• No results found

10. Appendices

10.4 Appendix IV

Interview transcript respondent male (8)

Interviewer: Hoe zou jouw ideale crowdfund campagne eruit zien?

Respondent: Super enthousiaste presentatie vanuit het team met een bewezen trackrecord, een roadmap voor wat betreft toekomstige ontwikkelingen van de onderneming, duidelijke samenvatting van het marktonderzoek en een duidelijk strategie van de koers die zij willen volgen. Met een flinke ambitieuze stip op de horizon.

Interviewer: Waar kijk je naar als je het over het trackrecord hebt?

Respondent: Nou ja, ik neem de financials altijd wel een beetje met een korreltje zout. Een bedrijf timed natuurlijk het moment van de campagne en meestal is het op het moment dat het hoogtepunt is bereikt. Wat je meestal ziet is dat wanneer je investeert de groei iets stagneert en daar moeten ze dan overheen komen, dat kost een tijdje. Daarom neem ik de cijfers niet zo serieus deze worden doorgaans door de bedrijven aangeleverd. Ja, met trackrecord bedoel ik hoe lang bestaat het bedrijf, wat hebben ze al bereikt, welke groeifase bevindt de onderneming zich en zeker ook wel naar het team, wie zitten erin, wat hebben ze gedaan, opleiding en wat hebben ze toegevoegd. Als het gaat om IT'ers dan kijk ik ook wel naar zijn het mensen die een stabiele infrastructuur kunnen opbouwen. Of is dit een groot leerpunt voor ze en is dit mogelijk een risico voor de continuïteit van de onderneming. Ik investeer meestal in IT bedrijven, dus dan weegt dat wat zwaarder.

Interviewer: Je gaf aan dat je wel in bedrijven investeert die een ambitieuze doelstelling hebben, hoe bedoel je dat precies?

63 Respondent: Ik investeer eigenlijk alleen in ondernemingen die in nieuwe markten pionieren en dat zijn markten die zich de komende jaren moeten ontwikkelen. Er zijn een paar spelers die zich daar oriënteren. Met de stip op de horizon bedoel ik dat zij al aangeven de markt gaat zich op deze en deze manier ontwikkelen. Sowieso moeten deze bedrijven zich internationaal oriënteren. De NL markt alleen is te klein voor mij. Hier hebben we het dan ook over exponentiële groei en zij moeten ook kunnen uitgroeien tot absolute marktleider. Dit moet binnen enkele jaren gebeuren.

Interviewer: Wat is je ervaring met investeren voordat je via crowdfunding hebt geïnvesteerd?

Respondent: Voornamelijk in effecten. Ik had voordat ik via crowdfunding heb geïnvesteerd nog geen ervaring met bedrijfsinvesteringen. Dus het was voor mij een compleet nieuw segment.

Interviewer: Waarom ben je gaan investeren in crowdfunding?

Respondent: Met het investeren in bedrijven die op de beurs zijn heb je maar weinig affiniteit.

Natuurlijk kan je die zelfstandig selecteren, maar die staan wel verder van je af. En ook de mate van innoveren bij deze bedrijven vind ik beperkt. Met crowdfunding kan je echt een klein bedrijf helpen en kan je meteen zien wat ze doen en wat ze aan innovatie doen. Daarnaast heb ik zelf veel affiniteit met IT en tech en kan ik zelf ook onderdeel hiervan worden en word ik regelmatig op de hoogte gehouden. Je volgt de onderneming als het ware actief en zo leer ik er zelf ook nog wat van, hoe gaat het zo’n onderneming opstarten, welke hobbels kom je tegen en natuurlijk ook het rendement.

Interviewer:: Word je op de hoogte gehouden door de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd?

64 Respondent: Nou, dat verschilt heel erg. Ik heb bijvoorbeeld ook in OPC geïnvesteerd. Die sturen heel netjes ieder half jaar een update. OPC vraagt dat ook, maar er zijn er ook bij die en dan met name de social enterprises die dat wat minder doen en die hebben meer de houding van we hebben een sociale missie en de relatie met de aandeelhouders/kapitaalverstrekkers hebben we wat minder mee. Over het algemeen sturen ze allemaal wel netjes de updates. En ik zit ook wel in communities, zoals Peerby, deze hebben een eigen Facebook site. Ja, wat ik zie is dat het wat minder gaat met de onderneming dan wordt de vraag naar een update wel groter.

Interviewer: Via welk platform heb je geïnvesteerd?

Respondent: Via OPC, maar ook in een ver verleden via Symbid en via Leapfunder.

Interviewer:: Waarom via deze?

Respondent: Ging mij puur om de campagnes die werden aangeboden. Ik investeer eigenlijk alleen in innovatieve bedrijven met een groot groeipotentieel. Het businessmodel van zo'n onderneming moet mij aanspreken. Wat bijvoorbeeld erg in opkomst is, is de platformeconomie en die worden op deze sites aangeboden. Snappcar bijvoorbeeld. Ik denk dat hier een groot groeipotentieel is en deze zijn dan toevallig via OPC, maar er zijn ook veel campagnes die mij niet aanspreken.

Interviewer:: Wat is de gemiddelde grootte van de investering?

Respondent: Gemiddeld 1.500 euro.

Interviewer:: In hoeveel projecten en welke projecten heb je geïnvesteerd en waarom in deze?

Respondent: Ik denk een stuk of 10 projecten en dan met name IT en tech campagnes en vernieuwende business modellen. Soms zijn het ook ondernemingen waar ik al over heb

65 gehoord en die dan voorbij komen. Wakawaka is daar een voorbeeld van. Het leek mij mooi om op die manier bij te dragen aan de wereld, hun missie sprak mij erg aan. Ik wil liever ook converteerbare leningen, anders ben ik alleen een investeerder en niet echt een belegger. Ik wil ze graag helpen om te groeien en wil ook mijn eigen kennis delen. Hier is het risico wel hoger maar de upside ook.

Interviewer: Op welke investering ben je het meest trots?

Respondent: Nou, ja ik ben wel trots op mijn investering via Lendahand, een van de eerste investeringen die ik heb gedaan. Hier heb je microfinancieringen en dat spreekt mij erg aan, ja daar ben ik het meest trots op.

Interviewer: Kan je mij iets vertellen over de campagne en de ondernemers achter de campagne?

Respondent: Het zijn doorgaans jongere ondernemers (max 40 jaar). Die dit soort ondernemingen starten en veelal hebben zij een bepaalde werkervaring, maar ze worden dan toch getrokken door het ondernemerschap. De ondernemers moeten hun enthousiasme kunnen overbrengen. Ik vind het ook wel belangrijk dat de campagne Nederlands talig is als die op een Nederlands platform wordt aangeboden. Anders komt het op mij over als ze uit de hoogte willen doen. Het plan moet gewoon goed in elkaar zitten, je kijkt er toch vanuit een businessplan oogpunt naar. Ze moeten overal over nagedacht hebben, het moet een totaal plan zijn. Bij voorkeur ook over de minder goede punten of wat als het even niet loopt. Financieel moet het wel realistisch zijn, ik kijk er niet heel veel naar maar als ik het niet zie doen dan investeer ik niet. En het moet een sympathiek plan zijn, waarvan je denkt het zijn leuke jongens die zie ik het wel doen. Ik heb ook weleens in een project geïnvesteerd van oud bankiers en die

66 is failliet gegaan. Als ik nu dan terugkijk zie ik ook wel dat die campagne wel heel anders is neergezet dan de overige waarin ik heb geïnvesteerd, veel zakelijker.

Interviewer: Weet je of het om mannelijke of vrouwelijke ondernemers zijn?

Respondent: Dat varieert, ik heb best wel wat ondernemingen waarin ik heb geïnvesteerd die een vrouwelijke ondernemer hebben, zeker in 30%. Via OPC zie je wel meer vrouwelijke investeerders. Het grootste deel van ondernemers in de tech is toch nog wel mannelijk.

Interviewer:: Kijk je er anders naar als er een vrouwelijke ondernemer is?

Respondent: Ik denk wel dat vrouwen over het algemeen wat sympathieker zijn en wat makkelijker hun ideeën kunnen pitchen. Het heeft automatisch een bepaalde gunfactor als een vrouw het presenteert. Vrouwen zijn ook in staat met wat meer energie en meer bevlogenheid te pitchen dus dan zou ik er misschien wat eerder in investeren. Maar het maakt mij verder niet uit. Ik heb het nog nooit zo bekeken. Van als zij bijvoorbeeld nog kinderen willen of iets dergelijks.

Interviewer:: Kan je me iets vertellen over de performance en in welke fase het bedrijf zit?

Respondent: Ja, het zijn over het algemeen scale ups. Ik heb ook wel in een start up geïnvesteerd, deze bestaat nog wel maar het risico is wel veel groter. De cijfers en potentie is bij een start up nog niet heel goed vast gesteld. Ik kijk wel echt naar hoe groot is het team. Een start up is nog heel erg bezig met de opstart van het bedrijf en met het marktonderzoek, het vinden van het juiste verdienmodel.

Interviewer:: Hoe beoordeel je het risico van een campagne?

67 Respondent: Goed naar het business plan kijken. Maar bovenal weet ik wel van te voren dat ik mijn volledige investering kwijt kan raken. Op het platform staat er niet echt een risicoclassificatie bij. Ik beoordeel het dat er een kans is dat er een heel hoog rendement is en dat ik alles kan kwijtraken. Hier heb ik het dan met name over converteerbare leningen. Het is meer gevoelsmatig en ik kijk er naar met mijn eigen kennis.

Interviewer:: Wat vind je van de informatievoorziening van de campagne op de site?

Respondent: Ja dat vind ik erg summier. Ik vind het eigenlijk onverklaarbaar. Cijfers vertrouw ik niet, zeker prognoses niet, die zijn heel vaak veel te optimistisch. Maar bijvoorbeeld zo'n risico-inventarisatie is in mijn ogen veel te beperkt, er kunnen veel meer dingen fout gaan dan wat het platform aangeeft. Zwakten worden heel vaak onderkent of niet genoemd. Ik ben bij een aantal investeringen nauw betrokken geweest, ben bij ze over de vloer geweest en dergelijke. De ondernemingen waarin ik investeer zijn niet bezig met winst, zij zijn meer bezig met groeien, groeien, groeien. Zij halen dus vaak meer vreemd kapitaal op. Hierdoor groeit de onderneming wel, maar lopen ook de schuldposities op. Dat is inherent aan het model van ze en het karakter van mijn investeringen. Ik vind dat de bedrijven beter moeten kijken naar de operational excellence en dan minder naar alleen maar geld ophalen. Ik vind de investering in R&D wat anders dan een gebrek aan efficiency. Hier moeten de bedrijven wel goed over nadenken. Zekerheden worden nauwelijks gesteld, het is voornamelijk R&D, ik verwacht niet dat ik mijn geld terugkrijg, na andere schuldeisers. Wat je ook wel ziet is dat ondernemingen opnieuw financieringen ophalen en dat de investeerders van de crowdfund campagne worden achtergesteld. Dus ja zekerheid heb je niet echt, meer schijnzekerheid. Ik heb niet echt inzicht in wat de ondernemers er zelf in hebben gestopt. Persoonlijke zekerheid zie ik ook niet echt dat die worden afgegeven in de vorm van een borgtocht. Hier zou de transparantie mijn inziens wel beter kunnen. Er zijn verschillen per platform.

68 Interviewer:: Hoe belangrijk vind je dat er sociaal ondernemerschap in een project zit?

Respondent: Ja, ik vind dat wel sympathiek. Maar ik investeer niet in projecten om alleen die reden. Het is meer zo dat ik investeer in duurzame projecten, maar meer omdat dat soort ondernemingen een business model heeft dat inspeelt op een grote ontwikkeling in bijvoorbeeld de transitie naar de duurzame economie, behoefte aan het creëren van duurzame energievoorzieningen. De vraag naar deze producten zullen de komende jaren enorm toenemen en daarom is het voor mij een goede investeringsmogelijkheid. Niet dat ik erin investeer omdat ik het sociale aspect zo belangrijk vind.

Interviewer: Kan je een voorbeeld geven van een sociale campagne waarin je geïnvesteerd hebt?

Respondent: Ik investeer met name in IT bedrijven. De investeringen via Lendahand, in dit geval microfinancieringen, is voor mij een mooi voorbeeld.

Interviewer: Als er een sociaal aspect aan het project zit kijk je dan minder naar het risico?

Respondent: Nee, dat niet.

Interviewer:: Ben je bereid minder rendement te krijgen bij een sociale campagne?

Respondent: Ja, misschien iets.

Interviewer:: Kan je dat kwantificeren?

Respondent: Ja, dat is een lastige. Blijft toch een gevoelskwestie in deze. Ik vind het over het algemeen wel sympathieker en dat weegt natuurlijk mee in de risico afweging. Stel dat ik het

69 kwijt raak dan heb ik er altijd nog iets goeds mee gedaan. Maar primair wil ik er toch altijd wel een rendement op behalen. Ik kan dat niet kwantificeren.

Interviewer:: Hoe belangrijk vind je dat het reeds opgehaalde bedrag al is bereikt?

Respondent: Nou, ik vind het wel belangrijk. Ik heb niet dat ik wacht op een bepaald moment.

Maar als er nog maar 10 a 20% is opgehaald dan wacht ik zeker. Ik volg de campagne wel op de voet en zodra die begint te lopen stap ik ook in. Ik ben laatste tijd ook wel vaker te laat, er is veel vraag naar of te weinig aanbod, maar net hoe je het bekijkt. Op OPC gaan ze vaak van start en dan is er al 20% opgehaald, dat zegt niks over de bereidwilligheid van de investeerders.

Ik kijk toch naar hoe snel het vol loopt.

Interviewer:: Op welk moment stap je in?

Respondent: Ik investeer meestal als er minimaal 50% is geïnvesteerd, maar eigenlijk pas bij 70%. Er is natuurlijk een doelbedrag, maar meestal als ze meer willen ophalen is dat ook gewoon goed mogelijk. Dus ja, kan soms ook wel wat langer wachten. Al het geld wat ze op kunnen halen is mooi voor de ondernemers. Ik zou zeggen 70 a 80%.

Interviewer:: Zou jij investeren in een project dat al langere tijd, zeg 10 dagen, openstaat en dat nog maar 30% heeft opgehaald?

Respondent: Nee dat zou ik niet doen. Ik vind een campagne ook een goede markttest. Willen mensen het wel kopen, als zo’n campagne niet loopt verwacht ik ook niet dat een product dan gaat werken. Je wilt natuurlijk met de campagne een grote bak met ambassadeurs ophalen. Ja, en als het al niet lukt met geld ophalen dan heb ik ook geen vertrouwen in de onderneming.

Interviewer:: Stel dat je een vriend zou moeten adviseren om te investeren in een volgend

70 project, wat zou je hem dan adviseren?

Respondent: Ja, dat klinkt een beetje cliché, maar ik zou op de kleine lettertjes letten. Wat zijn nou precies de voorwaarden van de lening. Dat varieert erg per platform en soms zelfs per project. Zeker bij converteerbare leningen, spelen natuurlijk zaken als verwatering en waardering. Hoe is dat geregeld?

Interviewer:: Als jij mij was, had je dan nog andere vragen verwacht?

Respondent: Nee, ja misschien nog over het type campagnes. Wat spreekt je aan en waarom?

Interviewer: Ja, dat is een goede, ik heb deze proberen te ondervangen met de eerste vraag.

Hier kan je een breed antwoord op geven en kom ik erachter wat je aanspreekt en waarom je die keuze maakt. Dan wil ik je enorm bedanken voor het interview en wens ik je nog een fijne dag.

71