• No results found

DISCUSSIE, CONCLUSIE, AANBEVELINGEN EN

7. Discussie

De resultaten uit dit onderzoek wijzen uit waar op gelet moet worden bij de inhoud van de interactieve video’s, welke software mogelijkheden er zijn en er wordt inspiratie geboden voor de vorm. Bij de inhoud van het literatuuronderzoek wordt voornamelijk gelet op de manier van storytelling.

De aannames dat interactie voor meer betrokkenheid zorgt en een goed geschreven persoonlijk verhaal helpt om de grondhouding beter te communiceren zijn naar verwachting gevalideerd. Er valt wat te zeggen voor de manier waarop onderzocht is hoe de praktijksituaties eruit zien. De gesprekken die gevoerd zijn waren telefonisch i.v.m. de lange afstand tussen de werknemers en Mediavisie.

Gezien alleen de werknemers van Dichterbij daadwerkelijk begrijpen hoe het er aan toe gaat in de praktijk is er voor gekozen om de inhoud van de uiteindelijke pilot te baseren op een waargebeurd verhaal. Dit verhaal is omgezet tot een eerste script dat iteratief is herschreven naar aanleiding van de feedback die is ontvangen. Alle contactpersonen vanuit Dichterbij hebben het laatste script doorgenomen en hun feedback hierop kunnen geven. Op deze feedback is het laatste script gebaseerd dat te zien is in het draaiboek.

Uit de resultaten van het onderzoek naar verschillende software om interactieve video te creëren zijn slechts opties naar voren gekomen. Hoe de software exact werkt is niet beschreven. Welke software aanbevolen moet worden is om deze reden niet met zekerheid te bepalen. Gezien er geen budget is om betaalde software te testen is dit achterwege gelaten in dit onderzoek. Ook heeft het onderzoek naar software een houdbaarheidsdatum, gezien er mogelijk nieuwe software in ontwikkeling is. In verband met gebrek aan tijd en budget is er uiteindelijk voor gekozen om de interactieve video’s op een YouTube kanaal te zetten. Uit de test bleek dat de deelnemers dit niet als onprettig ervaarden. Echter, hebben ze geen andere vorm om naar te refereren, wat een onderdeel is van de test waardoor het minder valide wordt.

Door gebrek aan tijd en de afstand tussen Mediavisie en Dicherbij is de pilot niet grondig getest op werknemers van Dichterbij. Om toch nog een beeld te krijgen van hoe de pilot wordt ontvangen zijn er een aantal deelnemers geïnterviewd en geobserveerd, waarvan één met ervaring in de zorg, één in de verstandelijk gehandicaptenzorg en één werkzaam als accountant. Hierdoor is de test minder valide. De testen zijn uitgevoerd in een thuissituatie. Wel bleek dat de deelnemer die het meest affiniteit heeft met het vak en de meeste raakvlakken heeft met de doelgroep het meest enthousiast was over de pilot.

In de vormgeving van de pilot qua filmstijlkeuzes en grafische stijlkeuzes zijn inspiratiebronnen meegenomen in het ontwerpproces. Vormgeving blijft een subjectief onderwerp en dus valt er discussie te voeren over wat de beste ontwerpkeuzes zijn. Deze keuzes zijn gemaakt in overleg met experts in het werkveld, waaronder René Reitzema, Marie-José Aalbers, Raymond Buiter, Simone Overvest, Sjoerd Hageman en Wessel Groenendijk.

8. Conclusie

In dit onderzoek is gezocht naar antwoord op de vraag:

“Hoe moet een pilot worden vormgegeven om de interne communicatie te verbeteren binnen Dichterbij die zowel inzetbaar is tijdens presentaties als online.”

Bij geen budget is het logisch om de video interactief te maken met behulp van YouTube. Eko Studio had ook een optie kunnen zijn. Voor presentaties kan er gekozen worden om de video’s interactief te maken m.b.v. PowerPoint of KeyNote. Mocht er meer budget vrij zijn voor een volgende interactieve video dan kan er gekozen worden om software als Wirewax, Adobe Captivate of Verse te gebruiken.

Om het verhaal wat te zien is in de interactieve video’s persoonlijk, betrouwbaar, herkenbaar en memorabel te maken moeten de video’s gedreven zijn door een karakter waarin de kijker zich kan identificeren. Er is gebleken dat karakters waar de kijker zichzelf in kan herkennen door 61% als betrouwbaar worden geacht. Belangrijk is dat de kijker meeleeft met het verhaal en dat de aandacht wordt vastgehouden met behulp van spanning. De aandacht wordt ook vastgehouden d.m.v. de interactieve momenten, omdat het meer betrokkenheid teweeg brengt. Door de video’s te baseren op waargebeurde praktijkverhalen van de medewerkers worden de verhalen nog herkenbaarder.

Hoe het verhaal gefilmd moet worden en dus vorm moet krijgen blijft een subjectief onderwerp.

De interactieve documentaire Geboeid is een goede inspiratiebron qua filmstijl. Om het verhaal persoonlijk te maken dient de verteller geregeld in close up te worden gefilmd. De grafische elementen die te zien zijn dienen volgens de huisstijl van Dichterbij vorm gegeven te zijn. In het draaiboek wat te vinden is in Bijlage VIII is te zien welke filmstijlkeuzes er zijn gemaakt voor de pilotversie.

Meest belangrijke is dat de grondhouding duidelijk naar voren komt in het scenario. Door een reflectiemoment toe te voegen aan het einde van het verhaal kunnen de belangrijkste punten van de grondhouding

9. Aanbevelingen

Dit onderzoek heeft uitgewezen dat interactieve video een effectieve manier is om de grondhouding te communiceren. Voor de vormgeving voor volgende interactieve video’s zijn er aanbevelingen gemaakt op drie onderwerpen: beeld, verhaal en interactie.

Beeld:

Gezien een van de vereisten was om positieve emotie als motor te gebruiken wordt aangeraden de beelden persoonlijk te maken en gebruik te maken van kleurvolle beelden. Door gebruik van close ups, komen expressies en emotie beter tot uiting. Ook bij de vraagstelling is het advies gebruik te maken van een extreme close up om zo voor meer confrontatie te zorgen.

Verhaal:

Het verhaal is het meest essentiële onderdeel van de interactieve video’s. Naar aanleiding van de gesprekken die zijn gevoerd met medewerkers van Dichterbij wordt geadviseerd de verhalen te baseren op echte verhalen uit de praktijk. Deze zouden geschreven en/of bedacht kunnen worden door medewerkers en aangepast kunnen worden door de scriptschrijver(s) van de interactieve video’s. Ook wordt aangeraden dat er een spanning wordt

opgebouwd in het verhaal. Deze spanning kan worden gecreëerd door de praktijksituatie goed te omschrijven en de twijfel van de verteller voelbaar te maken. Ten slotte wordt geadviseerd de verhalen karakter gedreven te schrijven. Door middel van de vraagstellingen forceer je de kijker zich in te leven in het hoofdkarakter.

Interactie:

De interactie in de video’s zit in de vraagstellingen die worden gesteld. Na overleg met professioneel filmmaker René Reitzema wordt geadviseerd dat de vraagstellingen niet voor de hand liggend moeten zijn, gezien doel van de video is een discussie in gang te brengen. In de gesprekken met medewerkers van Dichterbij is gebleken dat hun manier van werken verschillend kan zijn. Advies is om deze conflicterende denkwijzen in te zetten en om te vormen tot vraagstellingen. Na het gesprek met Cathryn Koster – Gottenbos is geconcludeerd dat het verstandig is een tweede vraagstelling in de video toe te voegen. Deze vraagstelling kan meer verdieping bieden, zoals meer inzicht in het eigen denkproces. Daarnaast laat het zien dat een uitdaging niet altijd direct is opgelost, maar kan worden vervolgd door nieuwe uitdagingen. Hierdoor past het beter bij de grondhouding.

Tijdens de test van de pilot is gebleken dat de actrice die is ingezet als enthousiasmerend, duidelijk en

geloofwaardig wordt ervaren. Om die reden wordt aanbevolen om in volgende interactieve video’s ook gebruik te maken van ervaren actrices of acteurs. Wel verhoogt dit aanzienlijk de kosten van het project. Een professioneel actrice kost minimaal 400 euro per dagdeel. Mocht Dichterbij toch het project willen schalen met minder budget dan zou er gekeken kunnen worden om de verhalen te laten vertellen door echte medewerkers in plaats van acteurs.

Andere aanbevelingen die vallen te overwegen zijn om dit product in te zetten bij andere zorginstellingen. Uit de test bleek dat een van de deelnemers die werkzaam is bij Zozijn in Deventer het prettig zou vinden als haar werkgever gebruik zou maken van interactieve video als hulpmiddel.

Ook wordt aanbevolen de interactieve video’s openbaar te plaatsen i.p.v. in een besloten YouTube kanaal. Dit wordt aanbevolen vanuit een commercieel oogpunt. Door middel van deze video’s krijgen verwanten, cliënten en toekomstige medewerkers een beter beeld van het werk wat wordt verricht bij Dichterbij.

10. Reflectie

De tijd vliegt voorbij. Een half jaar geleden wist ik nog niet exact wat mij te wachten stond; ik wist zelfs niet precies hoe mijn afstudeeropdracht vorm zou krijgen. Na twee weken mijn collega’s iets beter te leren kennen en wat klusjes te hebben gedaan werd bevestigd dat mijn afstudeeropdracht zou gaan draaien om het project voor Dichterbij waarin we een eerste pilotversie voor een serie interactieve video’s gingen maken.

Van motion design naar productie

In eerste instantie was ik aangenomen als stagiair motion graphic designer. Ik denk dat ik wel kan zeggen dat het afgelopen half jaar een wat vreemde wending heeft genomen. Voor dit project hebben motion graphics geen grote meerwaarde, dus moest ik mezelf aanpassen en een andere rol aannemen. Deze rol was in het begin nog niet geheel duidelijk. Ik werkte voornamelijk met René Reitzema en Marie-José Aalbers samen aan het concept voor de interactieve video’s. Op het moment dat deze rond was heb ik de verantwoordelijkheid van de productie op mij genomen. Bij Mediavisie waren ze niet schuw om verantwoordelijkheden met mij te delen, wat ik als zeer prettig heb ervaren, omdat ik me hierdoor meer gewaardeerd voelde en ik het idee heb dat ik mij hierdoor meer heb ingezet.

Werkwijze

Bij Mediavisie voeren ze niet blindweg opdrachten uit, maar wordt er gewerkt vanuit visie. Vandaar de naam. Mijn afstudeerproject was daar een uitstekend voorbeeld van. We hebben ruime tijd benut om inzicht te krijgen in Dichterbij en hun manier van werken. Ik werd meegenomen in het gehele proces, naar alle meetings en presentaties en heb op die manier kunnen leren over de opdrachtgever, maar eveneens over de manier van werken van Mediavisie. Opvallend vond ik de manier van presenteren tijdens de concept presentatie. Waar je tijdens de opleiding leert het concept te verdedigen of te pitchen, was het bij Mediavisie meer een presentatie in combinatie met overleg. Het voordeel wat hieruit werd gehaald was dat ook tijdens de presentatie er veel informatie werd gewonnen over Dichterbij en hun denkwijze. Zo zijn we weer tot nieuwe inzichten gekomen die ons hielpen bij het ontwikkelen van de pilot en tegelijkertijd mij hielpen met het ontwikkelen van mijn scriptie.

Leermomenten

Waar ik in het begin van mijn stageperiode alleen nog kon hopen dat ik zou worden betrokken in het contact met de opdrachtgever, werd ik uiteindelijk een contactpersoon voor een aantal medewerkers van Dichterbij die betrokken waren in dit project. Dit was ook nodig om mijn rol goed te vervullen. Met behulp van mijn collega’s, de betrokken medewerkers van Dichterbij en Million Miles heb ik een succesvolle draaidag weten in te plannen. Productiewerk zou ik niet als een van mijn specialiteiten beschrijven, maar toch vond ik het een goede zaak om deze rol op mij te nemen, omdat ik hierdoor mij assertiever heb moeten opstellen. Een typisch voorbeeld van uit je comfortzone gezet worden.

Ook heb ik veel geleerd van de manier van werken bij Dichterbij. Zoals René zei: “Eigenlijk zou iedereen zo moeten werken.” Ze hebben een vrije open manier van werken, waar ruimte is om activiteiten te organiseren.

Naast mijn afstudeeropdracht ben ik ook bezig geweest met andere projecten. Vooral tijdens deze projecten leerde ik van mijn collega’s om meer strategisch en als een crossmedia specialist te denken. Zo heb ik mij bijvoorbeeld bezig gehouden met het ontwerpen van huisstijlen en websites. Tijdens het ontwerpen van deze websites kreeg ik vaak van mijn collega’s als feedback dat ik rekening moest houden met hoe bepaalde stijlelementen worden ingezet op andere media, zoals social media of een mobiele applicatie.

Mijn collega’s inspireerden me vaak met hun werk, maar lieten me ook vaak inspirerend werk zien van andere bureaus, zoals Vruchtvlees (Vruchtvlees, 2020). Ze waren goed op de hoogte van relevante ontwikkelingen in ons vakgebied. Ook ik ben op de hoogte van een aantal ontwikkelingen in ons vakgebied en kwam ook met

Uitdagingen

De productie regelen voor een interactieve video is een uitdaging, maar een grotere uitdaging voor mij was het combineren van het schrijven van mijn scriptie en de andere projecten die daarnaast liepen. Naast dat ik het lastig vind om “nee” te zeggen, waren de projecten naast mijn scriptie vaak interessant en leuk om te doen; soms zelfs interessanter. Tegen het einde van mijn afstudeerstage heb ik moeten aangeven dat ik me puur moest focussen op mijn scriptie om deze af te ronden.

Zo ongeveer halverwege mijn stage werd Mediavisie Deventer overgenomen door Mediavisie Enschede. De twee vestigingen stonden los van elkaar, nadat Marie en Joost Aalbers hadden besloten allebei gescheiden te werken. Zij in Deventer en hij in Enschede. Door deze overname ontstond er wat spanning. Ikzelf heb hier tot een bepaalde hoogte buiten gestaan, maar er was een lichte onrust merkbaar bij mijn collega’s, waar ik toch wel vatbaar voor ben.

Takenpakket

Mijn stageperiode bestond uit zeer verschillend werk. Ik heb logo’s ontworpen, huisstijlen vorm gegeven, facebook posts geïllustreerd, gefotografeerd en websites ontworpen. Ik heb me bezig gehouden met frond-end development in Wordpress, gewerkt met Mailchimp, concepten vorm gegeven, de rol van geluidsman op me genomen, scenario’s uitgeschreven, medewerkers geïnterviewd, een acteur en actrices gecast, gezwommen als figurant, gefigureerd als jong ondernemer in de 90’s en meer.

Ik haal altijd het meest plezier uit het werk waar anderen u tegen zeggen en ik zelf trots op terug kijk. Persoonlijk heb ik het meest plezier gehaald uit de opdrachten waarin ik merkidentiteiten heb moeten vormgeven. Ik haalde ook plezier uit de illustratie en animatie opdrachten. Daarnaast is het prettig om af en toe weg te zijn van kantoor en hartstikke gezellig om draaidagen bij te wonen.

Klanten

De klanten waarvoor ik heb mogen werken zijn Dichterbij, ASR, De vergaderfabriek, EICAS, Galerij Rademakers, ROC, Scheer & Foppen, MKB Deventer, Solarfreezer, Gelre ziekenhuizen en de Watersnip.

Partners

Naast Mediavisie heb ik veel samengewerkt met Marc Wissink van Eventvisie die ik als collega beschouwde tijdens mijn stageperiode. De eerste helft van mijn stage zat Million Miles in ons pand waar ik ook mee heb

samengewerkt voor en tijdens mijn stageperiode. Voornamelijk met Sjoerd Hageman en Wessel Groenendijk. Verder heb ik gewerkt met werknemers van Dichterbij, met castingbureau Frisse Koppen, René Wissink van Atelier Argos en Peter Tak van xfact.

Aanbeveling

Een stage bij Mediavisie is zeker aan te bevelen. Ik kijk terug op een leerzaam, productief, maar vooral gezellig half jaar waar ik met veel plezier met mijn collega’s heb mogen werken. Ondanks mijn collega’s voor mij klaar stonden als ik ze nodig had denk ik wel dat je zelfstandig moet kunnen werken en geen probleem moet hebben om verschillende taken op je te nemen. Bij het team in Deventer ben je niet alleen illustrator of motion designer, je moet van alles wat kunnen.

LITERATUURLIJST