• No results found

European Innovation Scoreboard: Resultaten Vlaams beleidsniveau

2.13 Invloed van media op beleid

3.2.2 European Innovation Scoreboard: Resultaten Vlaams beleidsniveau

Voor het opzoeken van parlementaire bronnen van het Vlaamse beleidsniveau wordt de databank van de Vlaamse Overheid gebruikt. Deze databank bevat parlementaire stukken zoals interpellaties, parlementaire vragen, beleidsverklaringen en beleidsbrieven vanaf het jaar 1971 (Databank Vlaams parlement, z.d.).

Resultaten “European Innovation Scoreboard”

De zoekterm “European Innovation Scorebord” in de databank resulteerde in slechts vier resultaten na het wegfilteren van irrelevante of dubbele resultaten (bijlage 6.1). De

parlementaire bronnen die als irrelevant werden bestempeld, maakten slecht een vermelding van het EIS in de lijst met afkortingen. Bij het inhoudelijk analyseren van de parlementaire bronnen wordt duidelijk dat het EIS slechts kort besproken wordt. In deze parlementaire bronnen wordt slechts zeer kort meegegeven dat België het goed doet op vlak van innovatie, en waar vervolgens gerefereerd wordt naar het European Innovation Scoreboard om die stelling kracht bij te zetten.

Tabel 1: Resultaten “EIS” in databank Vlaams Parlement

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“European Innovation Scoreboard” 11 resultaten Unieke resultaten2

7

Relevante resultaten3

4

Specificatie resultaten (incl. Jaartal)

Interpellatie 1 (2008)

Antwoord op mondelinge vraag 1 (2018)

Antwoord op schriftelijke vraag 2 (2010:2013)

2 Unieke resultaten zijn de overgebleven resultaten nadat de resultaten die meerdere keren voorkwamen, zijn

geëlimineerd.

Empirisch onderzoek 47 Resultaten “Innovation Union Scoreboard”

De andere benaming van het EIS, het “Innovation Union Scoreboard” leverde in de databank van het Vlaams Parlement zes relevante resultaten op na het wegfilteren van irrelevante of dubbele resultaten (Bijlage 6.2). Bij deze resultaten valt het wel op dat er in de gevonden parlementaire bronnen effectief vragen gesteld bij de resultaten van enkele edities van het European Innovation Scoreboard. Zo wordt bijvoorbeeld gevraagd aan toenmalig minister Ingrid Lieten waarom België is gedaald op de ranglijst en hoe dit via beleid zal worden opgelost. Het antwoord van de minister blijft echter vaag; ze geeft aan dat er niet teveel aandacht mag besteed worden aan de rangschikkingen van voorgaande jaren en benadrukt dat België goed presteert op vlak van innovatie. Verder geeft de minister aan te blijven investeren in wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling (Bijlage 6.2).

Ook worden enkele gelijkaardige parlementaire vragen gesteld om een daling bij enkele indicatoren te verduidelijken (aantal doctoraatstudenten en snelgroeiende innovatieve KMO’s). Het EIS wordt eveneens twee keer vermeld in beleidsbrieven van toenmalig minister van Werk, Economie, Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters om aan te geven hoe België gerangschikt is op vlak van innovatie. In tegenstelling tot de vorige

zoekresultaten, geeft de term “Innovation Union Scoreboard” dus iets meer resultaten in de databank van de Vlaamse Overheid.

Tabel 2: Resultaten “IUS” in databank Vlaams parlement

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“Innovation Union Scoreboard” 10 resultaten

Unieke resultaten 9

Relevante resultaten 8

Specificatie resultaten (Incl. Jaartal)

Advies 1 (2011)

Mondelinge vraag 2 (2014:2014)

Schriftelijke vraag 3 (2014:2014:2016)

Empirisch onderzoek 48 Resultaten “Regional Innovation Scoreboard”

De zoekterm “Regional Innovation Scoreboard” leverde in de databank van het Vlaams Parlement 14 relevante resultaten op na het wegfilteren van irrelevante of dubbele resultaten (Bijlage 6.3). De resultaten zijn op inhoudelijk vlak sterk te linken aan innovatiebeleid. In de regeringsverklaring als in de meerdere beleidsbrieven wordt aangegeven dat Vlaanderen een sterke innoverende regio is en dat de regering de ambitie heeft om Vlaanderen te laten doorstoten tot de top vijf van het Regional Innovation Scoreboard door sterk in te zetten op het innovatiebeleid.

Tabel 3: Resultaten “RIS” in databank Vlaams Parlement

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“Regional Innovation Index” 17 resultaten

Unieke resultaten 14

Relevante resultaten 13

Specificatie resultaten (Incl. Jaartal)

Commissieverslagen 4 (2017:2018:2019: 2020)

Mondelinge vraag 3 (2013(2): 2018)

Schriftelijke vraag 1 (2019)

Regeringsverklaring 1 (2019)

Beleidsdocument Vlaamse Regering 3 (2016:2017: 2018)

Empirisch onderzoek 49 Vergelijking resultaten EIS en RIS Vlaamse databank

Wanneer het aantal resultaten van het EIS vergeleken wordt met het RIS in de parlementaire stukken van het Vlaams beleidsniveau, is er een minimaal verschil op te merken. Het

Regional Innovation Scoreboard wordt één keer meer vermeld dan het European Innovation Scoreboard. Het verschil is te verklaren doordat er meer vermeldingen zijn in

beleidsdocumenten.

Aangezien innovatiebeleid in België een geregionaliseerde bevoegdheid is, is het niet verassend dat er meer vermeldingen zijn van de regionale rangschikking dan de

rangschikking van lidstaten, het European Innovation Scoreboard. De informatie uit het Regional Innovation Scoreboard is dan ook gedetailleerder voor de Vlaamse regio.

Tabel 4: Vergelijking resultaten ”EIS” en “RIS”

Zoekterm Resultaten databank Vlaams

parlement

“European Innovation Scoreboard” + “Innovation Union Scoreboard

12

“Regional Innovation Scoreboard” 13

Zoekresultaten “Global Innovation Index” Vlaamse databank

Om een referentie te hebben of het European Innovation Scoreboard veel of juist weinig wordt opgepikt in de beleidsvoering, worden het aantal resultaten van de Global Innovation Index geanalyseerd omdat deze internationale rangschikking ook innovatie-gerelateerd is. De resultaten worden later vergeleken met het aantal resultaten van het European Innovation Scoreboard.

De zoekterm levert zeven resultaten op na eliminatie van de dubbele en irrelevante resultaten (Bijlage 6.4). Alle zoekresultaten bestaan uit parlementaire vragen waarvan het merendeel handelt over de positie van België op het vlak van innovatie (Tabel 5). Verder werd ook even op de positie van België op vlak van innovatie ingegaan bij een vraag over de hervorming van innovatie beleid. De GII wordt dus meer sporadisch ter sprake gebracht.

Empirisch onderzoek 50 Tabel 5: Resultaten “GII” in databank Vlaams parlement

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“Global Innovation Index” 10 resultaten

Unieke resultaten 7

Relevante resultaten 7

Specificatie resultaten (Incl. Jaartal)

Mondelinge vraag 5 (2013:2016(4))

Schriftelijke vraag 2 (2013:2017)

Zoekresultaten “IOI” Vlaamse databank

Zoals in het theoretisch kader vermeld is, is de Innovation Output Indicator een relatief recente rangschikking over de output van innovatie van landen. Ook hier is het interessant om te analyseren hoeveel zoekresultaten voor de IOI aanwezig zijn, om deze uiteindelijk met het aantal resultaten van het European Innovation Scoreboard te vergelijken. Er werd slechts één resultaat gevonden in de databank van de Vlaamse overheid, wat bijzonder weinig is (Bijlage 6.5). Aan deze indicator wordt duidelijk weinig belang gehecht.

Tabel 6: Resultaten “IOI” in Databank Vlaams parlement

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“Innovation Output Indicator” 1 resultaat

Specificatie resultaten (Incl. Jaartal)

Schriftelijke vraag 1 (2016)

Vergelijking resultaten EIS, GGI en IOI

Wanneer de resultaten van het European Innovation Scoreboard vergeleken worden met de regionale extensie, de Global Innovation Index en de Innovation Output Index wordt het duidelijk dat zowel het European als het Regional Innovation Scoreboard meer opgepikt worden door beleidsmakers.

Empirisch onderzoek 51

Het valt op dat de regionale extensie van het EIS de meeste resultaten in de Vlaamse

databank heeft. Dit is opnieuw te verklaren door het feit dat innovatiebeleid geregionaliseerd is waardoor het Vlaamse beleidsniveau meer belang hecht aan het Regional Innovation Scoreboard. Wanneer de resultaten van het EIS en het RIS worden opgeteld, is er een groot verschil aanwezig tussen de twee andere innovatie scoreboards.

Tabel 7: Vergelijking resultaten EIS, RIS, GII, IOI in databank Vlaams parlement

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“European Innovation Scoreboard”

+ “Innovation Union Scoreboard”

12

“Regional Innovation Scoreboard” 13

“Global Innovation Scoreboard” 7

“Innovation Output Indicator” 1

European Innovation Scoreboard +

Regional Innovation Scoreboard

Empirisch onderzoek 52 Vergelijking resultaten “PISA”

Het kan zeer interessant zijn om zoekresultaten van een scoreboard over een ander

beleidsthema te analyseren. Dit kan mogelijk helpen met het verklaren waarom het EIS veel of weinig wordt opgepikt door beleid. Aangezien de Vlaamse overheid volledig bevoegd is voor het onderwijsbeleid in Vlaanderen, kan eveneens gekeken worden hoeveel belang gehecht wordt aan het PISA-onderzoek. Het Programme for International Student Assessment (PISA) is een internationaal comparatieve analyse op initiatief van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO/OECD). PISA analyseert de leesvaardigheid, wiskundige geletterdheid en wetenschappelijke geletterdheid van 15-jarige kinderen (Vlaamse Overheid, z.d.). Het onderzoek maakt vervolgens een rangschikking van landen op basis van de resultaten. De gelijkenis met het European Innovation Scoreboard is dus zeer groot, het handelt enkel over een ander beleidsthema.

De zoekresultaten van PISA-onderzoek leveren een verassend aantal van 669 parlementaire bronnen op, waarvan 27 beleidsdocumenten. Dit is aanzienlijk meer dan de 12 resultaten van het EIS in de Vlaamse databank. Deze resultaten kunnen er op wijzen dat het PISA-

scoreboard meer opgepikt wordt door beleidsmakers, mede doordat het thema Onderwijs meer aandacht krijgt dan het thema innovatie op vlak van beleid. Deze bevinding wordt eveneens duidelijk in de regeringsverklaring van de Vlaamse Regering (Vlaamse regeringsverklaring, 2019).

Tabel 8: Zoekresultaten “PISA” in databank Vlaamse overheid

Zoekterm Databank Vlaams Parlement

“PISA” 669 resultaten Specificatie resultaten Mondelinge vraag 197 Schriftelijke vraag 60 Beleidsdocumenten 27 Verslag 284 Begroting 21

Voorstel of ontwerp van decreet 13

Voorstel resolutie 5

Motie 11

Interpellatie 12

Empirisch onderzoek 53

3.2.3 European Innovation Scoreboard: Resultaten federaal