• No results found

NIET IN DE BALANS OPGENOMEN RECHTEN EN VERPLICHTINGEN

Het betreft hier rechten en verplichtingen van de stad die niet onmiddellijk het vermogen van de stad beïnvloeden, maar dat in de toekomst wel kunnen doen (bijvoorbeeld waarborgen).

De samenvatting van de algemene rekeningen zou geen getrouw beeld geven indien deze rechten en verplichtingen niet opgenomen worden. Deze informatie wordt in het rekeningenstelsel samengebracht onder de klasse 0 en maakt deel uit van de toelichting bij de samenvatting bij de algemene rekeningen.

Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen worden hier pas opgenomen vanaf een waarde > 10.000 €. De informatie moet een minimum invloed hebben op het getrouw beeld van de rekening.

ZEKERHEDEN DOOR DERDEN GESTELD VOOR REKENING VAN HET BESTUUR

Op deze rekeningen worden de zakelijke en de persoonlijke zekerheden geboekt die door derden ten behoeve van de crediteuren (schulden) van de stad zijn gesteld, als waarborg voor de voldoening van actuele of potentiële schulden en verplichtingen die de stad jegens hen heeft aangegaan. Die zekerheid heeft dan tot gevolg dat de derde – de zekerheidssteller – de prestaties zal leveren die de stad had moeten leveren, maar waar het niet toe in staat is.

Voorbeelden hiervan zijn borgstellingen van derden (banken, staatswaarborgen, diverse waarborgfondsen…) voor schulden die de stad heeft aangegaan.

Deze zekerheden worden gewaardeerd aan het maximaal bedrag van de gewaarborgde schuld (nominale waarde).

PERSOONLIJKE ZEKERHEDEN GESTELD VOOR REKENING VAN DERDEN Op deze rekeningen worden de persoonlijke zekerheden geboekt (subrubrieken 012 en 013) die door de stad ten behoeve van derden zijn gesteld of onherroepelijk beloofd werden als waarborg voor de inlossing van actuele of potentiële schulden en verplichtingen die ze hebben aangegaan jegens andere schuldeisers dan het bestuur zelf. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:

– persoonlijke borgstellingen door het bestuur gesteld – hoofdelijke verbintenissen

– borg op eerste verzoek

De waarde van de verplichtingen wegens persoonlijke zekerheden gesteld voor rekening van derden, wordt bepaald door het maximale bedrag waarvoor het bestuur als zekerheidssteller opkomt, met als maximum de vaststaande schuld die zij

waarborgt.

Doordat het bestuur zich borg stelt voor derden, zal men moeten onderzoeken of de begunstigde zijn verplichtingen kan nakomen. Bij twijfel moet men een getrouwe inschatting verrichten van het risico en dit boeken als een voorziening.

ZAKELIJKE ZEKERHEDEN GESTELD OP EIGEN ACTIVA

Op deze rekening worden de zakelijke zekerheden geboekt waarmee het bestuur haar eigen activa heeft bezwaard of die ze onherroepelijk heeft beloofd voor de voldoening van actuele of potentiële schulden en verplichtingen van zichzelf of van derden.

De waarde van deze zekerheden is de maximale hoogte van de verstrekte zekerheid, maar nooit hoger dan de vaststaande schuld (nominale waarde).

ONTVANGEN ZEKERHEDEN

Op deze rekening worden de zakelijke en persoonlijke zekerheden (subrubrieken 032 en 033) geboekt die de stad heeft ontvangen voor de voldoening van actuele of potentiële schulden en verplichtingen die derden jegens haar hebben aangegaan, met uitzondering van zekerheidsstellingen en borgtochten in contanten.

Voorbeelden hiervan zijn effecten, facturen, persoonlijke borg als waarborg zoals bijvoorbeeld huurwaarborgen op geblokkeerde rekeningen die een bestuur bezit, maar niet in eigendom heeft (subrubrieken 030 en 031). Vandaar dat ze niet op de balans van een bestuur zullen worden opgenomen. Naar aanleiding van deze ontvangen zekerheden kan er:

– een recht van het bestuur ontstaan om het passende bedrag op te eisen, indien de voorwaarden daartoe in de toekomst vervuld zullen zijn. Er is dus een opschortende voorwaarde

– een verplichting ontstaan voor het bestuur om die waarborg terug vrij te geven, als de voorwaarden daartoe vervuld zullen zijn.

De waarde van deze zekerheden moet overeenstemmen met de werkelijke waarde van de ontvangen waarborg (nominale waarde).

VERPLICHTINGEN TOT AAN- EN VERKOOP VAN VASTE ACTIVA

Op die rekening worden als verplichtingen tot aankoop geboekt (subrubrieken 050 en 051):

– de geplaatste bestellingen

– de verplichtingen met optie van derden

Deze rekening wordt o.a. gebruikt naar aanleiding van de afsluiting van een

leasingsovereenkomst met een leasingsmaatschappij. Op dat ogenblik ontstaat er voor de stad nog geen verplichting tot het betalen van aflossing en intrest. Die verplichting ontstaat slechts als de leasingsmaatschappij haar verplichtingen heeft nagekomen (oplevering van het vaste actief). Het afsluiten van die overeenkomst is nochtans geen neutraal gegeven. Het is een feit dat naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst een verplichting doet ontstaan. Bovendien ontstaat er voor de stad een recht ten opzichte van de leasingmaatschappij: het recht om te eisen dat de

leasingmaatschappij haar verplichtingen nakomt.

Als verplichtingen tot verkoop worden opgenomen (subrubrieken 052 en 053):

– de ontvangen bestellingen

– de opties die aan derden op bezittingen van de stad zijn verleend.

De verplichtingen tot aankoop evenals de verplichtingen tot verkoop die tot de gewone activiteiten van de stad behoren en haar vermogen of resultaat niet aanmerkelijk beïnvloeden, hoeven niet te worden geboekt.

De waardering gebeurt aan aanschaffingswaarde van het desbetreffende vast actief.

Daarnaast zal bij verplichting tot aankoop, in voorkomend geval, een voorziening moeten worden geboekt indien er een risico bestaat van technische veroudering gedurende de wachtperiode of indien er bijzondere prijsschommelingen zouden zijn ten nadele van de vaste verbintenis. Bij de verplichting tot verkoop moet een

voorziening worden geboekt in het geval van miscalculatie waarbij de vaste verkoopprijs te laag wordt.

GOEDEREN EN WAARDEN VAN DERDEN GEHOUDEN DOOR HET BESTUUR

Op deze rekening worden in afzonderlijke rekeningen geboekt:

– de gebruiksrechten op >1jaar betreffende goederen die aan derden toebehoren en de daartegenover staande verplichtingen, voor zover deze rechten en verplichtingen niet in de balans worden vermeld (subrubrieken 070 en 071). Deze gebruiksrechten worden onderverdeeld volgens het soort recht.

– de goederen en waarden van derden die aan de stad in bewaring, in consignatie of in bewerking zijn gegeven, alsmede de daartegenover staande verplichtingen jegens deponenten en committenten.

– de goederen en waarden die de stad uit anderen hoofde voor rekening of ten bate en op risico van derden onder zich houdt, alsmede de daartegenover staande

verplichtingen.

De gebruiksrechten op lange termijn worden opgenomen aan de te betalen

vergoedingen of huurgelden (nominale waarde). Indien er geen waarde kan worden opgekleefd (bv. indien er geen vergoeding moet worden betaald voor een recht van opstal), dan kunnen deze rechten en verplichtingen ‘pro memorie’ in de boekhouding worden opgenomen.

Goederen en waarden van derden in bewaring, in consignatie, in bewerking of gehouden voor rekening of ten bate en voor risico van derden, worden gewaardeerd tegen de aanschaffingswaarde van deze goederen en waarden.

AANGEGANE, MAAR NIET OPGENOMEN KREDIETEN

Onder deze rubriek worden de kredieten geregistreerd die aan een bestuur werden toegestaan maar nog niet opgenomen.

Voorbeelden hiervan zijn:

– Leningen die worden afgesloten ten laste van het bestuur maar waarvan de gelden nog niet ter beschikking werden gesteld

– Leningen met kredietopeningen – Kaskredieten

– …

Niettegenstaande de schuld pas op de balans tot uitdrukking zal komen wanneer de kredieten of een gedeelte ervan worden opgenomen, ontstaan er reeds op het ogenblik van de ondertekening van de overeenkomst (dus bij de ter beschikking stelling van de gelden) rechten en plichten, zijnde:

– het recht om over de gelden te beschikken;

– de verplichting om indien de gelden effectief worden opgenomen, deze volgens het overeengekomen aflossingsplan en aan de geldende intresten terug te betalen.

Deze rekeningen van de klasse 0 zullen dus gebruikt worden zolang de transacties niet in de balansrekeningen geboekt kunnen worden. Naarmate de transacties in de balansrekeningen geboekt kunnen worden, zullen de rekeningen van de klasse 0 geleidelijk verdwijnen.

De waardering gebeurt voor het bedrag zoals opgenomen in de kredietovereenkomsten (nominale waarde).

DIVERSE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN

Deze rubriek moet gezien worden als een restrubriek waar rechten en verplichtingen kunnen worden ondergebracht die niet in een andere groep opgenomen kunnen worden.

Deze rechten en verplichtingen zullen tegen nominale waarde gewaardeerd moeten worden. Indien er geen waarde kan worden op gekleefd (bv. indien er geen

vergoeding moet worden betaald voor een recht van opstal), dan kunnen deze rechten en verplichtingen ‘pro memorie’ in de boekhouding worden opgenomen.

---