• No results found

Dienstbare gemeente

In document Wijk bij Duurstede Cothen Langbroek (pagina 4-7)

De VVD wil een compacte en krachtige overheid. De gemeente is de eerste ingang voor inwoners, waarbij inwoners gestimuleerd worden slimme oplossingen te verzinnen voor een bloeiende en een duurzame gemeente. We zijn continu op zoek naar minder heffingen en lagere lokale belastingen voor inwoners en ondernemingen en zoeken daarbij de beste verbinding met onze omgeving.

1.1. Waar het belang van de inwoners voorop staat

De gemeente is er voor haar inwoners en hun belang staat altijd voorop. Met eenvoudige formulieren, helder taalgebruik en overzichtelijke regels helpen we alle inwoners en ondernemers vooruit in het leven en voorkomen we wachtrijen, problemen en frustraties.

Brieven en formulieren van de gemeente zijn voor iedereen goed leesbaar en begrijpelijk.

Als gemeentelijke overheid verlenen wij onze diensten volgens de

behoorlijkheidswijzer van de Nationale Ombudsman. Daarmee presenteren wij ons als een dienstbare en betrouwbare gemeente.

De digitale dienstverlening van de gemeente is modern en van goede kwaliteit.

Inwoners kunnen hun zaken zoveel mogelijk vanuit huis regelen en wanneer het hen uitkomt gedurende 24 uur per dag.

Het stadskantoor is fysiek bereikbaar en kent openingstijden buiten kantoortijden voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. Bij vragen is het altijd mogelijk om een

medewerker te spreken in plaats van een computer.

De gemeentewerf krijgt ruimere openingstijden zodat het gemakkelijker wordt voor onze inwoners om bewust met afval om te gaan.

De gemeente zorgt ervoor dat de ICT volledig up-to-date is, zodat privacygevoelige informatie van inwoners beschermd is tegen digitale hacks en cyberaanvallen.

Wanneer er sprake is van een datalek, worden de juiste procedures gevolgd.

Een transparante overheid is het fundament voor een eerlijke overheid. De gemeente informeert inwoners over gegevens die belangrijk zijn om een oordeel te kunnen vormen over het lokaal bestuur, zoals de besteding van subsidies. Onze ambitie voor klanttevredenheid is 8.

De gemeente werkt samen met andere overheden en instanties om digitale criminaliteit zoals identiteitsfraude tegen te gaan en te bestraffen.

1.2. Waar we onze krachten bundelen voor slimme oplossingen

Om de kansen te pakken die Wijk bij Duurstede te bieden heeft, zullen inwoners, politici en de gemeente samen moeten werken. We bundelen onze krachten en werken met plezier samen om problemen op te lossen in onze eigen straat, buurt of wijk. Daarom vinden we het belangrijk dat de gemeente slimme en creatieve initiatieven van inwoners en ondernemers aanmoedigt. En bij belangrijke besluiten worden onze inwoners in een zo vroeg mogelijk stadium betrokken. Draagvlak is van groot belang.

Het enthousiasme binnen de samenleving benutten we zoveel mogelijk. Daarom zitten we initiatieven van ondernemers, verenigingen en inwoners zo min mogelijk in de weg met regels en vergunningen. We denken proactief mee met deze doeners!

We ondersteunen het nemen van maatschappelijke initiatieven.

Bij het opstellen van nieuw beleid wordt iedereen die dit direct raakt, betrokken.

Daarbij creëert de gemeente vooraf duidelijke verwachtingen om teleurstellingen achteraf te voorkomen. Zo werken we aan draagvlak en beter beleid.

Participatie betekent niet dat de grootste schreeuwers altijd gelijk krijgen. De gemeente luistert ook naar de ‘stille meerderheid’ die moeite heeft de weg naar de gemeente te vinden. Zo houden we balans bij het maken van keuzes.

1.3. Waar we verstandig met ons geld omgaan

Iedere euro belastinggeld die de gemeente uitgeeft, is en wordt opgebracht door hardwerkende ondernemers en inwoners. Dit geld moet daarom doelmatig worden besteed. We willen dat duidelijk is waar ons belastinggeld aan wordt uitgegeven.

Wij zijn voor het bevorderen van eigen woningbezit. Dit is goed voor de

leefomgeving. Daarom wordt de OZB ten hoogste verhoogd met de inflatiecorrectie.

Op termijn zien wij graag dat de woonlasten dalen naar het landelijk gemiddelde.

De hondenbelasting is een achterhaalde belasting en is daarom al in veel gemeenten afgeschaft. Ook in Wijk bij Duurstede wordt deze belasting afgeschaft.

Een grotere arbeidsparticipatie leidt ertoe, dat lokale heffingen en belastingen door een grotere groep worden opgebracht.

Kwaliteit van ambtelijk apparaat mag niet lijden onder bezuinigingen/kortingen. Deze kwaliteit betaalt zich terug.

Optimaal gebruik maken van samenwerking in de regio en subsidies

De gemeente betrekt plaatselijke ondernemers in projecten en onderhoud. Bij gelijke offertes, gaan plaatselijke ondernemers voor.

We willen dat inwoners makkelijk en snel kunnen zien welke mogelijkheden zij hebben om hun woningen te vergroten of (klimaat bestendig) aan te passen. Regels uit bestemmingsplannen zijn digitaal en actueel beschikbaar.

1.4. Waar we over de gemeentegrens heen kijken

Het leven stopt niet bij de gemeentegrens. De gemeente heeft een regionale opstelling en de blik naar buiten gericht. Om alle kansen te benutten die Wijk bij Duurstede te bieden heeft, moeten we ook kijken naar onze buurgemeenten en verder. Gemeentelijke taken kan de gemeente uitbesteden of samen met andere gemeenten uitvoeren als daarmee financieel of maatschappelijk voordeel wordt behaald. In het kader van een kostenefficiënte en effectieve overheid heeft de gemeente oog voor samenwerking met gemeenten in de regio, en medeoverheden zoals Provincie, Hoogheemraadschap en Rijk.

Het bouwen van extra woningen heeft mogelijk invloed op de verkeersdruk op de toegangswegen. Voor het verbeteren van de verkeersstroom over de N229 en andere toegangswegen stelt de gemeente zich krachtig op richting de provincie om de belangen van Wijk bij Duurstede te benadrukken.

Het opwekken van duurzame energie is een veel groter vraagstuk dan enkele het grondgebied van wijk bij Duurstede. In groter Utrechts verband werken gemeenten samen aan een visie (Regionale Energie Strategie) en worden standpunten van individuele gemeenten gerespecteerd. Wij dragen uit, dat onze prachtige gemeente met veel cultureel en landelijk erfgoed zich niet leent voor grote windturbines. Wijk bij Duurstede blijft vrij van grote windturbines.

In document Wijk bij Duurstede Cothen Langbroek (pagina 4-7)