FRIS en FRUITIG

In document Over gezonde leefstijl (pagina 7-0)

2. Wat heb je nodig?

2.1 FRIS en FRUITIG

Met een gezonde leefstijl voel je je fit en zit je lekkerder in je vel. Ga creatief om met lichamelijke activiteit, leer om af en toe lekker even helemaal niets te doen en zorg voor voldoende afwisseling tussen werk en privé. Het is de kunst om jezelf goede gewoontes aan te leren:

Gewoontes die bij jouw leven passen en die je redelijk kunt volhouden.

& blijf in balans

6 a. Vol energie

Gezonde voeding is essentieel. Hieruit haal je energie en ze bevatten de juiste bouwstoffen voor je cellen. Niet vullen maar voeden dus! Hoe goed voed jij je?

Het gaat er niet alleen om wat je eet, maar ook hoe (bewust), wanneer en waarom je eet (eet je omdat je weet dat je het nodig hebt, of om een emotionele leegte te vullen, stress weg te eten, etc.

Bewegen gaat over je coördinatie en evenwichtsgevoel. Je fitheid en hoe actief je deelneemt aan het leven. Bewegen is niet alleen gezond voor je lichaam, maar ook voor je hersenen. Als je beweegt, krijgen je hersenen meer prikkels, waardoor cognitieve functies zoals je concentratie en je geheugen verbeteren.

Bewegen blijkt ook nuttig bij psychische klachten zoals angst, depressiviteit en stress. Beweeg daarom minimaal een half uur per dag.

b. Maak je hoofd leeg

Wanneer je lichaam is ontspannen toestand is, krijg je ook een ontspannen geest. Dat noem je innerlijke rust. Geen gepieker, even geen zorgen maken. Ik hoor je zeggen; dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch is het belangrijk om dit wel te doen. Vaak is het onze angst die ons belemmert. Doemdenken, ‘het gaat nooit over of goedkomen’. ‘Als ik dit doe, dan gebeurt er dat’ en ga zo maar door. Maar is dit wel realistisch of zijn het je gedachten die je hoofd onrustig maken?

& blijf in balans

7 c. Van alles wat

Zorg in je leven voor fases van stilstaan en bezinning. Een vitaal leven is vooral een kwestie van kiezen. Je laat keuzes afhangen van de meest basale gevoelens die je als mens hebt. Zoals het verkrijgen van geluk wat vind je leuk, wat doet je pijn, waar krijg je energie van, wat kost je energie. Stel daarin je prioriteiten, geef je grenzen aan, durf hulp te vragen etc.

Genoeg afwisseling tussen verplichting en ontspanning voorkomt sleur en geeft meer tevredenheid. Zorg daarom voor een goede verdeling. Geef jezelf ook eens de ruimte om tijd aan of voor jezelf te besteden. Hoe je dat doet?

Een bekende uitspraak is; Niets moet, alles mag. Oké, dat is wel hele idealistische uitspraak. In hoeverre geldt deze voor jou? Hoe zit de verhouding bij jou? Welke keuzes maak mij? Wat zou er voor jou gaan veranderen als je het woordje

‘moeten’ vervangt door het woordje ‘mogen’ en wat het gaat jou opleveren?

& blijf in balans

8 2.2 KWEEK de juiste MINDSET

Vitaliteit van jouw immuunsysteem wordt beïnvloed door jouw manier van denken. Je mentaal welbevinden gaat over je concentratie, hoe je omgaat met veranderingen, je zelfacceptatie- en waardering, hoeveel vreugde en tevredenheid je ervaart, hoe dankbaar je bent, etc.

Negatieve gedachten en psychische spanning veroorzaken een verhoging van de hoeveelheid stresshormonen in je lichaam. Leer negatieve gedachtes om te zetten in positieve. Je kunt jezelf fit denken. Wees dankbaar en tevreden. Leer relativeren, focus je op genieten, zorg goed voor jezelf. Hou je 80% bezig met de oplossingen en 20% met het probleem zelf. Dit vergroot je weerbaarheid om bij tegenslagen makkelijker de draad op te kunnen pakken. Als je beschikt over de nodige humor en relativeringsvermogen, maak je meer oxytocine aan.

Door een juiste mindset te kweken, kom je sterker in je schoenen te staan. Jezelf een doel stellen, maakt gelukkiger dan wanneer je geen doel voor ogen hebt.

Echter wanneer je alleen maar gefocust bent op je doel, ben je niet in staat te genieten van het moment. Het beste is om je te focussen op het proces dat je doormaakt, terwijl je een doel probeert te bereiken. Zo ben je positief bezig met de toekomst én het heden.

& blijf in balans

9 Drie zaken die hierbij belangrijk zijn:

a. Relativeer

Als er iets naars of vervelends gebeurt, word je vaak overspoeld door negatieve emoties en gedachten die elkaar voeden en versterken. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen in het leven. Waar het om draait, is hoe je omgaat met tegenvallers.

Op sommige gebeurtenissen in jouw leven heb je geen invloed. Het enige wat je dan kan doen, is deze te accepteren. Natuurlijk mag er ruimte zijn voor emoties, zoals verdriet of boosheid, maar je moet ook kunnen relativeren. Te lang blijven hangen in negatieve emoties levert je niets op. Ook in dit soort situaties moet je je verantwoordelijkheid nemen. Relativeren biedt uitkomst. Relativeer door je zorgen of je gepieker te analyseren. Op die manier vergroot je je incasseringsvermogen.

Vraag je zelf dus af: Hoe erg is het echt? Is het realistisch wat ik denk of overheerst mijn angst? Weet ik absoluut zeker dat het waar is wat ik denk? Wie zou ik zijn zonder deze gedachte?

b. Het glas is halfvol, een gezonde dosis optimisme

Denk positief, zeker wanneer er negatieve dingen spelen. Haal iets positiefs uit alle gebeurtenissen en ervaringen in je leven en vraag je altijd af wat je van iets kunt leren. Vraag je zelf eens af wat je wel hebt in plaats niet.

Waar ben jij dankbaar voor en wat maakt jou tevreden? Door je zegeningen te tellen, geniet je meer van de positieve gebeurtenissen in je leven. Door je op positieve dingen te richten, haal je het beste uit je huidige omstandigheden.

Richt je op dingen waar je goed in bent, op wat je leuk vindt aan je omgeving, op doelen die je hebt bereikt of op mensen die het goed met je voor hebben. Richt je op dingen die je wel hebt en wees daar dankbaar voor. Vaak kijken we naar wat er niet is, wat er ontbreekt. Wees iemand direct dankbaar. Druk je dankbaarheid concreet uit en beschrijf wat iemands hulp voor jou heeft betekend.

& blijf in balans

10 c. Straal zelfvertrouwen uit

Ik kan het! Wanneer je een zelfverzekerde houding aanneemt, voel je je ook zelfverzekerder. Ga onderzoeken waar jouw overtuigende belemmeringen zitten en wat jouw valkuilen zijn. Als je hier bewust van wordt en ze herkent, kun je leren er anders tegen aan te kijken en je angsten te overwinnen.

& blijf in balans

11 2.3 ALS EEN VIS IN HET WATER

Het gaat hier over kwaliteit van het leven. Over een zinvol leven. Je levenslust.

Je beleving. Als je vol enthousiasme en bezieling jouw leven invulling kunt geven, dan ben je niet te stuiten. Je blijft leren. Dit doel kan voor iedereen anders zijn.

Het heeft te maken met het volledig kunnen benutten van je talenten. Je wilt graag ergens een bijdrage aan leveren en je nuttig voelen. Vaak vergeten we dat we die bijdrage altijd kunnen leveren. Het verschil hoeft niet altijd groot te zijn.

Je kunt al verschil maken door iemand aan te kijken, aan te raken en te glimlachen.

Ga na wat jij leuk vindt om te ondernemen. Dat begint met weten welke verlangens of wensen je hebt. Wat zou je willen op het gebied van werk, relaties, hobby’s, eten, sporten, ontspanning of noem maar op? Kom dan ook in actie.

Maak tijd vrij voor de dingen die jij leuk vindt om te doen. Geen tijd? Hoezo geen tijd… Durf ‘NEE’ te zeggen wanneer mensen te veel van je vragen. Zo houd je tijd over voor de dingen die je graag doet of om je eens lekker te ontspannen.

& blijf in balans

12 a. Durf NEE te zeggen

Drukte leidt de aandacht weg van wat van waarde is. Dit leidt geleidelijk aan tot een breuk met alles wat ooit plezier, lol, energie en liefde gaf. Word drukte de baas. Laat je niet door de drukte opslurpen. Stel prioriteiten. Zeg wat vaker nee tegen activiteiten die je teveel energie kosten. Neem geen impulsieve acties, je mag er over nadenken en aangeven ‘ik kom er later op terug’. Neem een weloverwogen keuze door goed naar jezelf te luisteren. Neem het heft in eigen handen en kies voor jezelf. Doe wat het belangrijkste is en laat de rest de boel.

b. In goed gezelschap

Verbinding en contact is belangrijk. Je hebt elkaar nodig. Er is ontdekt dat de levensverwachting van mensen aanzienlijk afneemt als ze geen vaste relatie hebben, weinig vrienden of een zwak familieband hebben. Sociaal isolement is schadelijk, net zoals roken etc.

Goede vrienden, betrokken familieleden, gewaardeerde collega’s of goede hulpverleners geven je de gelegenheid om emoties te delen en je te steunen.

Daarnaast kunnen ze je inspireren, bevestigen en waarderen. Het is fijn om samen leuke dingen te kunnen doen.

Daarentegen zijn mensen die energie van je slurpen. Durf ook eens ‘nee’ te zeggen tegen deze mensen. Je kunt zelf de keuze maken met wie je om wilt gaan en met wie niet. Onderhoud je vriendschappen door regelmatig contact op te nemen met je vrienden. Leer nieuwe mensen kennen. Help iemand in je omgeving of doe vrijwilligerswerk om een hechte band met mensen om je heen op te bouwen. Werk aan je relatie door voldoende tijd voor elkaar vrij te maken om samen wat te ondernemen en voor een goed gesprek.

& blijf in balans

13 c. Ga erop uit

Ga op zoek naar activiteiten die jouw gevoel van geluk een boost geven. Wapen je tegen dagelijkse sleur en tegen minder enerverende periodes. Activiteiten die jou energie kosten, kun je overwegen om te laten vallen. Waar krijg jij energie van? Wat vind jij leuk? Wat geeft jou ontspanning die jij nodig hebt? Daag jezelf ook eens uit door een activiteit te doen waardoor je nieuwe dingen leert of nieuwe mensen ontmoet. En vergeet niet ze te integreren in je leven en in te plannen.

& blijf in balans

14

3. Gezondheidsklachten

Door een specifieke combinatie van de beste natuurlijke remedies en leefstijltips is het mogelijk om je gezondheid op een natuurlijke wijze te verbeteren.

Er is veel onderzoek gedaan naar de samenhang tussen de darmen en hersenen.

De gezondheid van de darmen bepaalt de opname van voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede werking van de hersenen en elimineert de slechte stoffen uit de bloedbaan. Ook worden er basisstoffen voor de neurotransmitters gevormd in de darmen. Houd daarom je darmen gezond.

Je lichaam en geest raken door veranderende hormoonhuishouding uit disbalans. Hormonen raken in de war en je krijgt last van allerlei verschijnselen en klachten als gewicht aankomen, minder goed afvallen, stemmingswisselingen, vocht vasthouden, gevoelige borsten, overmatig zweten met als gevolg vochtverlies en dus verlies van mineralen, hoge bloeddruk, versnelde hartslag, opvliegers, hoofdpijn en migraineklachten, slechter slapen, minder zin in seksualiteit, botontkalking, hart- en vaatziekten, darm- en maagklachten, concentratieverlies etc. Je leefstijl blijkt hier van grote invloed op te zijn.

Mensen met een goed gewicht lopen minder risico op bepaalde ziektes of aandoeningen dan mensen die last hebben van over- of ondergewicht. Bijv. hart- en vaatziektes, diabetes II, verminderde weerstand, darm- en longziektes, bloedarmoede en psychische problemen. Stress heeft een negatief effect op de gezondheid. Denk aan moeheid, burn-out, vergeetachtigheid, darm- of maagklachten, hoofdpijn, verminderde weerstand, fysieke klachten etc.

& blijf in balans

15

4. Waar kies jij voor?

Het probleem van tegenwoordig is dat drie essentiële waarden zijn vervangen:

➢ Natuur is door Chemie

➢ Leefstijl is vervangen door Pillen

➢ Gezondheid is vervangen door Geld

Met alle gevolgen van dien. Door het aanpassen van je (huidige) eet- en leefpatroon kun je veel gezondheidsvoordelen bereiken.

Genoeg redenen dus om aan je leefstijl te werken! Waar kies jij voor en hoe wil jij ouder worden? Futloosheid of Energie? Stress of Balans? Lijden of Leiden?

Prullenbak of Preventie? Reactief of Proactief? De keuze is aan jou! Gelukkig ben je nooit te oud om te leren en om iets aan je gezondheid te doen. Maar wacht er niet te lang mee.

Van uitstel komt… afstel!

& blijf in balans

16

& blijf in balans

17

5. Zorg jij goed voor jezelf?

Goede zelfzorg wordt wel verward met egoïsme, maar betekent toch heel iets anders. En ik zal uitleggen wat het verschil is. En waarom het zo belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. En dan gaat het niet alleen om voeding, maar dan heb ik het over lichaam en geest. Voorbeelden van goede zelfzorg zijn: Gezonde voeding, voldoende beweging, buitenlucht, voldoende rust en ontspanning, geborgenheid en je veilig voelen in je omgeving, lief zijn voor jezelf, etc.

Hoe kunnen we voorkomen we dat we afhankelijk worden van pillen? We staan er niet altijd bij stil hoe belangrijk dat is en wat dit inhoudt. We gaan liever naar de dokter voor een pil dan dat we preventief te werk gaan. We weten dat als we niet goed voor onszelf zorgen, (wees eerlijk naar jezelf toe en ga diep binnen in je maar eens ten rade of je dat doet), dat we eigenlijk ook iets aan onszelf zouden moeten veranderen. Maar zijn we niet te bang om iets op te moeten geven en inspanning te moeten leveren aan iets anders? Zelfs als het onze gezondheid betreft?

En als je het nu eens omdraait! Hoe leuk en spannend is het om jezelf te vernieuwen! Kijk eens wat het je oplevert in plaats van wat je ervoor moet opgeven. Durf je het aan om deze waardevolle reis aan te gaan?! Ja ik noem het waardevol. Want jij bent het waard! We gaan verder met het zoeken naar het antwoord op wat er bedoeld wordt met ‘goed voor jezelf zorgen’.

Onder egoïsme verstaat men de vorm van handelen die zelfzuchtig en niet-sociaal is, en die alleen op zichzelf betrekking heeft. Egoïstische mensen die hun eigen ik en hun persoonlijke belang boven alles stellen. Egoïstische mensen hebben alleen oog voor eigen behoeften. Ze houden geen rekening met de gevoelens van de ander. Ze zullen een ander alleen maar hulp bieden wanneer ze er zelf beter van worden. Ze leggen de verantwoordelijkheid van eigen onvrede en twijfel bij de ander neer.

Het tegenovergestelde van egoïsme is co-afhankelijkheid. Afhankelijke mensen die hun eigen ik en hun persoonlijke belang naar de achtergrond schuiven. Ze zijn erop gericht om alles wat je hebt als overvloed te beschouwen en zelf niets nodig te hebben. Ze voelen dat ze behoeftig zijn, toch geven ze door wat ze voor zichzelf nodig hebben. Ze cijferen zichzelf weg ten gunste van de ander en vergeten goed voor zichzelf te zorgen.

& blijf in balans

18

Bij egoïsme voed je jezelf goed. Maar je geeft niet door wat je overhebt. Iemand die egoïstisch is, gelooft niet dat hij ooit iets over zou kunnen hebben. Hij zal nooit het gevoel krijgen dat hij iets heeft om te geven. Hij houdt alles voor zichzelf en alles draait alleen maar om hem. Hij heeft weinig tot niets voor een ander over. Bij afhankelijkheid voed je jezelf een klein beetje en je geeft meteen door wat je voor jezelf als reserve nodig hebt. Met als gevolg dat je niet goed voor jezelf zorgt en je afhankelijk bent van anderen.

Tussen egoïsme en co-afhankelijkheid ligt gezonde zelfzorg. Je hebt deze gezegde vast wel eens gehoord: ‘Zorg je niet goed voor jezelf, dan kun je ook niet goed voor een ander zorgen’. Maar hoe zit dit nu precies?

In de gezonde zelfzorg verzorg je jezelf goed en zorg je hierbij dat je altijd een reserve hebt. Wat bedoel je daarmee zul je je afvragen? Deze reserve heb je nodig voor de keren dat je je wat meer of minder nodig hebt. Voor de dagen waarop je intensiever dan anders voor jezelf moet zorgen omdat het leven je uitdaagt of je zelfs beproevingen geeft. Bij gezonde zelfzorg zorg je dus goed voor jezelf en daarmee ook voor anderen door goed op jezelf te letten en een energiereserve te houden. En wat je overhebt, geef je graag door. Maar niet meer dan dat. Want anders loop je jezelf voorbij.

Hier gaat het over jouw waarden in het leven. Waarden gaan over wat we belangrijk vinden. Waarden gaan niet over wat we leuk en niet leuk vinden. Het gaat niet over wat je wilt hebben of krijgen. Waarden gaan over hoe je je wilt gedragen in je leven. Nu en in de toekomst. Hoe wil je omgaan met mensen en de wereld om je heen, inclusief jezelf?

& blijf in balans

19

Je voelt goed aan wat je voor jezelf nodig hebt en je bent niet bang om jezelf goed te voeden. En dat is dus het verschil met egoïsme en co-afhankelijkheid. Bij egoïsme houd je alles voor jezelf en geef je te weinig aan anderen en bij co-afhankelijk geef je teveel van jezelf aan anderen. Als je emotioneel gezond bent, dan weet je wat je nodig hebt en ook wat je hebt te geven. Als je het niet bent, dan heb je nooit genoeg.

Vraag jezelf eens de vraag of jij wel goed voor jezelf zorgt. Geef je jezelf de aandacht die het nodig heeft? Geef je je lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft? Krijgt je lichaam voldoende beweging? Neem je voldoende ontspanning en rust? Zit je lekker in je vel? Hoe voel je je als je goed naar jezelf luistert? Wat zijn jouw normen en waarden? Leef je daarnaar of leef je teveel naar de normen en waarden van anderen, je omgeving?

Door langzaam te ontdekken wat je grenzen, behoeftes en gevoelens zijn, kun je stappen maken in het ontwikkelen van goede zelfzorg en leren te vertrouwen op je intuïtie.

Jij hebt ervoor gekozen om iets aan je leefstijl te veranderen. In deze cursus word je je bewust van wat jij nodig hebt om je doel te bereiken. Je zult je er bewust van worden dat je daar wel iets voor moet doen. Er worden je handvaten aangeboden waarin jij keuzes kunt maken welke weg jij in gaat slagen. En als je de reiswijzer goed gaat volgen, zul je een fantastische reis gaan maken!

In document Over gezonde leefstijl (pagina 7-0)

GERELATEERDE DOCUMENTEN