Op initiatief van OPTA opgericht platform voor marktpartijen voor overleg over en speciale toegang (FIST) interconnectie en bijzondere toegang.

Flat Rate Internet Access Groothandelsdienst die KPN levert aan andere aanbieders of internetserviceproviders. Call Origination (FRIACO) Zij kunnen met FRIACO tegen een vast bedrag per maand een vaste hoeveelheid capaciteit

inkopen en daarmee eindgebruikers met een aansluiting op het vaste net van KPN internet-toegang bieden. De eindgebruikers moeten hiervoor een 06760-inbelnummer gebruiken.

Herbalanceren Bij herbalancering worden de tarieven voor telefoonabonnees zodanig veranderd dat het verkeersonafhankelijke element (bv. het abonnement) niet meer wordt doorberekend in de verkeersafhankelijke elementen (bv. de gesprekken).

HDPE-buizen Lege beschermingsbuizen voor kabels. Incumbent Ex-monopolist.

Implementatierapport Jaarlijks rapport over de ontwikkelingen in de telecomsector, opgesteld door de Europese Commissie.

Independent Regulators Forum van nationale regulerende instanties (toezichthouders) uit de lidstaten van de Group (IRG) Europese Unie en de Europese Economische Ruimte op het gebied van post en/of

telecommunicatie.

Interconnectie Het koppelen van communicatienetwerken zodat gebruikers van een netwerk kunnen communiceren met gebruikers die zijn aangesloten op een ander netwerk.

Integrated Services Openbaar telecommunicatienetwerk op basis van internationale standaarden. Maakt het Digital Network (ISDN) mogelijk meerdere telecommunicatiediensten tegelijkertijd over het netwerk aan te bieden.

International Wereldwijde verdragsorganisatie, onderdeel van de Verenigde Naties, waarin lidstaten Telecommunications afspraken maken over de uitvoering van het internationale telecommunicatiebeleid.

Union (ITU)

Kostengeoriënteerde prijzen Prijzen die gebaseerd zijn op daadwerkelijke kosten plus een redelijke winstopslag. Kruissubsidie Het subsidieren van commerciële activiteiten met gelden uit de reguliere

concessie-activiteiten.

Line sharing Zie ontbundelde toegang.

Mediation Het oplossen van een geschil door de partijen zelf onder leiding van een onafhankelijke derde.

Metered Internet Access Een groothandelsdienst van KPN vaste net die concurrenten toegangscapaciteit verschaft tegen een tijdgebonden tarief en waarmee zij hun klanten toegang tot het internet kunnen bieden. De eindgebruikers moeten hierbij een 06760-nummer gebruiken.

O P T A C o l l e c t i e 2 0 0 1

Nummerplan In een nummerplan van het ministerie van Verkeer en Waterstaat staat hoe de (telefoon)nummers zijn ingedeeld, voor welk gebruik zij bestemd zijn (bijvoorbeeld geografische nummers) en welke nummerseries beschikbaar zijn.

Ontbundelde toegang Methode waarbij een dominante marktpartij voorzieningen à la carte aan zijn concurren-ten aanbiedt in plaats van een compleet pakket, waarbij de koperdraden van een huisaan-sluiting naar de wijkcentrale worden geëxploiteerd door een concurrent van KPN. Hierbij kan sprake zijn van volledige ontbundeling of van gedeelde toegang, ook wel line sharing genoemd.

Open Network De Europese ONP-richtlijnen vormen een kader met betrekking tot het verzekeren van Provision (ONP) toegang tot en het gebruik van algemeen beschikbare telecommunicatienetwerken en

–diensten tegen redelijke voorwaarden. Tevens hebben de richtlijnen betrekking op het garanderen van de beschikbaarheid van een minimumpakket aan voorzieningen.

ONP-herziening Herziening van de Europese telecommunicatie wet- en regelgeving die in 1999 is begonnen. Originating access Het ophalen van een telefoongesprek door een alternatieve aanbieder bij een abonnee van

een andere netwerkaanbieder.

Price cap (tariefplafond) Systeem om tarieven te bepalen op basis van plafonds (Maximumtarieven) voor een bepaalde periode.

Prijsklem (price squeeze) Ontstaat als het eindgebruikerstarief van KPN lager is dan de prijs die concurrenten voor hun inkoop aan KPN moeten betalen om dezelfde dienst aan consumenten te kunnen bie-den. Als dit verschil te klein is, maakt een bedrijf te weinig winst om met KPN te kunnen concurreren. De concurrent komt letterlijk ‘klem’ te zitten.

Referentie Interconnectie Catalogus van de mogelijkheden, voorwaarden en tarieven die KPN op het gebied van Aanbieding (RIA) interconnectie aan haar concurrenten kan leveren.

Smalband internettoegang Toegang tot het internet via de normale, analoge telefoonlijn: tot 128 kilobit per seconde, gebaseerd op maximaal twee ISDN-kanalen.

Stichting Informatie- Houdt toezicht op het gebruik van informatienummers door aanbieders van informatie-dienstencode (STIC) diensten en platformaanbieders.

Tariefbeheersingssysteem Mechanisme om ervoor te zorgen dat de posttarieven niet meer stijgen dan een percentage dat aan de inflatie is gerelateerd.

Terminating access Het afleveren van een telefoongesprek door KPN bij een abonnee van een andere netwerkaanbieder.

TNT Post Groep (TPG) Samenwerkingsverband tussen PTT Post en de Australische koeriersdienst TNT. Telecommunicatiewet (Tw) Wet van kracht geworden op 15 december 1998, Stb. 610, 1998.

Toerekeningssysteem post Systeem dat bepaalt dat kosten en opbrengsten proportioneel worden verdeeld over de drie categoriën van diensten: het voorbehouden, overige opgedragen en vrije deel. Universal Mobile Telecom- Derde generatie mobiele telefonie die mobiele breedbandcommunicatie mogelijk maakt. munication System (UMTS)

Universele dienstverlening Het geheel aan diensten waarvan de politiek meent dat het maatschappelijk breed beschikbaar moet zijn en dat een ex-monopolist verplicht is te leveren, eventueel tegen een bepaald maximum tarief.

O P T A C o l l e c t i e 2 0 0 1

is het nieuws- en publicatieblad van de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit. OPTA wil met deze uitgave onder meer bereiken dat de organisa-ties in de markt voor telecommunicatie en post op gelijke voet geïnformeerd zijn over de ingenomen standpunten, gedane uitspra-ken en nieuwe ontwikkelingen in verband met het werk van OPTA. Reacties op de inhoud van dit blad zijn van harte welkom.

De voorn aamste r eden voor d e invoerin g van d e beperkin-gen was d at g evreesd wer d dat het g edrag van ei ndgebrui-kers zou kunn

en lei den tot pr oblem en in h et netwerk van KPN. OPT A heeft m arktpartijen g evraagd om n adere inf or-matie en d e problem atiek ver der bestu deer d. Naar aanlei-ding hiervan besloot OPT

A de beperkin gen op te h

effen. Volgens OPT

A zijn er d oor d e invoerin g van FRIA CO g een capaciteits- o f integriteitspr oblem en te verwach ten. OPT A is van m enin g dat er g een verban d bestaat tussen d e groot-handelsdi enst FRIA CO en d e eindgebruik ersdi ensten. DRIEBEPERKINGEN

Tot het besluit van 4 d ecember ston d OPT A KPN toe d rie beperkin gen te han teren voor d e dienst FRIA CO. Aller eerst was d e dienst FRIA CO alleen m

aar van toepassin g voor eindgebruik ers m et een I SDN-aan sluitin g. Daarn aast k on KPN van aanbi eders di e van haar d e FRIA CO-di enst afn e-men eisen d at ze een tim e out-r egelin g zou den toepassen. Deze r egelin g houdt in d at d e internetverbin ding autom a-tisch wor dt verbr oken als d e eindgebruik er deze lan ger dan een bepaald e tijd ni et acti ef g ebruikt. De d erde beperkin g was d at KPN ni et m eer d an 2000 in terconnecti epoorten hoefde in te zetten voor d

e dienst FRIA CO. K 1 December 2001 nr.

9

NIEUWSBLAD VANDE ONAFHANKELIJKE POST EN TELECOMMUNICA TIE AUTORITEIT NIEUWE BESTEMMING 084- EN 087-NUMMERS 2T OEREKENINGSS YSTEEM TPG – BIJZON -DERE TOEG ANG TOT MOBIELE NETWERKEN 4A ANMERKELIJKE MARKTMA CHT: CONTINUERING EN AANWIJZING 5R APPORT EUROPESE COMMI SSIE6CARRIER -PRESELECTIE LOKAAL VERKEER BANK GARANTIE KPN AANINOVARA7T OEGANG TOT AANSLUITNET : BESLUIT BABYXL EN BEOORDELING REFERENTIEAANBOD 8INTRANET OPMET 06760-NUMMERS - RICHT SNOEREN MOBIELE NUMMERS ENVOI CE MAIL10I NTERNA TIONALE ONTWIKKELINGEN 11 KLACHTEN TOP10 – V ACATUREB ANK12 Meer v ormen v an internett oegang mogelijk Beperkingen gr oothandelsdienst FRIA CO v ervallen OPT A heeft de eer dere beperkingen v oor de le vering v an de FRIA CO-dienst teruggedr aaid. OPT

A maakte dit op 4 december 2001 bek end. Hier door heb ben aanbieder s en Internet Service Pr ovider s meer mogelijkheden om nieuw

e vormen v an internettoegang en inter

essante aanbiedingen aan eindgebruik

ers aan te bieden.

Vast bedr ag per maand

FRIA CO, Flat Rate In

ternet A ccess Call Ori

gination, is een gr

oothan delsdi

enst die KPN levert aan an dere aan-bieders o f internetservi cepr oviders (I SP´s), d us ni et direct aan ei ndgebruik ers. Een aanbi

eder o f ISP di e van KPN d e dienst FRIA CO afn eemt, k oopt voor een vast bedrag per m

aand een vaste h oeveelh

eid capaciteit in ten beh

oeve van toegan g tot h et in ternet voor ei ndge -bruik ers m et een aan sluitin g op h et vaste n et van KPN. De aanbi eder o f ISP bepaalt zelf h

oe hij zijn klan t factureert, bijvoorbeeld op basis van min

uten o f tijds-onafhank elijk, flat rate . De ein dgebruik er krijgt d us zijn rekening dir ect van d e ISP en ni et van KPN.

In document 2 0 0 1 (pagina 72-80)