• No results found

Belang- en tevredenheidsscores per rubriek Onderbouw

Rubriek Belang Tevredenheid

1. Schoolgebouw 7.0 7.2

2. Omgeving van de school 7.5 7.1

3. Begeleiding 9.7 7.6

4. Sfeer 9.7 7.7

5. Kennisontwikkeling 8.7 7.6

6. Persoonlijke ontwikkeling 8.8 7.5

7. Schooltijden 6.8 6.6

8. Schoolregels, rust en orde 8.0 7.3

9. De leerkracht 9.6 8.5

10. Contact met de school 8.0 7.4

Hierboven staat op een schaal van 1 tot en met 10 een overzicht van het belang dat ouders van leerlingen in de onderbouw aan de genoemde onderwerpen hechten.

Daarachter staat de tevredenheid van de ouders met het desbetreffende onderwerp uitgedrukt in een gemiddelde waarde op een schaal van 1 tot en met 10.

De nummers bij de punten verwijzen naar onderstaande onderwerpen:

1. Schoolgebouw

2. Omgeving van de school 3. Begeleiding

4. Sfeer

5. Kennisontwikkeling 6. Persoonlijke ontwikkeling 7. Schooltijden

8. Schoolregels, rust en orde 9. De leerkracht

10. Contact met de school

O p m e r k i n g e n e n s u g g e s t i e s

Aan het eind van de vragenlijst hebben de ouders de mogelijkheid gekregen om opmerkingen of suggesties te plaatsen. Deze opmerkingen en suggesties worden hier ongeredigeerd

weergegeven.

Voor kinderen aan de onder en boven kant van de groep, dit zijn dus leerlingen die achterblijven of die ruim voorlopen op de gemiddelde groep, is er geen adequate oplossing in de vorm van hulp voor de zwakkere en extra uitdaging voor de sterkere kinderen. Het plusklasje is wel aardig maar geeft geen echt antwoord voor kinderen die begaafd of meer zijn. Een remedial teacher zou kunnen helpen. Geen geld? Ruil de RT-er dan in tegen de IB-er!

graag meer computers per klas . De computers niet aan andere klassen uitlenen, bij de klas

houden ,komt regelmatig voor dat klas 5 geen computers heeft om te gebruiken omdat er andere klassen er gebruik van maken. buiten kant school mag wel een likje verf gebruiken.

De toiletten zijn altijd vies. Ik weet niet of dat aan de toiletten ligt of aan de kinderen. Als ik

toevallig langs de toiletten loop staan de deuren altijd open en komt er een nare lucht vandaan...

De overblijftijd is voor kinderen vaak te lang. Ons kind vindt hierdoor overblijven niet altijd leuk omdat er soms onenigheid is tussen de kinderen op het schoolplein.

Wij hopen nog steeds op een continu rooster.

De aandacht voor kinderen die 'meerbegaafd' zijn is goed (ook sterk verbeterd naar mijn mening de afgelopen jaren). Echter het aanbod van bijvoorbeeld de plusklas kan maar ingezet worden voor een zeer beperkte groep kinderen. De ervaringen van de kinderen die aan de plusklas deelnemen zijn heel positief en het is een gemiste kans dat dit niet voor meer kinderen en langer ingezet kan worden.

Er wordt wel gevraagd of ik de schooltijden goed vind en mijn antwoord is nee maar er word niet gevraagd wat ik dan wel wil en dat is het continurooster!!!

Een extra gebouw/lokaal zou fijn zijn voor overblijfruimte !

In de groepen 7 en 8 mag er meer huiswerk worden gegeven zodat de kinderen beter voorbereid zijn op het voorgezet onderwijs. Anders is de overgang te groot.

Ik ben tevreden over de school en de resultaten die tnt behaald zijn. De sfeer is goed en we voelen ons er vertrouwd. Wel merk ik dat de leraar belangrijk is voor het welbevinden van mijn kind. Verschil in aanpak geeft verwarring en maakt onzeker. Dat kan je sterker maken of juist zwakker. De balans is nog niet duidelijk. Verder vind ik dat op deze school veel over geld en sponsoring wordt gesproken. Alsof er altijd geld tekort is. Mijn idee is om de ouderbijdrage af te stemmen op wat je nodig hebt in een jaar. Betaal je in een keer en heeft de school budget.

De hygiëne van de toiletten houden ten wensen over. Buitenkant van het gebouw moet nodig geschilderd worden. De schoollokalen mogen wel twee keer per jaar grondig worden

schoongemaakt door de ouders wat nu een keer voor de zomervakantie gebeurd.

Enthousiaste school met veel openheid

Het meubilair in de hogere klassen is nodig aan vervanging toe.

Het Overbos vind ik een prettige school. De sfeer is fijn en ouders zijn er graag om elkaar te helpen.

Daarnaast heb ik in de onderbouw ervaren dat de leerkrachten erg leuk met de kinderen om gaan. Nu in groep 4 vind ik dat er veel van een kind verwacht wordt. Vooral qua snelheid. Ik

Resultaten OTP2013

ervaar een hoog tempo. De huidige lerares in groep 4 is erg actief. Ik ervaar dat ze het beste met het kind voor heeft en het zeker naar een hoger niveau wilt tillen. Op basis van zelfstandigheid / zelfredzaamheid en samenhorigheid. De lerares weet sfeer te creëren dmv muziek. Ik vind het wel jammer te horen dat de Cito toets heel afwijkend is t.o.v. het geleerde in de praktijk. Mijn menig is dat dit niet de juiste manier is om te toetsen of een kind voldoende kennis heeft. Het blijkt nl. dat de Cito toets in groep 4 vaak niet goed gemaakt wordt. Het lijkt mij dat kinderen daar eerder onzeker van worden. Een beetje huiswerk mee en toetsen prima, maar met mate en op het niveau waar het kind mee bezig is.

Rapportage is minder anoniem dan verwacht als de groep, het aantal kinderen in een gezin en het geslacht al bekend moet worden gemaakt bij een school waarvan er van elke groep maar 1 klas is. Er zit ook een (te) grote gradatie tussen tevreden en ontevreden. Misschien is een

tussenstap ook interessant?

Wij merken weinig van het maatwerk waar de school zich mee profileert.

In principe ben ik tevreden over de school, de leerkrachten, de aanpak. Ik vraag me echter wel af of er binnen Primo voldoende ruimte geschapen wordt om kinderen te begeleiden in het

volbeladen traject. Ook al is het beleid in principe geen huiswerk; zonder hulp gaan kinderen het meestal niet redden. Expliciet uitspreken richting ouders wat de verwachting is van hun bijdrage maakt het duidelijker en makkelijker; voor ouder en kind. Maw; meer directief over wat er thuis gedaan moet worden.

school is niet aan het meegroeien / ontwikkelen in de tijd waar we nu in leven er is stilstand dat betekent altijd achteruitgang !

Voor kinderen die aandacht behoeven (voor zowel de betere leerlingen en de aandacht leerlingen) zijn de klassen te groot en is er te weinig tijd. Klassen erg groot, druk en vol. Ook veel achterstand met lezen.

Zoals bij iedere school vind ik de wc vies. Al ben ik blij dat deze tussendoor nog eens wordt

schoongemaakt. Ik ben benieuwd naar klimaat in de klas: vochtgehalte, zuurstof, ventilatie, ed. Dit is vaak bij scholen wat minder, ben benieuwd hoe dat hier is. Buiten: leuke toestellen. Echter zou ik het veiliger vinden als doelen vast zouden staan. Veiligheid naar school: 30 km zone wordt vaak niet in acht genomen. Meer controle rond school op tijden dat kinderen naar en van school fietsen zou fijn zijn. Pc mag meer geïntrigeerd worden in klas, vind dat er weinig mee gedaan wordt en er weinig het echt goed doen. Bovendien geen in de klas. Ik zou in hogere klassen het type diploma iets voor deze tijd vinden. Aandacht voor creavakken verschilt per docent. Groep 5 ben ik erg tevreden. Leuk: theetijd, tekenles, zingen, bos, docent houdt goed orde, was in begin erg streng maar maakt t ook heel gezellig. We zijn erg tevreden. Communicatie als je kind bijv bij rekentijgers gaat of er iets is, vind ik het niet altijd goed gecommuniceerd. Ik vind het jammer dat er minder aandacht op school voor drama en toneel.

Attentiepunt blijft het leren te leren. Er wordt, voor bepaald niveau leerlingen, te weinig huiswerk gegeven. Daardoor leert een kind niet te leren en dat is mijn inziens geen goede voorbereiding op het voortgezet onderwijs.

De school besteedt veel energie aan leuke uitstapjes en activiteiten, maar vaak betekent dat ook dat er iets van ouders wordt verwacht (meedoen, komen kijken, transport naar elders). Zeker als je

Jammer dat het continue rooster niet is doorgegaan.

Mijn kinderen presteren gemiddeld (niet goed, niet slecht) maar mijn zoon heeft een

leesachterstand (van hier tot Tokyo) en wij hebben daar als ouders veel aandacht aan besteedt (ruim 2,5 jaar bijles naast het schoolprogramma a 15 euro per half uur, en thuis veel oefenen) we zijn ermee gestopt omdat mijn zoon het vreselijk vindt (weer extra school) en omdat we meer vordering(en) verwacht hadden. Ik constateer in de klas van mijn dochter ook veel kinderen (ongeveer 10!) kinderen met een leesachterstand, ik vind dat best verontrustend. Er worden veel leesmoeders gevraagd om te helpen op school en thuis moeten we oefenen met Bloon en ook Ambrasoft wordt ook aangeraden door de leerkrachten. Ik vind dat nogmaals verontrustend, ik heb weleens het idee dat er op school veel aandacht is voor "leuke dingen" wat ook belangrijk is maar het moet niet ten koste gaan van hetgeen ze op school moeten leren. Ik maak me daar wel zorgen over.

De school moet echt meer aandacht (structureel) besteden aan Engels. Ook moet de school (met name de leerkrachten) zich veel meer verdiepen in sociale media en meer open staan voor communicatie via e-mail. De school zou ook veel meer een integraal concept moeten vormen met voor- en naschoolse opvang en als centrum voor culturele vorming (muziek, sport, kunst &

cultuur, enz).

Naar mijn mening worden de kleuters te zwaar belast, toetsen voor kleuters zijn naar mijn mening waardeloos omdat zulke jonge kinderen nog te wisselvallig en volop in ontwikkeling zijn, dit is ook al in de Kamervragen naar voren gekomen om deze toetsen af te schaffen wat ik een zeer goede zaak vind. Tevens vind ik echt heel veel taken te prestatie gericht zeker omdat we hier met de jongste kinderen te maken hebben van 4 t/m 6 jaar welke niet de tijd gegund wordt om zich sociaal/emotioneel te ontwikkelen. Laat een kleuter echt een kleuter zijn, stimuleer hierin de sociale en emotionele ontwikkeling met beweging, spel en omgang met elkaar en laat het echte

"leren" pas in groep 3 beginnen. Dit zijn dingen die ik eigenlijk van alle ouders om mij heen hoor, de kinderen zijn te moe, moeten teveel presteren. Ben het er echt niet mee eens.

Iets meer tijd voor gymnastiek (1.5 uur echt gymmen per week) en muziek/toneel (1.5 uur per week) Docent mag iets duidelijker aangeven dat hij luistert naar de ouders

Wij hopen nog steeds dat er een continu rooster komt.

Ons kind blijft niet altijd graag over. Door de wisselende samenstelling van de overblijfkrachten heeft men onvoldoende zicht op de karakters van de kinderen. Hierdoor ontstaan vaak onenigheden (plagen, pesten) tussen de kinderen op het schoolplein.

Zie ook opmerkingen bij broertje. Crea vakken door rinus is super. Ben wel benieuwd hoe het gaat worden na april. Soms lastig werken door onrust in de klas (kletsen). Als meester er iets van zegt helpt dat niet altijd. Leuke docent! Heb het idee dat ik altijd bij mm terecht kan. Naar mijn idee minder sterk in crea vakken.

Fijne groep. Super dat de IK training plaatsvindt

Mijn kind gaat liever naar buiten dan naar school, dat ligt niet aan de school maar aan mijn kind.

Er wordt te weinig op de computer gewerkt. En in zo'n grote klas lijkt mij een klassenassistente geen overbodige luxe.

Resultaten OTP2013

S t a t i s t i s c h e v e r a n t w o o r d i n g

Betrouwbaarheid

Met de Tevredenheidspeiling(en) willen we van zo veel mogelijk respondenten hun mening over uw school te weten komen. Het aantal respondenten is immers van invloed op de

betrouwbaarheid van het onderzoek. Om na te gaan of het onderzoek voor uw school betrouwbaar is, wordt naar de respons gekeken. De respons wordt berekend door het aantal ingevulde vragenlijsten te delen door het aantal uitgedeelde lijsten. Of de resultaten van uw rapport betrouwbaar zijn, kunt u aflezen in onderstaande tabel. Als u bijvoorbeeld 150 ouders op school heeft, dan is een responspercentage van tenminste 53% nodig (er zijn dan 79 ouders die de vragenlijst hebben ingevuld) om het rapport als betrouwbaar te mogen interpreteren. Hebben minder ouders aan het onderzoek deelgenomen, dan moeten de resultaten met

terughoudendheid worden gelezen.

Betrouwbaarheid

In deze tabel is uitgegaan van een betrouwbaarheid van 95% en een foutenmarge van 5%. De spreiding ligt op 12%, dit is de gemiddelde spreiding op alle tevredenheidsvragen uit de Oudertevredenheidspeiling.

Significantie

Naast het feit dat de betrouwbaarheid van het onderzoek belangrijk is, is het ook interessant om te weten hoe betekenisvol de resultaten zijn (significantie). Om de significantie te bepalen wordt nagegaan hoe groot de kans is dat een gevonden verschil tussen de gemiddelden van uw school en de gemiddelden van de benchmark (het landelijk gemiddelde) veroorzaakt is door toeval.

Wanneer een resultaat significant is, wil het zeggen dat je mag verwachten dat de 2 scores van elkaar verschillen en dat dat verschil niet op toeval berust.

In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat als er op de vragen 3 t/m 49 van de

Oudertevredenheidspeiling (deze zijn gemeten op een vierpuntsschaal) een verschil is in de gemiddelde score van de school en de benchmark van 0,15 of meer dit een betekenisvol verschil is (met andere woorden, de kans op toeval is erg klein).

Geen gewogen antwoorden

De tevredenheidsvragen in de vragenlijsten worden gemeten op een vierpuntsschaaI. Deze is als volgt opgebouwd:

1 = erg ontevreden 2 = ontevreden 3 = tevreden 4 = erg tevreden

In de rapportages is er voor gekozen om de antwoorden op de vragen niet te wegen (er wordt geen mate van belangrijkheid aan toegekend). Op de resultatenpagina’s in de rapportage staan gemiddelde waarden genoemd achter elke vraag. Voorbeeld: een gemiddelde score van 3.2 geeft aan dat respondenten gemiddeld ‘tevreden’ tot ‘erg tevreden’ hebben geantwoord. Je kunt dus zeggen dat men over dit onderwerp tevreden is.

Non-respons

Er zijn twee soorten non-respons: ouders die de vragenlijst helemaal niet hebben ingevuld en ouders die een aantal vragen niet hebben ingevuld.

De eerste groep laten wij in deze rapportage helemaal buiten beschouwing. Deze non-respons beïnvloedt de gerealiseerde steekproefgrootte en zorgt daardoor voor een lagere

betrouwbaarheid. In de betrouwbaarheidstabel kunt u aflezen of de non-respons van invloed is op de betrouwbaarheid van de rapportage. Een andere vraag hierbij is in hoeverre de non-respons selectief is geweest en in hoeverre deze dan de onderzoeksresultaten heeft beïnvloedt. Als dit laatste het geval is, zal hiermee rekening moeten worden gehouden bij het interpreteren van de resultaten.

De groep ouders die een deel van de vragen niet heeft ingevuld worden in onze rapportage op twee manieren weergegeven: de groep die niets heeft ingevuld en de groep die ‘weet niet’ heeft ingevuld. Beide groepen worden in de scores niet meegenomen.

Resultaten OTP2013

Einde Rapportage otp 4059 11062 Template 010313-LT