Het is oké om te falen, ook al zeggen anderen van niet Vergelijk jezelf niet steeds met anderen

Zoek hulp van mensen die jou begrijpen én je kunnen helpen

Welke tip heb je voor onderpresteerders?

“Doorzetten, doorbijten, vechten en altijd blijven gaan. Ik heb zelf momenten gehad waar ik het gevoel had dat ik letterlijk aan de grond genageld stond en nooit meer vooruit zou geraken. Er zijn dagen geweest waar ik wilde opgeven en er alles aan zou doen om mensen gelijk te geven dat ik het inderdaad ‘niet kan’… Maar op een bepaald ogenblik wint levenslust het wel van al die zware bagage en besef je gewoon dat hoe moeilijk het ook is, iedereen uiteindelijk een bepaald doel in zijn leven bereikt.

Al dat falen, of beter gezegd onderpresteren, heeft mij geleerd dat als ik hard genoeg werk, ik altijd zal bereiken wat ik wil. Dat wil niet zeggen dat ik nooit meer zal falen, maar ik zal altijd wel weer opstaan.

Voor mijn ingangsexamen heb ik deze zin in mijn portfolio gezet, en het was zeker een spraakmaker: “Ik ben geweldig goed in falen. Maar ook in daarna weer opstaan.”

Mijn tip voor jou: Het is oké om te falen, ook al zeggen velen van niet.” J.D.

120

“Als tip zou ik kunnen meegeven, vergelijk jezelf niet met andere uit je directe omgeving die wel goed presteren, jouw tijd komt nog wel. Zoek misschien een bezigheid/hobby waar jij in uitblinkt en als je daar dan die klik hebt gemaakt dan komt die er mogelijk vanzelf ook in de school.

Kies ook een omgeving uit waar jij je goed voelt, als dat goed zit en in de vriendengroep dan zal je van zelf ook beter presteren. Blijf dus niet te hard op de achtergrond in de klas, laat je op een positieve manier opmerken aan je klasgenoten zodat zij jou ook zullen steunen doorheen het schooljaar.

Mijn tip voor jou: vergelijk jezelf niet steeds met anderen.” R.S.

“Hoe lastig het ook klinkt, geef niet op! Ik heb vaak gehoord: "het wordt beter als je ouder bent." En iedere keer dacht ik dat de personen die mij dit zeiden onmogelijk zouden kunnen snappen wat er in mij omging of wat het eigenlijke probleem was. Of ze dat op dat moment wel deden is irrelevant. Hun boodschap was correct. Het wordt beter als je ouder wordt.

En hoe moeilijk het soms is om verder te doen. Geef je niet gewonnen.

Jij leeft voor jezelf, en niemand mag zo ver duwen dat jij het niet meer ziet zitten. Geef daar niet aan toe, blijf vechten voor jezelf en voor je toekomst, want jij bent dat waard. Je hoeft dit niet alleen te doen, omring je met mensen die je verstaan en kunnen helpen. Alleen kan je veel, maar met hulp is alles makkelijker. En hoe makkelijker het is, hoe sneller jij uit de shit raakt.

Mijn tip: zoek hulp van mensen die jou begrijpen én je kunnen helpen.” K.V.G.

121 Tips voor de leerkracht, coach

“Hou vol! Want voor sommigen ben jij hun laatste hoop, velen hebben maar één iemand nodig die wil volhouden en bereid is voor hun te vechten. Geef niet op, iedereen heeft talenten ook als die het zelf nog niet weet.

Mijn tip: help ze bij het ontdekken van hun talenten.” J.D.

“Een tip voor de leerkracht: ga subtiel om met de onderpresteerder, hij zal zich waarschijnlijk schamen wegens zijn resultaten. Spreek hem dus nooit voor de hele klas aan maar neem hem apart. Zeg ook niet gewoon dat hij veel beter moet presteren maar geef complimentjes en zeg bijvoorbeeld: "Rik, soms hoor je bij de beste van de klas maar soms laat je het ook eens afweten, zullen we samen naar een

oplossing zoeken zodat je altijd bij de beste hoort?” Zo weet de leerling dat hij er niet alleen voor staat en is de wil groter om zichzelf te

verbeteren. Ook zo’n takenbundel waar ik het daarnet over had kan een oplossing zijn.

Mijn tip: ga subtiel om met de prestaties.” R.S.

“Er moet gezorgd worden voor verbinding tussen alle partijen, het gaat daarbij niet om ‘tegen te zijn’ of ‘gelijk willen hebben’ want daar zet je geen constructieve stappen mee.

Mijn tip: gelijk om welk kind of jongere het gaat, ga zonder oordelen op zoek naar de stappen die in respect voor het kind gezet kunnen worden.” T.B.

“Geef nooit op, ook al moet je als enige leerkracht/coach die ene student verdedigen op een klassenraad, dat is jouw taak als leerkracht. Ik denk dat leerkrachten vaak de impact die ze hebben onderschatten. Als je gewoon respectvol, correct en begripvol bent, ga je automatisch hetzelfde terugkrijgen van die leerling. Zolang jij niet opgeeft, zal jouw leerling dat ook niet bij jou doen. Onthoud dat een kind niet van nature slecht is, ze hebben wel eens een slechte dag.

Mijn tip: jij hebt invloed, je bent waardevol.” K.V.G.

122

In document De slimme Onderpresteerder: haal eruit wat erin zit. Een handleiding voor meer leerresultaat (pagina 119-122)