• No results found

burgerlijke staat, Ongehuwd jaren sport beoefend, 22

HOOFDSTUK 5 CONCLUSIES & DISCUSSIE

5.1 Conclusies

Omdat er in dit onderzoek gebruik is gemaakt van semigestructureerd diepte interviews zal het niet mogelijk zijn om conclusies te trekken over statistische gegevens van de gehele populatie.. Wel kunnen conclusies getrokken worden over de ervaring van de bezoekers met skateparken en de beweegredenen om te stoppen met de sport, aangezien dit belevingen van de respondent zijn, waarvoor de onderzoeksmethode zich leent (Verhoeven, 2007).

Alle respondenten waren tevreden over het skatepark waar zij in het verleden hebben geskateboard.

De respondenten zijn allen, ondanks dat zij tevreden waren over het skatepark, gestopt met het beoefenen van de sport. Hierdoor kan er geconcludeerd worden dat klanttevredenheid een kleie tot geen rol speelt in de besluitvorming te stoppen met skateboarden. Dit is opmerkelijk aangezien de organisatie heeft aan heeft gegeven dat zij dacht dat de klanttevredenheid een belangrijke factor zou zijn in de beslissing te stoppen met skateboarden.

De factoren die wel van invloed zijn op het stoppen met skateboarden zijn verschillend in de 2 leeftijdscategorieën. De conclusies worden daarom ook in deze 2 leeftijdscategorieën behandeld.

Jonger dan 20 jaar

Bij respondenten jonger dan 20 jaar zijn de voornaamste redenen te stoppen met skateboarden vrienden stopten, andere vrijetijdsbesteding en te druk met school/werk/familie met als

voornaamste reden om te stoppen laatstgenoemde. Deze drie redenen samen zijn een ruime meerderheid van de beweegredenen te stoppen met skateboarden in de leeftijdscategorie jonger dan 20 jaar.

Het triade model laat zien dat als één van de assen (Motivatie, Capaciteit en Gelegenheid) laag is, dat het gewenste gedrag (in dit onderzoek; het doorgaan met skateboarden) niet wordt vertoond (Poiesz, 1999). De respondenten geven bijna allemaal aan dat zij de skatesport nog steeds interessant vinden, er is dus niets op te merken aan deze as van het Triade Model. Bij een deel van de respondenten ligt het stoppen met skateboarden aan de capaciteit, met als grootste reden dat vrienden stoppen met skateboarden.

Echter, het grootste deel van de respondenten geeft aan dat het stoppen met skateboarden aan de gelegenheid ligt. De voorkomende redenen daarbij was dat zij het te druk kregen met andere

bezigheden of voor een andere vrijetijdsbesteding hebben gekozen. In de sportersmonitor 2012 (GfK, 2012) wordt gesteld dat de meest voorkomende reden voor het stoppen met sporten de combinatie met werk/studie/school te veel werd. Dit komt redelijk overeen met de uitkomst van het onderzoek.

Opvallend is dat in de sportersmonitor 2012 (GfK, 2012) als veel voorkomende reden om te stoppen met sporten, het niet meer leuk vinden van de sport, wordt genoemd. Bij de skatesport wordt deze reden in veel minder genoemd als reden te stoppen met het beoefenen van de sport.

44

Hieruit kan worden geconcludeerd dat de personen die stoppen met skateboarden de sport nog wel leuk vinden maar dat het voornamelijk door tijdsnood en de keuze voor een andere tijdsbesteding komt dat de skateboarders jonger dan 20 stoppen met het beoefenen van de skatesport.

Ouder dan 20 jaar

Bij respondenten ouder dan 20 jaar wordt als voornaamste reden om te stoppen met skateboarden blessures genoemd, de twee opvolgende redenen zijn; Andere vrijetijdsbesteding en te druk met school/werk/familie. Deze redenen samen zijn goed voor een zeer ruime meerderheid van de redenen te stoppen met skateboarden.

Het is interessant dat blessures als meest voorkomende reden wordt genoemd, in de

sportersmonitor 2012, wordt deze reden pas vanaf 45 jaar het meest genoemd (GfK, 2012), de oudste respondent in dit onderzoek was 38 jaar. De reden “lichamelijke problemen/ziekte/blessures”

beslaat 27% van de gegeven antwoorden in de leeftijdsgroep 24-44 jaar in de sportersmonitor 2012.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat skateboarden lichamelijk erg intensief is en dat veel personen stoppen met het beoefenen van de sport doordat zij het lichamelijk niet meer aan kunnen.

Naast blessures worden “andere vrijetijdsbestedingen’’ en “te druk met met school/werk/familie”

genoemd als redenen te stoppen met skateboarden. Deze redenen liggen lager dan bij sporten in het algemeen (GfK, 2012), dit zal voornamelijk komen dat de reden “blessures” meer genoemd wordt dan bij sporten in het algemeen.

Skateparken

Ook al heeft de klanttevredenheid geen invloed op de besluitvorming te stoppen met skateboarden is er middels dit onderzoek wel inzicht verkregen in wat belangrijke zaken zijn voor skateboarders in een skatepark.

Service kwaliteit

Een grote meerderheid van de respondenten geeft aan dat zij de service kwaliteit die geleverd wordt vanuit het skatepark belangrijk vinden. Als belangrijkste aspect van de service kwaliteit komt

empathie naar voren. Het is dus voor de respondenten belangrijk om als individu gezien te worden en zo behandeld te worden. Dit ligt in de lijn met de persoonsomschrijving over de bezoekers van Ladybird Skatepark die door de organisatie werd geleverd. Dit laat zien dat de relatie tussen de werknemers en bezoekers van het skatepark belangrijk is voor de bezoekers.

45 Sfeer

Van de respondenten geeft net iets meer dan de helft aan dat zij de sfeer in het skatepark belangrijk achten. Sfeer is een combinatie van de persoonlijke factoren van de bezoeker en in welke emotionele staat de bezoeker verkeerd, en situationele factoren; hoe de interactie tussen de bezoekers is Bij respondenten jonger dan 20 jaar vindt de ruime meerderheid de sfeer in het skatepark belangrijk. Bij respondenten ouder dan 20 jaar vindt net minder dan de helft de sfeer in het skatepark belangrijk.

Dit verschil is opmerkelijk en laat zien dat de groep jonger dan 20 jaar de sfeer belangrijker vindt. Een verklaring hiervoor is dat jongeren meer op zoek zijn naar een sociaal aspect in het skatepark,

waardoor de andere bezoekers belangrijker zijn dan bij respondenten ouder dan 20 jaar. De laatstgenoemde respondenten bezoeken voornamelijk het skatepark voor de skatebaan en minder om het skatepark er om heen waar meer sociale interacties plaatsvinden.

Skatebaan

Van de respondenten geeft een meerderheid aan dat zij de skatebaan een belangrijk aspect van het skatepark vinden. De skatebaan is het product dat geleverd wordt door de organisatie en uiteindelijk hetgeen waar de skateboarders voor betalen.

Net als bij de sfeer in het skatepark is er een sterk verschil te zien het belang van de skatebaan. Bij respondenten jonger dan 20 jaar is de skatebaan voor net minder dan de helft van de respondenten belangrijk. Bij respondenten ouder dan 20 jaar is de skatebaan voor bijna alle respondenten

belangrijk.

Dit, gecombineerd met het belang van de sfeer in het skatepark, laat zien dat oudere skateboarders voornamelijk voor het skaten zelf komen en daarom ook de kwaliteit van de skatebaan belangrijk vinden en de sfeer minder belangrijk.

Voor skateboarders jonger dan 20 jaar is niet de skatebaan het meest belangrijk maar juist de sfeer in het skatepark. Dit laat zien dat jongeren vaker komen voor het sociale aspect van het skatepark en minder voor de skatebaan zelf.

Als deze zaken gecombineerd worden (redenen om te stoppen en welke zaken belangrijk zijn in het skatepark) ontstaat het beeld dat;

Skateboarders onder de 20 jaar vinden de sfeer in het skatepark belangrijk, dit kan er ook toe leiden dat zij sneller geneigd zijn om te vetrekken als zij deze sfeer niet meer ervaren.

Skateboarders boven 20 jaar vinden de skatebaan en daarmee misschien ook de sport zelf

belangrijker vinden dan de sfeer in het skatepark. Zij stoppen daardoor ook vaker omdat ze de sport lichamelijk niet meer aan kunnen dan dat ze gekozen hebben voor een andere vrijetijdsbesteding.

46

In beide leeftijdsgroepen gaven de skateboarders aan dat ze het te druk kregen met andere zaken (school/werk/familie). De mate waarin dit een reden was, was in beide groepen ongeveer gelijk. Dit kan er op wijzen dat als er een grote verandering plaats vind in het leven van de skateboarders, bijvoorbeeld de overgang van basisschool naar middelbare school of de omschakeling van student naar werken, zij besluiten te stoppen met de skatesport. Deze reden wordt echter niet bijzonder vaak genoemd als reden om te stoppen met skateboarden.

Samenvatting

Klanttevredenheid heeft een kleine tot geen invloed op het stoppen met skateboarden. De redenen om te stoppen met skateboarden zijn sterk verschillend tussen de 2 leeftijdsgroepen (onder 20 en boven 20). Daarnaast is er ook een verschil te zien in de eisen aan het skatepark. Uit de resultaten blijkt meer skateboarders onder 20 jaar de sfeer in het skatepark belangrijk vinden dan

skateboarders boven 20 jaar. Daar tegenover staat dat meer skateboarders boven 20 jaar de skatebaan belangrijk vinden. Hieruit kan worden geconcludeerd dat skateboarders onder 20 jaar de sfeer in het skatepark belangrijker vinden dan het skateboarden zelf en dat skateboarders boven 20 jaar het skateboarden belangrijker vinden dan de sfeer in het skatepark. De meerderheid in beide leeftijdsgroepen vind de service kwaliteit belangrijk.

Het blijkt dus dat klanttevredenheid weinig tot geen invloed heeft op de beslissing te stoppen met skateboarden in tegenstelling met wat de organisatie verwachtte. Er zijn grote verschillen in de beweegredenen te stoppen met skateboarden tussen de 2 leeftijdscategorieën van bezoekers (onder 20 jaar en boven 20 jaar). Naast de verschillen aan beweegredenen te stoppen met skateboarden zijn er ook duidelijke verschillen te observeren in de zaken die belangrijk zijn voor de respondenten in een skatepark. Skateboarders onder 20 jaar lijken zich meer te richten op de sfeer in het skatepark dan skateboarders boven 20 jaar. Daartegenover staat dat skateboarders boven de 20 jaar de skatebaan een belangrijker aspect van het skatepark vinden dan skateboarders onder 20 jaar.

Dit kan er op wijzen dat skateboarders onder 20 jaar meer focus leggen op de sfeer in het skatepark en minder belang hechten aan het skateboarden zelf. Skateboarders boven 20 jaar lijken meer bezig te zijn met het beoefenen van de sport dan met de sfeer in het skatepark en vinden het vaker belangrijk dat de skatebaan aan de eisen voldoet.

De meerderheid van de respondenten geven aan dat ze de kwaliteit van de service vanuit het skatepark belangrijk vinden met als voornaamste aspect aan de service de empathie vanuit het skatepark. Dit komt overeen met de persoonsomschrijving die vanuit de organisatie is aangeboden.

47 5.2 Discussie

Tijdens de interviews is er geen enkele respondent niet tevreden geweest over het skatepark waar hij kwam. Het zou fijn zijn geweest om een aantal respondenten te hebben geïnterviewd waarbij dit wel het geval zou zijn geweest om zo een breder beeld te hebben. Echter, de respondenten zijn

willekeurig gekozen dus het beeld dat ontstaan is, is wel compleet, de reden klanttevredenheid komt niet tot zelden voor.

De leeftijdsgroepen die zijn gebruikt lopen niet precies gelijk met de leeftijdsgroepen uit de

sportersmonitor 2012 (GfK, 2012). Dit kan er voor zorgen dat de gegevens niet helemaal met elkaar te vergelijken zijn.

48

HOOFDSTUK 6 AANBEVELINGEN

6.1 Aanbevelingen

Uit de conclusies van het onderzoek vloeien een aantal aanbevelingen voort. De belangrijkste van deze aanbevelingen zal in dit hoofdstuk in detail uitgelegd worden, de andere aanbevelingen zullen kort worden omschreven. De organisatie kan deze aanbevelingen overnemen en in de praktijk uitvoeren.

Vervolg onderzoeken

Vervolg onderzoek 1:

Uit het onderzoek is gebleken dat de sfeer in het skatepark en de service kwaliteit belangrijke aspecten zijn voor de tevredenheid over het skatepark in de leeftijdscategorie onder 20 jaar, in de leeftijdscategorie boven de 20 zijn de voornaamste aspecten de skatebaan en wederom de service kwaliteit. De aanbeveling voor een vervolg onderzoek is dan ook deze aspecten te meten zoals ze op dit moment bij Ladybird Skatepark zijn. De uitkomst van dit vervolg onderzoek zal laten zien hoe de bezoekers de aspecten die belangrijk zijn voor de tevredenheid waarderen. Als hieruit blijkt dat de bezoekers één of meerdere van deze aspecten beneden verwachting waarderen doet de organisatie er verstandig aan er werk van te maken dat deze aspecten op het niveau komen die de bezoekers verwachten. Bovendien kan zo gemeten worden of de tevredenheid van bezoekers consistent blijft.

Vervolg onderzoek 2:

Daarnaast is gebleken dat een belangrijke reden om te stoppen met skateboarden voor

skateboarders boven 20 jaar het last hebben van blessures is. De organisatie zou er verstandig aan doen te onderzoeken welke blessures het vaakste voorkomen bij skateboarders en welke

mogelijkheden er bestaan om deze blessures te voorkomen. Tevens zouden zij kunnen kijken hoe deze blessures het beste behandeld kunnen worden zodat de mogelijkheid eventueel toch nog bestaat om te skateboarden.

49 Aanbevelingen organisatie

Ook al heeft klanttevredenheid geen invloed op de besluitvorming te stoppen met skateboarden is het belangrijk om voor de bezoekers aan het skatepark een zo prettig mogelijke omgeving te creëren waar de bezoekers kunnen skateboarden.

Service kwaliteit

Beide leeftijdscategorieën geven aan dat de kwaliteit van de service belangrijk is in de tevredenheid over een skatepark. Het advies is dan ook op te blijven letten dat de kwaliteit van de service aan de verwachtingen van de bezoekers voldoet. Van de 5 aspecten van klanttevredenheid blijkt empathie het belangrijkste te zijn voor skateboarders. Het is belangrijk voor de skateboarders dat ze gezien worden als individu en zo ook behandeld worden door de werknemers van de organisatie. Een mogelijkheid om dit gevoel van empathie te verhogen is regelmatig met de bezoekers te praten, hoe het skateboarden is gegaan en hoe ze zich voelen. Door dit te doen zal de bezoeker een hoger gevoel van empathie hebben en zich comfortabel voelen in het skatepark.

Sfeer

Skateboarders in de leeftijdscategorie onder 20 jaar vinden de sfeer in het skatepark belangrijk. Het is dan ook verstandig voor de organisatie om de sfeer zo prettig mogelijk te maken. De organisatie heeft niet overal invloed op, bijvoorbeeld op de emotionele staat van de bezoeker en op de interactie tussen de bezoekers. De emotionele staat van de bezoeker zou, indien deze negatief is, kunnen worden beïnvloed door de persoonlijke gesprekken zoals hiervoor genoemd. Verder kunnen er, indien er problemen zijn in de interactie tussen de bezoekers, sancties worden uitgedeeld als een bezoeker zich herhaaldelijk negatief uit naar andere bezoekers. Een voorbeeld hiervan zou zijn dat de toegang tot het skatepark een periode ontzegd wordt.

Skatebaan

Skateboarders in de leeftijdscategorie “boven 20 jaar” vinden de skatebaan zelf een belangrijk aspect. Het is verstandig voor de organisatie om te kijken of de skatebaan aan de wensen van de bezoekers voldoet en, indien dit niet het geval is, de skatebaan aan te passen aan de wensen van de bezoekers. Daarnaast kunnen er onderdelen van de skatebaan met enige regelmaat worden

veranderd om zo gewenning en het missen van nieuwe uitdagingen in het skatepark te voorkomen.

50 6.2 Concept

Ladybird Master Class Aanleiding;

Skateboarders onder 20 jaar vinden de sfeer in het skatepark het belangrijkste aspect van de

tevredenheid over het skatepark. Hierdoor wordt het gevaar gelopen dat, als de sfeer niet meer naar wens is in het skatepark, de skateboarders besluiten te stoppen met het beoefenen van de sport.

Analyse;

In de appendix is een volledige omschrijving van Ladybird Skatepark te vinden, hieronder volgt een samenvatting van de omschrijving;

Stichting Hall of Fame Next

Ladybird Skatepark is onderdeel van de stichting “Hall of Fame Next”. Hall of Fame Next is een stichting die zich inzet voor de talentontwikkeling van jongeren in Tilburg en een breed scala aan activiteiten. De stichting omschrijft zichzelf als een “cultuur fabriek”; : een plaats waar een veelvoud aan activiteiten op cultureel/sociaal/educatief gebied te vinden zijn. (Stichting Hall of Fame Next, 2012)

Ladybird Skatepark

Ladybird Skatepark is onderdeel van de stichting maar heeft een eigen identiteit, het skatepark is opgericht door een groep vrienden. Zij kraakten een pand in Tilburg en vestigde aldaar het eerste Ladybird Skatepark. Dit mocht echter niet van lange duur zijn en zij moesten een aantal keer verhuizen. Na de op één na laatste verhuizing werd besloten om naar een skatepark ook een

omgeving te creëren waar jongeren zichzelf konden ontwikkelen. Dit resulteerde in de oprichting van de stichting; Hall of Fame Next.

Missie Ladybird Skatepark:

Ladybird Skatepark biedt een kwalitatief hoogstaande plek aan voor jong en oud waar zij de skatesport kunnen beoefenen, zichzelf ontwikkelen en ontspanning kunnen vinden.

Visie Ladybird Skatepark:

Ladybird Skatepark ziet een toekomst voor zich waarin op internationaal niveau de skatesport het zelfde aanzien geniet als andere topsporten.

51 Kernwaarden Ladybird Skatepark

- Passie

o Ladybird skatepark gelooft dat passie voorop staat in alles wat men doet. De passie voor het skateboarden of de hele cultuur zien zij als bron waar de energie van de bezoeker vandaan komt.

- Creativiteit

o Niet alleen creativiteit in het skateboarden maar ook in manier van leven en manier van handelen wordt door Ladybird Skatepark sterk gewaardeerd. Enkel door creativiteit kan een mens groeien, op wel gebied dan ook.

- Do it Yourself

o In de omgeving waarin Ladybird Skatepark is ontstaan is de organisatie vrijwel altijd noodgedwongen geweest om zaken zelf aan te pakken. Zaken waar de organisatie in het begin geen weet van had zijn uitgegroeid tot sterktepunten binnen de

organisatie. Juist door altijd zelf aan de slag te moeten en niet de mogelijkheid te hebben een externe organisatie in te huren is heeft de organisatie een sterke fundering gecreëerd met vele getalenteerde personen die werkzaam zijn voor de organisatie.

- Talentontwikkeling

o Een onderontwikkeld talent is een grote zonde. De organisatie geloofd dat iedereen ergens een talent voor heeft en zal zich op welke manier dan ook inzetten om de talenten van de skaters, vrijwilligers of bezoekers te optimaliseren.

- Eigenzinnig

o De organisatie geloofd dat niemand wijzer geworden is van altijd alles volgens het boekje te doen. Juist door nieuwe manieren te zoeken om problemen op te lossen kan er een echte identiteit gecreëerd worden.

52 Concept Omschrijving

“Ladybird Masterclass; Learn from the best”

Het concept zal bestaan uit een serie lessen van bekende skateboarders in de Nederlandse en buitenlandse skateboard wereld. Iedere les zal gegeven worden door een bekende Nederlandse skateboarder en een bekende skateboarder uit het buitenland. Voorafgaand aan de lessen zal er gekeken worden of de bekende skateboarders in staat zijn goed les te geven. Indien dit niet het geval is, zal een skate docent van Ladybird Skatepark helpen met het voorbereiden van de lessen.

Geïnteresseerde skateboarders kunnen zich via de website van Ladybird Skatepark inschrijven om deel te nemen aan de lessen. Als het animo voor de lessen te groot blijkt te zijn zal er gebruik gemaakt worden van een lotingsysteem.

De focus zal tijdens de lessen liggen op het leren van nieuwe tricks (de kunsten die men kan op het skateboard) en het verbeteren van de tricks die de deelnemende leerling skateboarders al kunnen.

Door de focus te verschuiven naar de professionalisering van de sport zullen de deelnemers in de toekomst minder snel geneigd zijn te stoppen met skateboarden omdat vrienden de sport niet meer beoefenen of dat ze de sfeer in het skatepark niet fijn vinden. De invulling van de les zal afhankelijk zijn van de docerende skateboarders, de grote en niveau van de groep leerling skateboarders en de

Door de focus te verschuiven naar de professionalisering van de sport zullen de deelnemers in de toekomst minder snel geneigd zijn te stoppen met skateboarden omdat vrienden de sport niet meer beoefenen of dat ze de sfeer in het skatepark niet fijn vinden. De invulling van de les zal afhankelijk zijn van de docerende skateboarders, de grote en niveau van de groep leerling skateboarders en de