• No results found

Bijdragen Passend onderwijs

Anders (vul in bij toelichting)

3.4.10.Toelichting op gegevens

We hebben al veel contacten met externe partners, dit kan gebruikt worden om passend onderwijs te realiseren.

3.5.Bijdragen Passend onderwijs

Voor welke leerlingen met speciale en/of aanvullende onderwijsbehoeften kan het samenwerkingsverband een beroep op uw school doen?

1. Kinderen met leer- en ontwikkelingsproblemen

Leerlingen die een leerachterstand of intellectueel probleem hebben kunnen wij in de meeste gevallen een aanpak bieden. Hierbij kan gedacht worden aan een eigen leerlijn met de beschrijving van een ontwikkelingsperspectief. Daar hebben we extra ondersteuning en middelen bij nodig.

Wanneer de problematiek ernstig of meervoudig is, kunnen wij niet de zorg/hulp bieden die nodig is.

Wij hebben ons als team ontwikkeld in effectieve instructie in een combinatiegroep.

Dit geeft ondersteuning aan de leerlingen in de groep. De instructie wordt effectief, omdat de leerkracht instructie geven door het model effectieve instructie. Elk kind kan hierdoor op zijn niveau (max 3 in de klas) aan het werk. In de onderbouw vindt dit plaats door de kleine kring te gebruiken. Door in drie niveaus te werken kan er aan onderwijsbehoefte van kinderen worden voldaan.

Als team zijn wij handelingsverlegen wanneer er een combinatie is van leer- en ontwikkelingsproblemen. Wanneer de onderwijsbehoefte meervoudig of ernstig van aard zijn hebben wij hier geen mogelijkheden voor. Wij kunnen zonder extra middelen geen zorg verlenen aan kinderen met een laag IQ, lager dan 85. Dit hangt samen met de tijdsinvestering aan de leerling in verhouding met de andere leerlingen in de groep.

2. Kinderen met fysieke en medische problemen

Wij zijn in staat om kinderen met een verminderd zicht of gehoor een passende aanpak te bieden. Als school hebben wij inmiddels ervaring met gezichts

problematiek en kunnen uit de voeten met technische hulpmiddelen.

Kinderen die door fysieke problemen gebruik moeten maken van een rolstoel zijn welkom in onze school. Per leerling zal er gekeken worden of wij als school een passend onderwijsaanbod kunnen aanbieden. De grens is voor ons wanneer de leerling medische verzorging nodig heeft. Het team kijken we naar combinaties van beperkingen. Kunnen we zorg bieden? Kunnen we voldoen aan de onderwijsbehoefte?

Zo ja/nee wat hebben we dan nodig? Komt de verdeling tijd/aandacht in de groep niet in het gedrang? Belangrijk vinden wij dat het kind zelfredzaam is binnen de groep waarin hij/zij zit. Daarnaast vinden wij het van belang om ouders te

betrekken bij de onderwijsbehoefte van het kunt. Op die manier trekken we samen op.

Leerlingen met fysieke en medische problemen vereisen een aanpak op maat. Om deze aanpak op maat te kunnen bieden is het van groot belang om geregeld in overleg te treden met ouders. Tijdens het overleg zal de aanpak en de ontwikkeling

van de leerling worden besproken. Ook zal er dan besproken worden of de leerling nog op zijn plek is binnen de school. Komt de leerling nog tot ontplooiing en ontwikkeling of is ons handelen onvoldoende.

Wij hebben als team geen ervaring met kinderen die het syndroom van Down hebben.

Wij zullen dit daarom per individu, aangemelde leerling, bespreken. Leerkrachten en ouders zullen in gesprek beoordelen of wij juiste aanpak hebben om mogelijkheden tot ontwikkeling van de leerling te kunnen garanderen. Externe ondersteuning is daarbij zeer wenselijk, alsmede extra middelen om vorm te geven aan de verdere ontwikkeling.

Daarnaast kunnen wij op dit moment niet de juiste zorg bieden aan leerlingen die niet kunnen zien of horen. Dit komt door de groepsgrootte van de gemiddelde groepen in onze en de hulp die geboden moet worden in de groep. Het is voor ons lastig om voor deze kinderen een veilige werk-speel- en leeromgeving te creëren.

Wanneer een kind met deze onderwijsbehoefte op onze school wordt aangemeld, zullen we eerst met de ouders in gesprek gaan om te bezien welke mogelijkheden er zijn.

3. Kinderen met sociaal-emotionele problemen

Wij zijn in staat om, om te gaan met kinderen die problemen hebben met

zelfbeeld/weerbaarheid contactname/ zelfvertrouwen en de positie in de groep. Dit betekent niet dat we in alle gevallen zonder externe hulp kunnen. Wanneer wij naar ons idee onvoldoende resultaat boeken, zullen wij hulp inschakelen van externe instanties. Onze grens is er wanneer de sociaal emotionele problematiek samengaat met een andere handicap of stoornis, waardoor wij onvoldoende in staat zijn om met de leerling te kunnen communiceren.

4. Kinderen met gedragsproblemen

Gedragsproblemen uiten zich verschillend. Kinderen die gedragsproblemen hebben laten overactief, impulsief, naar binnen gericht, naar buiten gericht, bizar en storend gedrag zien. In veel van deze situaties zullen we een aanpak hebben of kunnen ontwikkelen, al dan niet met behulp van externe ondersteuning. Maar in een aantal gevallen, als de problematiek ernstig is, zal dat niet gaan. Dat geldt vooral voor leerlingen met naar buiten gericht, storend en overactief-impulsief gedrag.

Wanneer het probleemgedrag grenzen overschrijdt en de veiligheid van de leerling zelf en mede leerlingen in het gedrang komt, kunnen wij als school geen passende aanpak aanbieden.

Wij willen graag leren/ hulp hebben. De hulp van de ambulant begeleider,

schoolbegeleider of PAB’er biedt in de meeste gevallen kennis en structuur om de kinderen met gedragsproblemen te begeleiden. Observatie en ondersteuning voor kinderen met gedragsproblemen blijft een voorwaarde.

Onze grens met betrekking tot gedragsproblemen komt door complexiteit van de problemen. Naast gedragsproblemen, problemen op leer- en ontwikkelingsgebied en/of sociaal emotionele problematiek. (Co-morbiditeit) Gedragsproblemen die de veiligheid van de leerling zelf, medeleerlingen en teamleden in gevaar brengt kunnen wij niet toelaten.

5. Kinderen met werkhoudingsproblemen

Wij kunnen leerlingen een aanpak bieden die problemen hebben met hun werkhouding. Onder werkhouding verstaan wij: concentratie, motivatie, taakgerichtheid, zelfstandigheid en tempo.

In sommige gevallen, waar wij op dat moment geen passende hulp kunnen bieden, zullen wij externe hulp inschakelen, om een aanpak te ontwikkelen die aansluit bij

de hulpvraag van de leerling. Als team lopen wij tegen grenzen aan wanneer er problemen zijn rondom tempo en zelfstandigheid en deze problemen belemmerend werken voor de leerling zelf maar ook voor de leerlingen in de groep.

In enkele gevallen zullen we tegen onze grenzen aan lopen. Dat geldt vooral bij leerlingen met een uitzonderlijk laag of hoog tempo.

6. Kinderen in een problematische thuissituatie

Wij, het team, willen kinderen begeleiden en een toekomstperspectief bieden die een problematische thuissituatie hebben. Onder een problematische thuissituatie verstaan wij: overbescherming, pedagogische verwaarlozing en onderstimulering.

Wanneer wij ondersteuning nodig hebben, zullen wij hulp inroepen van organisaties die hiervoor toegerust zijn. Om de juiste hulp te kunnen bieden, zullen wij in de meeste gevallen de hulp inschakelen van : centrum jeugd en gezin,

schoolmaatschappelijkwerk, Bureau Jeugdzorg en de schoolarts.

Welke voorwaarden stelt de school hierbij?

Overwegingen

Bij aanmelding wordt er onder andere op gelet of verwacht mag worden dat:

 Het team het betreffende kind kan begeleiden zonder dat het kind of de andere leerlingen daardoor te kort komen;

 Het welbevinden van het kind wordt gewaarborgd;

 Het kind dat wordt aangemeld voldoende zelfredzaam is;

 Het betreffende kind, de andere kinderen en het team zich veilig kunnen (blijven) voelen;

 Het onderwijsleerproces van het betreffende kind of van de overige leerlingen niet belemmerd zal worden;

 De veiligheid van de andere kinderen en de leerkracht is niet het geding;

Voorwaarden

Wanneer tot plaatsing wordt besloten, moet duidelijk zijn dat:

 Voor de leerkracht waarbij het betreffende kind wordt geplaatst, tijd

beschikbaar kan worden gesteld voor o.a. begeleiding, bijscholing, contacten met ouders en instanties;

 Er voldoende cognitieve ontwikkeling plaats vindt;

 De extra ontvangen formatieruimte benut wordt;

 De ouders en de leerkracht elkaar van goede informatie voorzien;

 De ouders gevraagd zal worden bij te springen indien nodig;

 De Intern Begeleider regelmatig bij het overleg over het betreffende kind betrokken is;

 Er afspraken zijn gemaakt over de begeleiding van het betreffende kind;

 Er goed naar de individuele onderwijsbehoefte gekeken wordt;

 De omgevingsfactoren zijn meegenomen (ouders, groep, leerkracht) Met name omdat we nu met combinatiegroepen werken;

 Er is een begrenzing aan de aantallen leerlingen;

 In hoeverre is sprake van co morbiditeit bij de leerling.

Wij kunnen kinderen met enkelvoudige problemen aan op het gebied van cluster 1, 2, 3. Wij kunnen kinderen begeleiden op een gebied van het leren met een beneden gemiddelde intelligentie.

Welke voorwaarden stelt de school hierbij?

- Leerlingen met meervoudige problemen kunnen wij onvoldoende ondersteuning bieden.

- Wij kunnen geen ondersteuning bieden aan zorgkinderen in de groep wanneer er sprake van een grote combinatiegroep en 1 vaste leerkracht. Dan hebben wij meer handen in de groep nodig. Onze grens met betrekking tot

gedragsproblemen komt door complexiteit van de problemen. Naast

gedragsproblemen, problemen op leer en ontwikkelingsgebied en/of sociaal emotionele problematiek. Gedragsproblemen die de veiligheid van de

leerling zelf, maar ook naar de medeleerlingen toe in gevaar brengen kunnen wij niet toelaten

4.Ondersteuningsarrangementen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

In het volgende hoofdstuk wordt in kaart gebracht in hoeverre de school in staat is een aanbod te hebben voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften. Deze behoeften kunnen betrekking hebben op:

- leer- en ontwikkelingskenmerken;

- fysieke en medische kenmerken;

- sociaal-emotionele en gedragsmatige kenmerken en - de thuissituatie.

Er wordt beschreven welke aanpak de school heeft voor de verschillende aandachtsgebieden. Voor het beschrijven van deze

onderwijsondersteuningsarrangementen is informatie verzameld over:

- deskundigheid die de school heeft of binnen handbereik heeft;

- tijd en aandacht die de school aan leerlingen kan besteden;

- specifieke materialen of voorzieningen waarover de school beschikt;

- mogelijkheden van het schoolgebouw en - samenwerking met relevante organisaties.