• No results found

ALGEMENE BEPALINGEN

De bevordering is de aanstelling van een personeelslid in een functie van een graad van een ho-gere rang in overeenstemming met de indeling en rangschikking van de graden in de personeels-formatie.

Een bevordering is alleen mogelijk in een vacante betrekking van de personeelsformatie.

Voor de deelname aan een bevorderingsprocedure komen de volgende personeelsleden in aanmerking :

1° De vast aangestelde statutaire personeelsleden die aan de bevorderingsvoorwaarden voldoen, ongeacht hun administratieve toestand

2° De contractuele personeelsleden die aan de bevorderingsvoorwaarden voldoen, als ze aan één van de volgende criteria beantwoorden :

a. Ze zijn na 1 januari 2008 aangesteld na een aanwervings- en selectieprocedure als vermeld in hoofdstuk II, afdeling III en hoofdstuk III, afdelingen I en II van huidige rechtspositieregeling, en ze hebben de proeftijd beëindigd

b. Ze zijn vóór 1 januari 2008 aangesteld na een externe bekendmaking van de va-cature en een gelijkwaardige selectieprocedure als van toepassing op vava-catures in statutaire betrekkingen.

De aanstellende overheid brengt de personeelsleden van de interne vacature op de hoogte en doet een oproep tot kandidaatstelling met behulp van één of meerdere navermelde mid-delen :

- E-mail - Intranet - Interne post

- Affiche op de werkplaatsen - Personeelsblad

- Brief.

Personeelsleden die door hun werkomstandigheden geen toegang hebben tot mail of intra-net of er slechts onregelmatig toegang tot hebben, worden op de hoogte gebracht met be-hulp van een brief en/of affiches op de werkplaats. Personeelsleden die vanwege hun afwe-zigheid geen kennis kunnen nemen van de vacature binnen de termijn nodig voor de indie-ning van de kandidaturen, worden per post op de hoogte gebracht van de vacature.

Het vacaturebericht vermeldt :

1° De functiebenaming en de functiebeschrijving 2° De salarisschaal

3° De bevorderingsvoorwaarden 4° De selectieproeven

5° De wijze waarop de kandidaturen moeten worden ingediend en de uiterste datum voor het indienen van de kandidaturen

6° Het interne contactpunt waar meer informatie kan worden verkregen over de vacante betrekking en over de arbeidsvoorwaarden.

Tussen de bekendmaking van de vacature en de uiterste datum voor de indiening van de kandidaturen, verlopen minstens 15 kalenderdagen. De algemeen directeur bepaalt de termijn voor de indiening van de kandidaturen rekening houdend met die algemeen gelden-de minimale termijn. Als met toepassing van het tweegelden-de lid gelden-de bekendmaking per post ge-beurt, dan geldt de datum van de verzending per post voor alle kandidaten als datum van bekendmaking van de vacature.

De datum van de verzending van de kandidatuur wordt beschouwd als de datum waarop de kandidatuur is ingediend. Voor de datum van verzending geldt, naargelang van het geval, de datum van de poststempel, van het faxbericht of van het mailbericht.

De datum van de afgifte van de kandidatuur wordt beschouwd als de datum waarop de kandidatuur is ingediend. Bij afgifte wordt de kandidatuur voor ontvangst getekend. De datum van ondertekening voor ontvangst wordt beschouwd als de datum van indiening van de kandidatuur.

Het personeelslid krijgt in elk geval een ontvangstbewijs van zijn kandidatuur.

De aanstellende overheid beoordeelt de geldigheid van de ingediende kandidaturen, behalve als de gemeenteraad de aanstellende overheid is. In dat geval beoordeelt het college van burge-meester en schepenen de geldigheid.

Alleen kandidaten die voldoen aan de bevorderingsvoorwaarden, worden toegelaten tot de selec-tieprocedure. Voor de aanvang van de selectieprocedure worden de kandidaten die niet tot de selectieprocedure worden toegelaten er schriftelijk van op de hoogte gebracht dat ze geweigerd zijn, met vermelding van de reden daarvoor.

Om voor bevordering in aanmerking te komen moeten de kandidaten : 1° Een minimale anciënniteit hebben

2° Een gunstig evaluatieresultaat gekregen hebben voor de laatste periodieke evaluatie

3° Als de functie een beschermde titel behelst of een gespecialiseerde functie is, het diploma of één van de diploma's hebben die gelden bij aanwerving

4° Slagen voor een selectieprocedure.

Onder anciënniteit vermeld in 1° wordt verstaan : ofwel dienstanciënniteit, ofwel niveauanciënni-teit, ofwel graadanciënniteit ofwel een combinatie van die anciënniteiten.

DE SELECTIE

Stap 1

Opmaak of aanpassing van de functiebeschrijving aan het gewenste functieprofiel.

Stap 2

Aanstellen van een jury, bestaande uit ten minste drie leden, te kiezen uit:

- 1ste of 2de evaluator van de kandidaat - deskundigen

- een deskundige in de personeelsselectie

De jury engageert zich om niet enkel te “selecteren”, maar ook actief deel te nemen aan de coa-ching van de kandidaat naar de functie toe.

Stap 3

De competentiebepaling gebeurt op basis van:

1. een vooraf door de kandidaten ingevuld CV-formulier;

2. een specifieke evaluatie aan de hand van de functiebeschrijving van de vacature en uitgevoerd door de jury;

3. een assessment aan de hand van de functiebeschrijving van de vacature en uitgevoerd door een erkende personeelsdeskundige. Het assessment heeft een adviserende functie.

De competentiebepaling is een element in de selectie van de kandidaten naast de andere selectie-techniek(en).

Selectiegesprek:

Het selectiegesprek dient voornamelijk te toetsen of een minimum aan vaardigheden aanwezig bij de kandidaat om aan de verdere procedure te kunnen deelnemen. In het gesprek wordt de kennis van de kandidaat niet expliciet bevraagd. Het selectiegesprek gebeurt op basis van een vooraf-gaandelijke competentiebepaling. Het selectiegesprek bestaat uit een gestructureerd interview waarbij de ontwikkelde competenties getoetst worden aan de vereiste competenties voor de nieuwe functie. Het geeft eveneens informatie over:

o gedragsindicatoren o motivatie

o belangstellingssferen Stap 4

Uit het selectiegesprek volgt een rapport, waarin staat:

o Of de kandidaat in aanmerking komt voor verdere deelname aan de procedure – dit gebeurt onder de vorm van een quotering gunstig/ongunstig.

o Welke competenties de kandidaat verder dient te ontwikkelen om de functie waar te nemen.

o Hoeveel tijd het bevorderingstraject in beslag zal nemen.

o Hoe de kandidaat deze competenties dient te ontwikkelen, met andere woorden welk traject de kandidaat verder dient af te leggen.

o Welke opdracht de kandidaat dient uit te voeren tijdens het doorlopen van het tra-ject.

Stap 5 Traject :

Het traject dat de kandidaat dient af te leggen wordt opgesteld door de jury, bevestigd door het college (die de middelen hiertoe dient te voorzien) en teruggekoppeld aan de kandidaat. De te-rugkoppeling naar de kandidaat gebeurt in een coachingsgesprek tussen de 1ste en/of 2de evalu-ator en de kandidaat.

Het af te leggen traject kan bestaan uit een combinatie van:

o Vorming, opleiding en/of training o Coaching door de jury

o Het leren van collega’s uit andere gemeenten door gesprekken, interview en/of overleg

o Het meedraaien in een of meerdere andere besturen voor een bepaalde periode o Het meedraaien in een privé-organisatie voor een welbepaalde periode

Tijdens het doorlopen van het traject wordt minimaal 1 coachingsgesprek gehouden en minimaal 1 tussentijds gesprek met de volledige jury. Afspraken hieromtrent worden eveneens opgenomen in het oorspronkelijk juryrapport.

Stap 6

Tussentijds gesprek:

Tussentijds brengt de kandidaat verslag uit aan de jury over de genomen stappen, het leerpro-ces, eventuele bijkomende behoeften.

Het tussentijds gesprek dient om:

o Na te gaan welke stappen werden ondernomen

o Hoever de kandidaat gevorderd is in zijn/haar leerproces o Bij te sturen

o Te coachen

Aan de hand van dit gesprek kan de jury eventueel het rapport, de timing en/of het traject bijstu-ren.

Stap 7

Eindbeoordeling:

De eindbeoordeling gebeurt op basis van :

o verslaggeving bij de uitvoering van de opdracht door de kandidaat: het resultaat kan worden aangetoond in een schriftelijk verslag, door het presenteren van het werkstuk of in het hiernavolgend vernoemd gesprek

o een gestructureerd gesprek met de kandidaat o De jury dient te oordelen:

o of de kandidaat geëvolueerd is tijdens het doorlopen van het traject

o of de kandidaat geschikt is om de functie uit te oefenen: beschikt de kandidaat over de wenselijke persoonskenmerken, attitudes en competenties?

De jury wordt eveneens gevraagd een advies uit te brengen over de verdere opvolging van de kandidaat. Dit advies kan door het bestuur gebruikt worden tijdens coachingsgesprekken, bij het uitstippelen van een vormingstraject voor de kandidaat,… .

De geslaagde kandidaten behouden het voordeel van hun selectieresultaat en blijven op basis daarvan in aanmerking komen voor een bevordering in een functie van de graad waarvoor ze geslaagd zijn en worden voor een maximale duur van 3 jaar opgenomen in een bevorderingsre-serve voor een bevordering in een functie van de graad waarvoor ze geslaagd zijn.

De aanstellende overheid bepaalt bij de openverklaring van de functie zijn keuze en bij keuze voor de vaststelling van een bevorderingsreserve stelt ze de duur van die bevorderingsreserve vast binnen het maximumaantal jaren vermeld in het eerste lid.

DE ALGEMENE EN SPECIFIEKE BEVORDERINGSVOORWAARDEN

De algemene en specifieke bevorderingsvoorwaarden worden opgenomen in de bijlage II van hui-dige rechtspositieregeling - Algemene en specifieke aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden.

DE PROEFTIJD VAN HET PERSONEELSLID NA BEVORDERING

De proeftijd na bevordering beoogt de inwerking van het personeelslid in zijn nieuwe functie en stelt de aanstellende overheid in staat de geschiktheid van het personeelslid voor de

nieuwe functie te verifiëren. De leidinggevende van het personeelslid zorgt in overleg met de algemeen directeur voor de actieve inwerking van het personeelslid in zijn nieuwe func-tie.

De duur van de proeftijd is dezelfde als de duur van de proeftijd bij aanwerving in de func-tie.

De artikelen over de evaluatie van de proeftijd met het oog op de vaste aanstelling in statutair verband zijn van overeenkomstige toepassing op de proeftijd na bevordering, met uitzondering van het ontslag. Het vast aangestelde statutaire personeelslid dat na een bevordering een on-gunstig evaluatieresultaat krijgt bij afloop van de proeftijd, wordt opnieuw aangesteld in zijn vori-ge functie of in een andere vacante functie van zijn vorivori-ge graad, indien zijn vorivori-ge functie niet meer vacant is.

HOOFDSTUK XVI DE VERVULLING VAN EEN VACATURE DOOR INTERNE

In document RECHTSPOSTIEREGELING GEMEENTEPERSONEEL (pagina 63-69)